11 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Μακριά από τα χαμηλά ημέρας, αλλά με απώλειες έκλεισε η Wall Street

Must read

Μακριά από τα χαμηλά τους εντός της συνεδρίασης, αλλά με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε τουρκικό έδαφος νωρίτερα το μεσημέρι, με τις σταθεροποιητικές τάσεις στο πεδίο της ενέργειας να αντιρροπίζουν την ανησυχία των επενδυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 113,23 μονάδες ή 0,34%, στις 33.173,02 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 19,75 μονάδες ή 0,46%, στις 4.258,13 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 125,58 μονάδες ή 0,95%, στις 13.129,96 μονάδες.

Τον τεχνολογικό δείκτη “τράβηξαν” προς ισχυρές αρχικά και ηπιότερες αργότερα απώλειες μεγάλα ονόματα όπως η Apple και η μητρική του Facebook, Meta Platforms.

Παρά την μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές του αργού, τόσο το αργό τύπου Brent όσο και το αμερικανικό τύπου WTI κινούνται ακόμη και σήμερα σε τιμές κατά 14%-15% υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ρίχνοντας βαριά σκιά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

“Οι βίαιες μεταβολές στην αγορά είναι εντελώς συνδεδεμένες με την πορεία των ουκρανορωσικών διαπραγματεύσεων και τη συνακόλουθη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους”, αναφέρει ο Timothy Lesko, ανώτερος σύμβουλος διαχείρισης πλούτου στην Mariner Wealth Advisors. “Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων την Τετάρτη οδήγησε σε ένα ΄ραλι ανακούφισης, το οποίο μαζεύεται ελαφρώς μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου”, προσθέτει.

Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, όπως εκείνες των Chevron and Exxon Mobil κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,7% και 3,1% αντίστοιχα.

Ασήμι και χρυσός, μεταξύ των βασικών εμπορευμάτων, κατέγραψαν και σήμερα κέρδη.

Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 5,4%, μετά την ανακοίνωση split της μετοχής της “20 προς 1” και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολ.

Ο κλάδος της τεχνολογίας κινήθηκε ομόθυμα στο “κόκκινο”, με τη Zoom Video να χάνει 5,3%, τη Microsoft 1%, τις Apple και Meta Platforms 2,7% και 1,7%, αντίστοιχα και την Tesla να καταγράφει απώλειες 2,4%.

Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε κατά 1,1%, αφού λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών ανακοίνωσε ότι σταματά την επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία. Έγινε έτσι μία από τις πρώτες παγκόσμιου βεληνεκούς επενδυτικές τράπεζες που πράττουν κάτι τέτοιο μετά την κήρυξη του πολέμου από πλευράς του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία. Η JPMorgan έκανε ανάλογη ανακοίνωση, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 1,2%.

Πλήγμα για το επενδυτικό κλίμα αποτέλεσε και η ανακοίνωση νέου υψηλού 40 ετών για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2022 στις ΗΠΑ.

“Η κατάσταση με τον πληθωρισμό γίνεται χειρότερη αντί καλύτερη. Τα βασικά αγαθά για το κάθε νοικοκυριό γίνονται όλο και ακριβότερα, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες για πιο σύνθετα αγαθά και επιβραδύνοντας τη μετακίνηση των δαπανών προς τον κλάδο των υπηρεσιών. Και μολονότι οι τιμές της βενζίνης παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο, οι τιμές των τροφίμων, αλλά και της στέγασης, έπαιξαν επίσης κομβικότατο ρόλο στη μέτρηση του Φεβρουαρίου”, τόνισε ο John Leer, επικεφαλής οικονομολόγος της Morning Consult.

“Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κάνει δυσκολότερο τον όποιο έλεγχο του πληθωρισμού. Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται,  οι τιμές των σιτηρών έχουν φτάσει “στον θεό” και οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν σε κατάσταση χάους”, συμπλήρωσε ο Leer.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου “έσπασε” το φράγμα του 2% για πρώτη φορά από τις 25 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της, παραμένοντας ιδιαίτερα προσεκτική στην εκτίμησή της για την επίδραση της ρωσικής εισβολής στις γενικές οικονομικές προοπτικές.  Την επόμενη εβδομάδα, ακολουθεί η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της.

Αρνητικά μηνύματα έστειλαν εξάλλου και τα στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με αύξηση των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 11 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Chevron, Walmart, Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Procter&Gamble, Cisco.

Μάκρο

Νέα αύξηση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, καθώς οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό σε νέο υψηλό 40 ετών και πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις τσέπες των Αμερικανών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1982, ξεπερνώντας το 7,5% του Ιανουαρίου.

Η μέτρηση ήταν ανάλογη των συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση κατά 0,8%, κυρίως λόγω της ανόδου του κόστους της βενζίνης, των τροφίμων και της στέγασης, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές των οχημάτων και σειράς άλλων καταναλωτικών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημειώσει αύξηση 0,7%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επίσης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, ενώ σε επίπεδο έτους σκαρφάλωσε στο 6,4% από 6% τον Ιανουάριο, που επίσης αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1982.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Έτσι, ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αργότερα αυτό το έτος, εκτιμούν ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν σύντομα οξομάλυνση των δαπανών τους, καθώς η αύξηση των τιμών ξεπερνά τον ρυθμό ανόδου των μισθών, που κινείται στο 5%.

Αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αποφεύγουν τις απολύσεις καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και προσπαθούν ακόμη να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις εργασίας που κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργείας την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 11.000 και ανήλθαν στις 227.000, έναντι του ανοδικά αναθεωρημένου αριθμού των 216.000 μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 216.000, όσο ήταν και μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Η απρόσμενη άνοδος οφείλεται στην αύξηση των νέων αιτήσεων στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, καθώς στις υπόλοιπες πολιτείες οι μεταβολές ήταν μικρές.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πάντως ότι σύντομα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα επιστρέψουν κάτω από το όριο των 200.000, καθώς στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερες από 11 εκατομμύρια ανοικτές θέσεις εργασίας .

Εν τω μεταξύ, υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, που ανήλθαν στα 1,494 εκατομμύρια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, έναντι 1,469 εκατομμυρίων μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση των συνεχιζόμενων αιτήσεων, τοποθετώντας τον πήχη στα 1,450 εκατομμυρία.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article