7 C
Kifissia
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Λιανεμπόριο: Εγχώριοι και πολυεθνικοί παίκτες επενδύουν στην Ελλάδα

Must read

Του Γιώργου Λαμπίρη

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων καταγράφονται στο τρίτο τρίμηνο του 2022 κινήσεις όπως η λειτουργία των πρώτων σημείων πώλησης της πολωνικής εκπτωτικής αλυσίδας Pepco στο Piraeus Retail Park στον Ρέντη, στην Πέτρου Ράλλη δίπλα στο κατάστημα του Σκλαβενίτη καθώς και στο Fashion City Outlet στη Λάρισα, τη στιγμή που ανακοίνωσε τα εγκαίνια ενός ακόμη καταστήματος στο Avenue στο Μαρούσι.

Συν τοις άλλοις, όμως, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς λειτούργησαν popup καταστήματα στο Nammos Village της Μυκόνου από την ισπανική εταιρεία ειδών πολυτελούς ένδυσης και δερμάτινων ειδών, Loewe καθώς και από τη Louis Vuitton. Εκτός των άλλων η ALE εγκαινίασε κατάστημα στο εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό, με ειδίκευση στα γυναικεία ρούχα και υποδήματα. Επιπλέον, η γαλλική La Redoute, έχοντας ήδη παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο το προηγούμενο διάστημα, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη λεωφόρο Κηφισίας 252, στο Χαλάνδρι, σε χώρο συνολικής επιφάνειας 550 τετραγωνικών μέτρων. Ο όμιλος La Redoute θυμίζουμε ότι ειδικεύεται στη δημιουργία και διάθεση επίπλων και ειδών σπιτιού.

Εκτός των άλλων, ο βρετανικός κολοσσός στον τομέα των αθλητικών ειδών, JD Sports, ο οποίος εξαγόρασε την Cosmos Group (Cosmos Sport, Slam Dunk, Sneaker 10) συνέστησε το πρώτο του κατάστημα στην Ελλάδα, στο Smart Park. Στον τομέα της εστίασης, η McDonald’s λειτούργησε το πρώτο της κατάστημα στη Δυτική Θεσσαλονίκη τον περασμένο Αύγουστο και εντός του περασμένου Νοεμβρίου ένα ακόμα ξεκίνησε να λειτουργεί από την αλυσίδα γρήγορης εστίασης στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Κένεντι, στο συγκρότημα που αναπτύσσει η Ten Brinke και υφίσταται συμφωνία να περιέλθει στην πλήρη κυριότητα της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα θυμίζουμε έχει κατασκευαστεί και ένα κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Επίσης, στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, το 13ο κατάστημα της Carrefour εγκαινιάστηκε στον Πειραιά και αποτέλεσε το πρώτο σημείο πώλησης της συγκεκριμένης αλυσίδας που δεν ήταν franchise έως εκείνη τη στιγμή.

400 νέες συμφωνίες μίσθωσης ακινήτων λιανικής στο γ’ τρίμηνο

Στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius για το ελληνικό λιανεμπόριο καταδεικνύουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2022 υπεγράφησαν 400 νέες συμφωνίες σε κομβικής σημασίας αγορές λιανικής πώλησης στην Ελλάδα.

Παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι ικανοποιητικές τουριστικές επιδόσεις και η πτώση της ανεργίας οδήγησαν στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μετά από την αναθεωρημένη πορεία του Αυγούστου, μήνας ο οποίος κινήθηκε ανοδικά κατά 15%. Η οικιακή κατανάλωση κατά το β’ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 20,1%, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα είδη ένδυσης και υπόδησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση, 6,5% στη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, εν μέρει λόγω των καλοκαιρινών εκπτώσεων, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των ζημιών του προηγούμενου διμήνου.

Αυξημένος κατά 150 εκατ. ευρώ ο όγκος των επενδύσεων στη λιανική στο γ’ τρίμηνο του 2022

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Proprius, ο όγκος των επενδυτικών συναλλαγών στον τομέα της λιανικής και στη μίσθωση νέων ακινήτων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ υψηλότερος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τη σημαντικότερη συναλλαγή να είναι η εξαγορά του McArthurGlen από τη Lamda Development, με ακαθάριστη αξία ενεργητικού 109 εκατ. ευρώ, ενώ και η Värde Partners, ολοκλήρωσε επίσης την πώληση του μεριδίου 31,7% της Lamda Malls S.A. στον πλειοψηφικό μέτοχο, Lamda Development, έναντι 109 εκατ. ευρώ, συναλλαγή που δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ που προαναφέραμε. Η Lamda Malls έχει στην ιδιοκτησία της το Golden Hall με συνολική διαθέσιμη μισθώσιμη επιφάνεια 52.500 τ.μ. το Mediterannean Cosmos με 46.000 τ.μ. καθώς και το The Mall Athens.

Σε ό,τι αφορά το νέο εμπορικό πάρκο κατά μήκος της ακτής Δυμαίων στην Πάτρα, βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την Ten Brinke, με 50% συμμετοχή του Ομίλου Fourlis, ενώ στο πλάνο είναι να δημιουργήσει και ένα κατάστημα ΙΚΕΑ με επιφάνεια 5.300 τ.μ. στον ίδιο χώρο.

Την επόμενη πενταετία, συνολικά 250.000 τ.μ. μισθώσιμης επιφάνειας από νέους εμπορικούς χώρους αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των Vouliagmenis Mall, Marina Galleria και του retail park που ετοιμάζει ο όμιλος Φουρλή εντός του Ελληνικού. Να σημειωθεί ότι η επικείμενη άφιξη της εταιρείας ειδών ευεξίας και υγιεινής διατροφής, Holland & Barrett, ενώ ήταν προγραμματισμένη να υλοποιηθεί έως και το τέλος του 2022, επίσης από τον όμιλο Φουρλή, εν τέλει μετατέθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τα τρία πρώτα καταστήματα να δημιουργούνται στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και στο The Mall Athens.

Οι αξίες των ενοικίων σε κεντρικές εμπορικές τοποθεσίες

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των χώρων λιανικής για το γ’ τρίμηνο του 2022, στο κέντρο της Αθήνας και στην οδό Ερμού ανήλθαν στα 275 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην οδό Τσιμισκή στα 130 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, στον Πειραιά στα 80 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, στην Κηφισιά στα 110 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα και τη Γλυφάδα στα 140 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Η αναβίωση του κόμβου της Renault από τον Σκλαβενίτη

Από πλευράς εγχώριων επενδύσεων στη λιανική, αν και η λειτουργία του σηματοδοτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου και επομένως εκτός του τρίτου τριμήνου αναφοράς, ξεχωρίζει η επαναλειτουργία του χώρου που κάποτε στέγαζε τις εγκαταστάσεις της Renault στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνολικής επιφάνειας 16.500 τετραγωνικών μέτρων, με χώρο πώλησης 4.700 τετραγωνικών μέτρων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article