13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Με ήπια κέρδη έκλεισε η Wall, παλεύοντας να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ

Must read

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, σε μια επιχείρηση μερικής ανάκτησης των απωλειών της Τετάρτης, με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν χθες να μην προσφέρουν τελικώς πολλά στην επενδυτική διάθεση και τα μακροοικονομικά στοιχεία να παρουσιάζουν μια μεταβατική και αντιφατική κατάσταση στην αμερικανική οικονομία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 18,72 μονάδες ή 0,06%, στις 33.999,04 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε άνοδο 11,08 μονάδων ή 0,26%, στις 4.285,12, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 27,22 μονάδες ή 0,21%, στις 12.965,34 μονάδες.

Τα αποτελέσματα εταιρειών του κλάδου των λιανικών πωλήσεων συνεχίστηκαν την Πέμπτη, με τις Kohl’s, Bath & Body Works και BJ’s Wholesale να ανακοινώνουν μεγέθη τριμήνου. Τα αποτελέσματα προσέφεραν μεγαλύτερη ορατότητα στην αγορά για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των κατανάλωτών.

Η μετοχή της Kohl’s υποχώρησε μετά την περικοπή του guidance κατά 7,78%, ενώ εκείνη της BJ’s Wholesale κατέγραψε άλμα 7,26% μετά την υπέρβαση των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Federal Reserve έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν δει “ελάχιστα στοιχεία” ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει, ωστόσο έδωσαν παράλληλα ενδείξεις ότι θα μπορούσε να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων ανάλογα με τις συνθήκες.

Σε αυτό το κλίμα, τα “στοιχήματα” για την επόμενη κίνηση της Fed τον Σεπτέμβριο έχουν δώσει εκ νέου προβάδισμα σε μια ηπιότερη αύξηση 50 μονάδων βάσης (63,5%) έναντι τρίτης συνεχόμενης της τάξεως των 75 μ.β. (36,5%).

“Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, τα πρακτικά δεν έδωσαν ιδιαίτερες πληροφορίες. Τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά το πόσο γρήγορα και πόσο υψηλά θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα μεταξύ του παρόντος και των μελλοντικών συναντήσεων”, ανέφερε ο Αρτ Χόγκαν της B. Riley Financial στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε, η πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly δήλωσε σιβυλλικά σήμερα ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση θα ήταν μια “λογική” κίνηση, χωρίς να πάρει θέση.

Την προτίμησή του, πάντως, προς μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) έναντι 50 μ.β. από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, εξέφρασε ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard.

Το μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), που λαμβάνει τις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων, σημείωσε ότι η Τράπεζα θα πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους σε ένα εύρος μεταξύ του 3,75% και του 4% προκειμένου να τιθασευθεί ο καλπάζων πληθωρισμός, για τον οποίο σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ώστε η αυξητική πίεση στις τιμές να υποχωρήσει κοντά στον στόχο της Fed για πληθωρισμό κοντά στο 2% είναι περίπου 18 μήνες.

Χαρακτήρισε δε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα αλλάξει ρότα και θα επιστρέψει σε πορεία νομισματικής χαλάρωσης “είναι εξαιρετικά πρόωρες”, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους για υφεσιακή επίδραση στην οικονομία λόγω της κλιμακούμενης νομισματικής σύσφιγξης.

Ο Bullard εκτίμησε τέλος ότι η αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας στον β’ εξάμηνο του 2022 θα είναι καλύτερη εκείνης στο πρώτο μισό του έτους, όταν και το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δύο συναπτά τρίμηνα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 16 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Cisco, Chevron, Intel, ενώ των απωλειών εκείνες των  Walgreens Boots Alliance, Verizon, Nike.

Μείωση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, αλλά και μεταπωλήσεων κατοικιών

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, στα οποία στρέφεται άμεσα το ενδιαφέρον των επενδυτών προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της Fed, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (στις 250.000), την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να αυξηθούν.

Σημάδια ανάκαμψης έδειξε και η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με τον δείκτη της Philadelphia Fed για την περιφερειακή επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται στο 6,2 τον Αύγουστο από -12,3 τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο που έδειξε ήπια υποχώρηση, αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin