Με απώλειες έκλεισε η Wall – Δεν κατάφερε να “κλειδώσει” το κλείσιμο πάνω από τις 40.000 μονάδες ο Dow

0
235

Με απώλειες έκλεισαν εν τέλει οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μία συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων, με τον Dow Jones να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του αλλά να μην καταφέρνει τελικά να “κλειδώσει” το κλείσιμο πάνω από το ιστορικό ορόσημο.

Οι traders είχαν στο επίκεντρο τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο, ένα ευρύ μέτρο του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,4%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση. Οι αγορές από την πλευρά τους αντέδρασαν με ανακούφιση, εστιάζοντας στα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα και στο γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός τουλάχιστον δε δείχνει κανένα σημάδι επιτάχυνσης. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, τρεις αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ταμπλό

Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones, που στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας κινούνταν σε θετικό έδαφος, σημείωσε εν τέλει πτώση 0,10% ή 38,62 μονάδων στις 39.869,38 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας “άγγιξε” τις 40.051,05 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,21% ή 11,05 μονάδες στις 5.297,10 μονάδες και ο Nasdaq από τη μεριά του υποχώρησε κατά 0,26% ή 44,07 μονάδες στις 16.698,32 μονάδες. S&P 500 και Nasdaq κινήθηκαν για ένα διάστημα της ημέρας σε επίπεδα ρεκόρ.

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής, ο Dow σημειώνει άνοδο άνω του 6%, ενώ οι Nasdaq και S&P 500 καταγράφουν κέρδη 11% αντίστοιχα. Σημειώνεται εξάλλου ότι ο S&P 500 σημείωσε χθες το 23ο ρεκόρ του σε κλείσιμο από την αρχή του έτους, ενώ ο Nasdaq χθες σημείωσε το δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ του και το 8ο συνολικά από την αρχή του 2024.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 15 έκλεισαν σε θετικό έδαφος και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Walmart, 3M Co. και Boeing με άνοδο 6,99%, 3,58% και 3,37% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Cisco Systems, Caterpillar και Home Depot με πτώση 2,68%, 2,59% και 1,70% αντίστοιχα.

Το επίτευγμα του Dow

Ο Dow είχε πλησιάσει το ορόσημο των 40.000 μονάδων νωρίτερα φέτος, προτού μια μικρή υποχώρηση τον Απρίλιο, λόγω των ανησυχιών για τα υψηλά επιτόκια, τον ρίξει ξανά προς τα κάτω. Το ράλι αναζωπυρώθηκε τον Μάιο, χάρη στα ισχυρά εταιρικά κέρδη και κάποιες ήπιες μετρήσεις του πληθωρισμού.

“Το επίτευγμα του Dow Jones αποτελεί απόδειξη των δυνάμεων της αύξησης των κερδών και της οικονομικής ανθεκτικότητας”, δήλωσε ο John Lynch, επικεφαλής επενδύσεων της Comerica Wealth Management. Η πορεία του Dow προς τις 40.000 μονάδες έρχεται καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ο Dow, ο παλαιότερος από τους τρεις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, έχει ενισχυθεί από τις προοπτικές μιας ανθεκτικής οικονομίας, την υποχώρηση του πληθωρισμού και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη. Χρειάστηκαν 872 συνεδριάσεις μέχρι την Τετάρτη για να φτάσει ο Dow το τελευταίο ορόσημο των 10.000 μονάδων – ή άνοδος 33% – με τον δείκτη να αναπληρώνει όλες τις απώλειες από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

“Το σπάσιμο του φράγματος των 40.000 είναι μια μεγάλη ψυχολογική ώθηση, καθώς οι στρογγυλοί αριθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων”, δήλωσε ο Chris Zaccarelli της Independent Advisor Alliance.

Με απώλειες έκλεισε η Wall - Δεν κατάφερε να "κλειδώσει" το κλείσιμο πάνω από τις 40.000 μονάδες ο Dow
“Άγγιξε” ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Η τελευταία φορά που ο Dow έσπασε ένα σημαντικό ορόσημο ήταν τον Νοέμβριο του 2020, όταν ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου εν μέσω μιας σειράς φιλικών προς την αγορά εξελίξεων, ακόμη και όταν η πανδημία του κορονοϊού συνέχισε να μαίνεται.

Αυτή τη φορά, η αγορά αψηφά το παλιό ρητό της Wall Street “πούλα τον Μάιο και φύγε”, με τις μετοχές να κινούνται ανοδικά μετά από μια σύντομη υποχώρηση τον Απρίλιο. Τα πρόσφατα κέρδη οδηγήθηκαν από τον ηπιότερο πληθωρισμό και μια σειρά από στοιχεία που υποδεικνύουν μια μόνο ήπια επιβράδυνση μιας κατά τα άλλα ανθεκτικής οικονομίας που τροφοδοτεί τα εταιρικά κέρδη.

Οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις για τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χειρότερα από την πτώση των κερδών στις ΗΠΑ μπορεί να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

“Οι 40.000 μονάδες είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 39.999 και 40.000 μονάδων”, δήλωσε ο Ryan Detrick της Carson Group. “Παρόλα αυτά, είναι μια μεγάλη υπενθύμιση του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι μιλούσαν για ύφεση όλο το περασμένο έτος και τώρα είμαστε και πάλι πίσω σε νέα υψηλά”.

Μπορούν οι μετοχές να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά;

“Πιστεύουμε ότι μπορούν” (να κινηθούν και άλλο ανοδικά), δήλωσε ο Detrick. “Τα κέρδη συνεχίζουν να εκπλήσσουν προς τα πάνω, οι ισολογισμοί των εταιρειών της Αμερικής είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ ο καταναλωτής μπορεί να έχει κάποιες “ρωγμές”, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρός χάρη σε ένα πολύ υγιές σκηνικό απασχόλησης. Ακόμη, σκεφτείτε ότι πιθανότατα έρχονται στη συνέχεια χαμηλότερα επιτόκια, χάρη στον πληθωρισμό που αναμένεται να βελτιωθεί δραστικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους”.

πιν
Η πορεία του Dow Jones προς τις 40.000 μονάδες

“Η αγορά δείχνει όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη σε ένα πραγματικό σενάριο ήπιας προσγείωσης ή ακόμη και μη προσγείωσης, όπου η συνολική οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να παραμένει σταθερή”, δήλωσε η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων στη Morgan Stanley Wealth Management. “Μια ευρύτερη ομάδα εταιρειών μπορούν να τα πάνε καλά”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ ο Dow έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1896 από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Charles Dow, εξακολουθεί να είναι ένας πολύ στενότερος δείκτης μετοχών από τον S&P 500 ή τον Nasdaq 100.

Ο Dow είναι τιμολογικά σταθμισμένος, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταβολές στις μετοχές με τις υψηλότερες τιμές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο επίπεδο του δείκτη από ό,τι οι μεταβολές των τιμών στις μετοχές με τις χαμηλότερες τιμές. Ο S&P 500, ωστόσο, είναι σταθμισμένος ως προς την κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας.

Αξιωματούχοι της Fed για επιτόκια

Στο μεταξύ, τρεις αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει, υποδηλώνοντας ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια. Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν, μιλώντας ξεχωριστά την Πέμπτη, υποστήριξαν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%. “Οι εισερχόμενες οικονομικές πληροφορίες δείχνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κερδίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη”, δήλωσε η Μέστερ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Wooster του Οχάιο. “Η διατήρηση της περιοριστικής μας στάσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι συνετή σε αυτό το σημείο, καθώς αποκτούμε σαφήνεια σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού”. Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι, τώρα που υπάρχει λιγότερη καθοδική πίεση από τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού. Η Μέστερ, η οποία έχει δικαίωμα ψήφου για την πολιτική των επιτοκίων φέτος, αποχωρεί στα τέλη Ιουνίου, όταν λήξει η θητεία της. Ακόμη, είπε ότι η πολιτική είναι καλά τοποθετημένη και ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Γουίλιαμς έκανε παρόμοιες δηλώσεις σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν βλέπει λόγο για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής τώρα. “Δεν περιμένω να έχουμε αυτή τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που πρέπει να δούμε σχετικά με την πρόοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% πολύ σύντομα”, δήλωσε. Ο Μπάρκιν, μιλώντας την Πέμπτη στο CNBC, δήλωσε ότι η ζήτηση πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω για να φτάσει ο πληθωρισμός στο στόχο της Fed, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός αγαθών έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επουλωθεί. “Για να φτάσουμε στο 2% με βιώσιμο τρόπο, νομίζω ότι θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος”, δήλωσε ο Μπάρκιν, ο οποίος ψηφίζει επίσης για τις αποφάσεις της τράπεζας φέτος.

Η Μέστερ δήλωσε επίσης ότι η έκθεση προσέφερε μια “ευπρόσδεκτη μείωση” του μηνιαίου πληθωρισμού, αλλά η ίδια και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο της Fed για 2%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα σε εύρος 5,25% – 5,5%, στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται από τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι “θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να αφήσουν την περιοριστική πολιτική να κάνει τη δουλειά της”.

Ο Μπάρκιν επανέλαβε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της, επικαλούμενος τις υψηλότερες τιμές στον τομέα των υπηρεσιών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα συνεδριάσουν την επόμενη φορά στις 11-12 Ιουνίου. “Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην πλευρά των υπηρεσιών και θα χρειαστεί λίγος χρόνος”, δήλωσε ο Μπάρκιν. “Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο”.

Μάκρο

Στα σημερινά μάκρο, σε σχετικά αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αν και μειωμένες από την περασμένη εβδομάδα, κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 222.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος, αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από τη μέση εκτίμηση της των αναλυτών για 220.000, αλλά μετά τα 231.000 αιτήματα της εβδομάδας που είχε προηγηθεί. Παρά τη μείωση πάντως, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων κινήθηκε αυξητικά στις 217.750 αιτήσεις από τις 215.250. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ένα καλό μέτρο των τάσεων στις προσλήψεις, αυξήθηκε κατά 13.000 χιλιάδες στους 1,794 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου, ενώ η αγορά περίμενε μικρή υποχώρηση σε 1,78 εκατ. από 1,781 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Στο μεταξύ, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι τιμές των προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας θα συνεχίσουν να επιμένουν. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα και κατά 0,9%, ένα ρυθμό σημαντικά αυξημένο από τον περασμένο μήνα αλλά και τριπλάσιο από ό,τι περίμενε η αγορά, καθώς η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,6% του Μαρτίου. Ανησυχητικό ήταν ότι οι αυξήσεις δεν περιορίστηκαν κατά βάση στην ενέργεια, αλλά αφορούσαν σε μεγάλη μερίδα των εισαγόμενων αγαθών, καθώς εξαιρουμένων των καυσίμων οι τιμές εισαγωγών εμφάνισαν επίσης +0,7%. Σε επίπεδο έτους δε, μετά την πτωτική πορεία που ακολουθούσαν για 13 διαδοχικούς μήνες έως τις αρχές του 2024, οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 1,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια ώρα, το κόστος των αμερικανικών εξαγωγών εμφάνισε επίσης αύξηση αλλά με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό, κατά 0,5% κοντά στη μέση εκτίμηση των αναλυτών που έβλεπαν αύξηση κατά 0,4%.

Σημειώνεται επίσης ότι όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, αμετάβλητες ήταν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά και τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Ειδικότερα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τη μέτρηση του Μαρτίου, σε αύξηση 0,6%, αντί για 0,7% που είχε αναφέρει προηγουμένως. Για τον Απρίλιο οι αναλυτές περίμεναν οι λιανικές πωλήσεις να αυξηθούν κατά 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3.0% τον Απρίλιο. Οι λιανικές πωλήσεις χωρίς τα αυτοκίνητα, τη βενζίνη, τα οικοδομικά υλικά και τις υπηρεσίες τροφίμων, υποχώρησαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα μετά την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Μαρτίου για άνοδο κατά 1,0%.

Μεμονωμένες μετοχές

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, άνοδο άνω σχεδόν 7% σημείωσε η μετοχή της Walmart, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία στο τρίμηνο και αναβάθμιση του outlook. Από την αρχή της χρονιάς, η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 26%.

Επιπλέον, οι εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως η Amazon, η Meta Platforms και η Nvidia, σημειώνουν επίσης σημαντική άνοδο φέτος. Η Amazon, η οποία μόλις εντάχθηκε στον Dow κατά το α’ τρίμηνο, σημειώνει άνοδο άνω του 22% φέτος. Άλλες κορυφαίες επιδόσεις του Dow φέτος περιλαμβάνουν την American Express και την Goldman Sachs, καταγράφοντας άνοδο άνω του 20%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και ο καταναλωτής θα παραμείνει ισχυρός.

Η κατασκευάστρια τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, η οποία δεν περιλαμβάνεται στον Dow, ηγείται της συνολικής ανοδικής κίνησης στην αγορά και αν και σημείωσε απώλειες 0,30% σήμερα,  καταγράφει άνοδο 90% μέχρι στιγμής φέτος.

Ο αναλυτής της Baird, Ross Mayfield, πιστεύει ότι αυτό το ανοδικό ράλι έχει ακόμα το μομέντουμ να συνεχιστεί.