12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Με άλμα 4,4% σταμάτησε τη γεωπολιτική ζημιά το Χρηματιστήριο

Must read

Με άλμα που έφτασε τις 40 μονάδες “απάντησε” το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα στη χθεσινή βουτιά, φτάνοντας μία ανάσα από τις 930 μονάδες, ενώ έδωσε μάλιστα και το μήνυμα ότι μπορεί να καλύψει μέσα σε λίγες συνεδριάσεις τη ζημιά που έγινε στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,38% στις 927,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 897,18 μονάδων (+1%) και 930,19 μονάδων (+4,71%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατ. τεμάχια.

Με άλμα 4,4% σταμάτησε τη γεωπολιτική ζημιά το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,29%, στις 2.257,96 μονάδες, ενώ στο +5,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.565,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,91% στις 698,18 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,01%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,42%. Ωστόσο, η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 4,22%.

Σε ρυθμούς γεωπολιτικού ρίσκου

Η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ωστόσο, το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν τη λήξη της πολεμικής διένεξης η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές.

Προς το παρόν δεν έχουμε δει μια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου σε ευρεία έκταση που να δικαιολογεί μια μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμα εύθραυστη. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στο θέμα της διάρκειας οι εξελίξεις επιταχύνονται φέρνοντας πιο κοντά το τέλος των εχθροπραξιών. Παρά την έως υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με τις αποτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης.

Πέρα από τα γεωπολιτικά, η εβδομάδα είχε υλικό προς τιμολόγηση με κύριο άξονα τα αποτελέσματα της χρήσης. Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Entersoft ανακοίνωσαν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, θετικότερη προοπτική για φέτος και ικανοποιητικά μερίσματα.

Οι ως τώρα επιδόσεις είναι υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος.

Πιθανόν, στην παράμετρο των βελτιωμένων θεμελιωδών στοιχείων να στηρίζεται και η εντυπωσιακή επιστροφή της Αγοράς μετά την έντονη πτώση της Πέμπτης σε αντίθεση με άλλες περιόδους όταν τα αντανακλαστικά των επενδυτών είχαν πολύ χαμηλότερη ανταπόκριση.

Η τεχνική εικόνα

Η διαγραμματική εικόνα απέκτησε μια άγρια ομορφιά καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο έξι συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 83 μονάδες από τα φετινά υψηλά. Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε δραματικό τόνο καθώς το κλείσιμο των τιμών έγινε κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημειώθηκε καθοδικό χάσμα τιμών (944 – 938).

Με χάσμα τιμών – ανοδικό αυτή τη φορά – απάντησαν και οι αγοραστές την Παρασκευή (896 -887) επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το σημείο καμπής της μακροχρόνιας τάσης ξεκινώντας την αντίδραση οριακά υψηλότερα από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών των ταλαντωτών.

Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων τριών μηνών και καταδεικνύει την ένταση των ρευστοποιήσεων οι οποίες καθολικά διαχύθηκαν σε όλο το εύρος της Αγοράς. Παρά την αντίδραση της Παρασκευής το τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές δεν έχει ικανοποιηθεί καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται βραχυπρόθεσμα πουλημένος αφού διαπραγματεύεται κάτω από τις χρονοσειρές των 30 (938 μονάδες) και 50 (931 μονάδες) ημερών.

Παρόλα αυτά το ωριαίο διάγραμμα φλερτάρει με την αλλαγή τάσης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (926 μονάδες) από το μέσον της ανάκτησης των χαμένων από το ξεκίνημα της διόρθωσης.

Από την άλλη πλευρά έχοντας προηγηθεί μια δεκάμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 880 – 950 μονάδων ήταν αναμενόμενο ότι η συσσώρευση αυτή δεν θα πέσει εύκολα και επομένως κάποια αντίδραση ήταν σε πρώτο χρόνο αναμενόμενη.

Η υπέρβαση των 938 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά με στόχο τα φετινά υψηλά, ωστόσο η μάχη αυτή αναμένεται με μεγάλη ένταση λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που έχουν σημειωθεί κατά την καθοδική κίνηση της περασμένης Πέμπτης. Δεν αποκλείεται επομένως η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους με βασικό σημείο αναφοράς την τεχνική δομή της συνεδρίασης της Δευτέρας, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 7,86%, με τις Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Aegean και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 6%. Κέρδη άνω του 5% σημείωσαν οι Λάμδα, ΕΛΧΑ και Motor Oil και άνω του 4% οι Μυτιληναίος, Alpha Bank και Coca Cola.

Η άνοδος σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Titan και Quest ξεπέρασε το 3%, ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,63%, ενώ ΟΤΕ και ΟΛΠ σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Jumbo.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article