Μάτι: Καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής για απειλές σε πραγματογνώμονα

0
127

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με 3ετή αναστολή, επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, για τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος που του αποδόθηκαν μετά τις καταγγελίες που έκανε σε βάρος του ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι, Δημήτρης Λιότσιος, περί πιέσεων και απειλών που δέχθηκε, ώστε να απαληφθούν ευθύνες για την καταστροφή.

Αν και απών από το δικαστήριο ο κ. Ματθαιόπουλος, στον οποίο επιδικάστηκαν τα δικαστικά έξοδα ύψους 1.000 ευρώ, αποδέχθηκε, με δήλωση του, την κατηγορία της παράνομης βίας, ζητώντας συγγνώμη από τον επιπυραγό Δημήτρη Λιότσιο: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δημήτρη Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου», ανέφερε ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός του ΠΣ, ο οποίος ήταν υπαρχηγός της Πυροσβεστικής όταν κάηκε το Μάτι και αρχηγός στη συνέχεια. Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος είναι ανάμεσα σε εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τη δήλωση και τη θέση του συνηγόρου του, στο δικαστήριο, ο κ. Ματθαιόπουλος επικαλούμενος νομικούς λόγους, δεν αποδέχεται την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επικαλούμενος σχέση επικουρικότητας και συρροής των δύο αδικημάτων. Τόνισε δε, πως δεν ήταν προϊστάμενος του επιπυραγού, καθώς ο κ. Λιότσιος είχε διοριστεί από την Εισαγγελία.

Στην κατάθεση του στο δικαστήριο, ο μηνυτής επιπυραγός εξιστόρησε όσα έγιναν μετά την τραγωδία στο Μάτι όταν διορίστηκε πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας: «Το πρώτο διοριστήριο ήταν για τις περιβαλλοντικές συνθήκες και αν ήταν μία η εστία της φωτιάς ή περισσότερες. Είμαι αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και ο κατηγορούμενος, τότε, προϊστάμενος μου… Έκανα κάποια ερωτήματα προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα, συνάντησα κάποιες αντιδράσεις: ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο, να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον κ. Ματθαιόπουλο. Όταν τύχαινε να βρεθούμε μου έλεγε: “τι μ…ς ζητάς; Θα μπλέξεις! Πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό.. Άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…” και άλλα τέτοια» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας.

Ο κ. Λιότσιος αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο όπου δέχθηκε πίεση να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα και να αποδώσει την πύρινη κόλαση στην άναρχη δόμηση, στον αέρα κλπ. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ενημέρωσε την Εισαγγελία και έτσι με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου, Ηλία Ζαγοραίου, εκδόθηκε δεύτερο διοριστήριο που εξασφάλισε μεγαλύτερη ευελιξία στον επιπυραγό. «Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες, είτε με λόγια, δεχόμουν πίεση: “πρόσεξε τι θα γράψεις! Θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα σου σηκώνει εναέρια… Ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια να ξέρεις”. Δεχόμουν συνεχώς ψυχολογική πίεση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν δέχθηκε «μόνο μπούλινγκ», αλλά μία ευθεία απειλή.

Ο κ. Λιότσος εξιστόρησε τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο μία μέρα πριν την 20η Σεπτεμβρίου 2018 που επρόκειτο να παραδώσει το πόρισμα στην Εισαγγελία: «με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, “θα σε σκίσουμε”, “η Δούρου, το δασαρχείο”, ότι “έχω άνωθεν εντολή να στα πω αυτά”, έτσι έλεγε… Μετά πήρα τηλέφωνο τον Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πώς να συντάξω την πραγματογνωμοσύνη και ο Εισαγγελέας μου είπε “θα κάνουμε το καθήκον μας”. Μου είχε πει “μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ! Θα προστατευτείς”. Τον Μάρτιο, στις 5 του μήνα, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου: παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή».

Ο μάρτυρας επεσήμανε πως, δημόσια, η τότε Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης δήλωνε όσα έλεγε ο κ. Ματθαιόπουλος, ότι δηλαδή ο επιπυραγός δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του.

Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος να δηλώσετε αποχή από πραγματογνώμονας;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;

Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι, όπως πήγε.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο μάρτυρες, αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη, καθώς και η δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη συνομιλία με τις απειλές ανάμεσα σε Ματθαιόπουλο και Λιότσιο.

Στην πρότασή της, η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου και για τις δύο κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζοντας πως οι δικαστές πρέπει να απορρίψουν τους ισχυρισμούς περί επικουρικότητας κλπ. του απόστρατου.

«Είναι δύο διαφορετικά έννομα αγαθά» ανέφερε η Εισαγγελέας, εξηγώντας πως η παράνομη βία συνίσταται «στην απειλή που υπέστη ο πραγματογνώμονας, ενώ η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στην πίεση που του ασκήθηκε να απέχει από το διορισμό ως πραγματογνώμονα, να συντάξει την πραγματογνωμοσύνη όπως ήθελε ο κατηγορούμενος» είπε. «Η ενοχή του αποδείχθηκε. Άλλωστε και ο ίδιος το ομολόγησε στο δικαστήριο με δήλωση του» κατέληξε η εισαγγελική πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση των δικαστών.