Home ΚΟΣΜΟΣ Μακριά από τα χαμηλά ημέρας η Wall

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας η Wall

0

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street που ξεκίνησαν μουδιασμένοι τη συνεδρίαση τρομάζοντας από την ανθεκτικότητα -πέρα από κάθε προσδοκία- που έδειξε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα εξανέμισαν τις ελπίδες των επενδυτών να υιοθετήσει η Fed μια πιο ήπια προσέγγιση στη σύσφιξη πολιτικής.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έσβησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες για να κλείσει στο +0,23% στις 32.803,47 μονάδες ενώ ο διευρυμένος δείκτης της αγοράς S&P 500 υποχώρησε κατά 0,16% στις 4.145,19 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq, ο οποίος είχε την καλύτερη απόδοση τις προηγούμενες μέρες και σήμανε την αντεπίθεση του τελευταίου διαστήματος από όταν έδειξε να υιοθετεί πιο ήπιο τόνο η Fed. Ο Nasdaq έφτασε να χάνει έως και 1% για να περιορίσει τις απώλειες στο 0,5% στις 12.657,55 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, με άνοδο 0,4% και 2,2% αντίστοιχα.

Στην είδηση της ημέρας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έσπασε κάθε κοντέρ, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών πρόσθεσε ακόμα 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μόλις 250.000 θέσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Ιουνίου στις 398.000 θέσεις αντί για 372.000 που είχε ανακοινώσει αρχικά, ενώ ο δείκτης ανεργίας αναλυτές περίμεναν να μείνει αμετάβλητος υποχώρησε σε χαμηλό πέντε δεκαετιών στο 3,5% από 3,6%.

Η εντυπωσιακά ισχυρή εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας δείχνει να ανατρέπει τις προθέσεις της Federal Reserve, η οποία διά στόματος του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ είχε δείξει μετά την τελευταία της συνεδρίαση τον Ιούλιο ότι προσανατολίζεται σε μία πιο ήπια προσέγγιση στις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της, προκειμένου να μην προκαλέσει ύφεση στην οικονομία.

Ωστόσο, με την αγορά εργασίας να δείχνει τέτοια δυναμική οι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να αναγκαστούν να συνεχίσουν τις επιθετικής κινήσεις για να ελεγχθεί ο καλπάζοντας πληθωρισμός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στοιχήματα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας τον Σεπτέμβριο, που έδειχναν χτες 65 προς 35 το ενδεχόμενο των 50 μονάδων βάσης πλέον έχουν αντιστραφεί πλήρως, με την αγορά να τιμολογεί στο 69,5% μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης και μόλις 30,5% των 50 μ.β.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας “βάζουν τις 75 μονάδες βάσης στο τραπέζι της Fed για τον Σεπτέμβριο”, υπογράμμισε ο Jim Baird, επικεφαλής επενδύσεων της Plante Moran Financial Advisors, σε τηλεφωνική συνέντευξη. Η ισχυρή έκθεση “διευκολύνει τη Fed στο να αποφασίσει τη συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής”.

“Η οικονομία λειτουργεί με αναμμένες όλες τις μηχανές, καθώς η σημερινή έκθεση για την αγορά εργασίας έδειξε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Τα στοιχεία θα πρέπει ηρεμήσει τις “αρκούδες” που φωνάζουν για ύφεση τις τελευταίες ημέρες”, τόνισε ο Peter Essele, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στο Commonwealth Financial Network.

Η εικόνα στο ταμπλό αποτυπώνει ξεκάθαρα την εικόνα, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες που πραγματοποίησαν μίνι ράλι το τελευταίο δεκαήμερο, μετά και από τα κατά βάση καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, σήμερα βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο των πωλητών.

Ειδικότερα, οι δεικτοβαρείς Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Meta κινήθηκαν όλες πτωτικά -αν και ψαλίδισαν στο τέλος τις απώλειες- με πτώση από 0,2% έως 2%.

Αντίθετα, στήριξη στην αγορά έδωσε ο τίλος της JPMorgan που ενισχύθηκε κατά 2,98%, η Chevron που σημείωσε άνοδο 1,65% και η Dow Inc με περίπου 1%.

Θετικό τόνο στην αμερικανική αγορά έδωσε αυτή την εβδομάδα και το νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία ως επί το πλείστον ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Πάνω από το 80% των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο και μέχρι στιγμής τα κέρδη καταγράφουν αύξηση 8,6% σε μεικτή βάση, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Τέλος, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,828%, ενώ ανοδικά (+0,8%) κινήθηκε και το δολάριο.

Exit mobile version