15.1 C
Kifissia
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο στη Wall στον απόηχο της Fed

Must read

Με απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να “χωνεύουν” την πρόθεση της Federal Reserve για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, που αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed, όπως κατέδειξαν τα πρακτικά, προκρίνουν πιο επιθετικές κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός, που κινείται σε υψηλά 40 ετών. Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίασή τους συζήτησαν το σχέδιο μείωσης του ισολογισμού ρεκόρ της Fed με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι έπραξε η κεντρική τράπεζα την τελευταία φορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουν να μειώνουν τον ισολογισμό της κατά 95 δισ. δολάρια τον μήνα, μετά από ένα τρίμηνο “προσαρμογής”, αρχής γενομένης πιθανότατα από τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει ακόμη την τελική τους απόφαση.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed έδειξαν τον Μάρτιο πιο αποφασισμένοι να υποστηρίξουν αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή επιδεινωθεί, αντί των αυξήσεων κατά 25 μονάδων βάσης που αποτελεί τη συνήθη πρακτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η δημοσίευση των πρακτικών ενίσχυσε πρόσκαιρα ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις μετοχών, διευρύνοντας τις απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με την αγορά όμως να περιορίζει την πτώση της οδεύοντας προς το τέλος της συνεδρίασης.

“Πιστεύω ότι η αλλαγή του τόνου είναι αξιοσημείωτη τον τελευταίο μήνα, όσον αφορά τη ρητορική της Fed αλλά και τις γενικότερες προσδοκίες της αγοράς”, δήλωσε ο Matt Stucky, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Northwestern Mutual Wealth, στο MarketWatch.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Wall Street είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό μια αρχική, ταχεία μείωση του ισολογισμού της Fed κατά 1,2 τρισ. έως 1,5 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 600 δισ. δολαρίων περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει και τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον, τον Μάιο, γεγονός που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές εξηγεί το γεγονός ότι παρά την επιθετική ρητορική της Fed, οι απώλειες μειώθηκαν στο κλείσιμο της ημέρας.

Οι ισχυρές πιέσεις που υπέστη ενδοσυνεδριακά σήμερα η αγορά οφείλονται, όμως και στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η επιτάχυνση της νομισματικής σύσφιξης με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να “σκοτώσει” την οικονομία.

Ανησυχίες που έχει τροφοδοτήσει και η Deutsche Bank, η οποία είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall που έχει κάνει λόγο για τον κίνδυνο ύφεσης, με τους οικονομολόγους της να προβλέπουν ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα συρρικνωθούν εντός της επόμενης διετίας.

Φόβους για ενδεχόμενη επικείμενη ύφεση είχαν εκφράσει άλλωστε και ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα όταν η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε ελαφρώς την απόδοση του 10ετούς, αντιστρέφοντας προσωρινά την καμπύλη των αποδόσεων.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται από πολλούς ως προειδοποιητικό σήμα μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης, αν και ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι δεν αποτελεί και πολύ καλό εργαλείο χρονισμού για τους επενδυτές.

Η καμπύλη των αποδόσεων έχει εν τω μεταξύ επανέλθει, καθώς η απόδοση του 10ετούς κινείται και πάλι υψηλότερα αυτής του 2ετούς, στο 2,630% έναντι 2,546%.

Δείκτες – Στατιστικά

Παρά τις ενδοσυνεδριακά υψηλότερες απώλειες, πάντως, οι δείκτες ολοκλήρωσαν τελικά τις συναλλαγές μακριά από τα χαμηλά ημέρα.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε 144,67 μονάδες ή 0,42% χαμηλότερα, παρότι έφτασε να χάνει έως και 300 μονάδες, τερματίζοντας στις 34.496,51 μονάδες.

Απώλειες 0,97% σημείωσε ο ευρύτερος S&P 500, που έκλεισε 43,97 μονάδες χαμηλότερα, στις 4.481,15 μονάδες.

Νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε ο Nasdaq, που έκλεισε στις 13.888,82 μονάδες, 2,22% ή 315,35 μονάδες χαμηλότερα.

Στον δείκτη των  blue chips η εικόνα ήταν πλήρως μοιρασμένη, με 15 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και άλλες τόσες με απώλειες. Τα μεγαλύτερη κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (+2.70%), Johnson & Johnson (2,60%) και Walmart (2,32%), ενώ τις ισχυρότερες απώλειες οι μετοχές των Salesforce (-4,44%), Microsoft (-3,66%) και Visa (-3,13%).

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article