26.9 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η Wall Street με φόντο την Κίνα και τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Must read

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και το “καμπανάκι” της Fitch για υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο Dow σημείωσε πτώση 1,02% ή 361,24 μονάδων στις 34.946,39 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,12% ή 50,47 μονάδες στις 4.439,25 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,14% ή 157,28 μονάδες στις 13.631,05 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, μόνο δύο έκλεισαν με κέρδη. Συγκεκριμένα, οι εμτοχές των Amgen και Home Depot σημείωσαν άνοδο 1,93% και 0,61% αντίστοιχα. Στον αντίπδοα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Dow Inc., Chevron και JPMorgan Chase & Co. με πτώση 3,36%, 2,89% και 2,59% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων της από το 2020, λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που απογοήτευσαν, την ώρα που η οικονομία αντιμετωπίζει νέους κινδύνους από τους τριγμούς στον κολοσσό των ακινήτων Country Garden. Τα στοιχεία έδειξαν να διολισθαίνει ο ρυθμός αύξησης καταναλωτικών δαπανών, βιομηχανικής παραγωγής και επενδύσεων, την ώρα που αυξάνεται η ανεργία.  Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS) δήλωσε ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει “ανεπαρκής” και ότι “τα θεμέλια της ανάκαμψης της οικονομίας χρειάζονται ενίσχυση ακόμα”.

 

 

Πίσω στις ΗΠΑ, τον κίνδυνο διευρυμένων υποβαθμίσεων της αξιολόγησης δεκάδων αμερικανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων ακόμα και της JPMorgan Chase, επισήμανε σήμερα αναλυτής της Fitch Ratings.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής της Fitch Chris Wolfe εκτιμά ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν πυροδότησε και υποβαθμίσεις τραπεζών. Όπως δήλωσε όμως ο Wolfe σε συνέντευξή του στο CNBC, ακόμα μία υποβάθμιση της βαθμολογίας του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε A+ από AA-, θα ανάγκαζε τη Fitch να επανεξετάσει τις αξιολογήσεις για καθεμία από τις περισσότερες από 70 τράπεζες των ΗΠΑ που καλύπτει.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η Moody’s  υποβάθμισε το αξιόχρεο 10 μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν υποβαθμίσεις και για μεγαλύτερες τράπεζες.  Από την πλευρά της, η Fitch είχε σοκάρει τις αγορές υποβαθμίζοντας το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ, σε μία κίνηση που χλευάστηκε, μεταξύ άλλων, και από τον CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον.

Σε αυτό το κλίμα, πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Ειδικότερα, οι μετοχές των JPMorgan Chase και Wells Fargo υποχώρησαν άνω του 2% ενώ η μετοχή της Bank of America σημείωσε πτώση άνω του 3%. Η μετοχή της Citigroup έχασε πάνω από 1%.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε την Τρίτη ότι, αν και είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.  “Δεν είμαι έτοιμος να πω ότι τελειώσαμε”, δήλωσε ο Kashkari στο APi Group Global Controllers Conference στη Μινεάπολη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Αλλά με τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό, είπε, “μπορούμε να πάρουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να εξετάσουμε κάποια περαιτέρω δεδομένα και πριν αποφασίσουμε αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα”.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση με ρυθμό που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις παρουσίασε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με τους καταναλωτές να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή κόντρα στον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια της Fed. Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ήταν αυξημένος κατά 0,7% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μήνα που είχε προηγηθεί, έναντι της αύξησης κατά 0,3% τον Ιούνιο και της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4%.

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η αύξηση που παρουσίασε το δομικό μέρος των πωλήσεων, το πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τα αυτοκίνητα, βενζίνη, οικοδομικά υλικά και υπηρεσίες φαγητών και το οποίο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα τη μέση καταναλωτική δαπάνη. Συγκεκριμένα, οι δομικές λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση, μετά την αύξηση 0,5% του Ιουνίου.

Η ανθεκτικότητα που δείχνουν οι λιανικές πωλήσεις ενισχύει την υπόθεση για νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed, υπό το φόβο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πάρει ανοδική τροχιά εκ νέου ή απλώς να διακόψει την πτωτική του πορεία. Η Fed έχει αυξήσει από τον Μάρτιο του 2022 τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος υοθ 5,25%-5,50%.

Παράλληλα, οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο εν μέσω υψηλότερου κόστους για πετρελαιοειδή και τρόφιμα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν πτώση των τιμών κατά 0,1% αντί του 0,2% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση των τιμών εισαγωγών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τους δασμούς, κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 4,4% μετά από πτώση 6,1% τον Ιούνιο. Οι ετήσιες τιμές εισαγωγών μειώνονται τώρα για έξι συνεχόμενους μήνες.

Οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών από την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,2%. Δεν έχουν καταγράψει μηνιαία αύξηση από τον Οκτώβριο του 2022. Οι τιμές των κινεζικών εισαγωγών μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2009.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι τιμές των εξαγωγών αυξήθηκαν 0,7% τον Ιούλιο, αντιστρέφοντας την πτώση 0,7% του προηγούμενου μήνα. Οι τιμές για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ανέκαμψαν κατά 0,9% μετά από πτώση τον Ιούνιο και τον Μάιο. Οι υψηλότερες τιμές για το κρέας και το σιτάρι τον Ιούλιο υπεραντιστάθμισαν τις χαμηλότερες τιμές για το καλαμπόκι, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Οι τιμές των εξαγωγών μειώθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά από πτώση 11,9% τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed Νέας Υόρκης, ο οποίος αποτελεί δείκτη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία, υποχώρησε κατά 20,1 μονάδες τον Αύγουστο σε αρνητικό επίπεδο των 19, ανακοίνωσε την Τρίτη η περιφερειακή τράπεζα Fed.  Πρόκειται για την πρώτη αρνητική μέτρηση από τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αρνητική μέτρηση 1,4, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Κάθε ένδειξη κάτω από το μηδέν υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας. Οι δείκτες για τις νέες παραγγελίες και τις αποστολές μειώθηκαν απότομα τον Αύγουστο.

Στα επιχειρηματικά νέα, μια γεμάτη εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων για τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής ξεκίνησε την Τρίτη. Η Home Depot ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις από Target και Walmart.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article