Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Με άλμα 828 μονάδων έκλεισε ο Dow, ενώ έχανε 500

Με άλμα 828 μονάδων έκλεισε ο Dow, ενώ έχανε 500

0

Με εμφατικό τρόπο ξεπέρασε το εμπόδιο των στοιχείων για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ η Wall Street, με τους βασικούς της δείκτες να καταγράφουν εντυπωσιακή ανοδική δυναμική και να υπερφαλαγγίζουν την ανησυχία για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve και τον συνακόλουθο φόβο για ένα υφεσιακό “ατύχημα” στην οικονομία.

Τα δε θετικά νέα που ήρθαν από τα πρώτα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου έδωσαν “φτερά” στους δείκτες.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 827,87 μονάδες ή 2,83%, στις 30.038,72 μονάδες, φτάνοντας να ενισχύεται έως και κατά 922 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως και κατά 500, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 92,88 μονάδες ή 2,60%, στις 3.669,91 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 232,05 μονάδων ή 2,23%, στις 10.649,15 μονάδες.

Ο S&P 500 κατέγραψε το μεγαλύτερο συναλλακτικό του εύρος μεταβολών από τον Μάρτιο του 2020, στις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού, υποχωρώντας αρχικά έως και κατά 2,39%, για να φτάσει να ενισχύεται έως και κατά 2,87%.

Της ισχυρά ανοδικής στροφής ηγήθηκαν οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας και των τραπεζών. Η μετοχή της Chevron κέρδισε 4,85% σε κλίμα ανοδικής κίνησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ ανοδικά κινούνταν και οι μετοχές των Goldman Sachs και JPMorgan (+3,98% και +5,56%, αντιστοιχα). Θετικά “γύρισαν” μετά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης και μετοχές τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Apple και Microsoft, ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και ονόματα του κλάδου των ημιαγωγών, όπως οι Nvidia και Qualcomm, συμπαρασύροντας μαζί τους σε ένα ξέφρενο ράλι το σύνολο της αγοράς.

Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), οι τιμές καταναλωτή  στις ΗΠΑ κινήθηκαν ξανά τον Σεπτέμβριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σφραγίζοντας ουσιαστικά ακόμα μία θηριώδη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα – και πιθανώς όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται ευρέως.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,2%, ενώ σε ετήσια κινήθηκε με ρυθμό 8,2% υποχωρώντας ανεπαίσθητα από το 8,3% του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης σκαρφάλωσε στο 6,6% ετησίως, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1982. Σε μηνιαίο επίπεδο επιτάχυνε κατά 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Οι επενδυτές πιθανολογούν ότι στοιχεία όπως τα σημερινά πιθανόν να συνιστούν κορύφωση του πληθωριστικού κύματος, το οποίο στη συνέχεια θα μπει σε φάση αποκλιμάκωσης.

“Πιθανόν η συγκεκριμένη να ήταν η τελευταία εκτίναξη του πληθωρισμού και από εδώ και πέρα να αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση”, ανέφερε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι απότομες στροφές στην πορεία των μετοχών είναι πιθανό να συνεχιστούν καθώς οι επενδυτές θα αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και για τα εταιρικά αποτελέσματα.

“Θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που μπορούν να δημιουργούν περιοδικά μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακές στροφές, είναι τέτοια η φύση του “τέρατος” αυτή την περίοδο”, κατέληξε.

Ισχυρές ήταν εξάλλου επιδόσεις τριμήνου που ανακοίνωσαν ορισμένες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μεταξύ άλλων, η Walgreens Boots Alliance ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς στις πωλήσεις και τα κέρδη της, ενώ η Delta ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου σημαντικά υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου το 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία.

H Domino’s είδε τις συγκρίσιμες πωλήσεις της να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις αν και τα κέρδη της δέχθηκαν πλήγμα από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, και οι 30 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των JP Morgan, Walgreens Boots Alliance και 3Μ.

Σταθερά χαμηλά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου υπέβαλαν αίτηση 228.000 Αμερικανοί, αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τον αναθεωρημένο των 219.00 της περασμένης εβδομάδας και οριακά έναντι της εκτίμησης της αγοράς για 225.000.

Παράλληλα, τα αιτήματα για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν οριακά στα 1,368 εκατ. από τα 1,365 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι το επίπεδο θα διατηρούταν αμετάβλητο.

Exit mobile version