Home ΚΟΣΜΟΣ Λεονταρισμοί Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται...

Λεονταρισμοί Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα

0

Εκ του ασφαλούς λεονταρισμούς επιχειρεί εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε 3 ώρες και 45 λεπτά.

Ο Ερντογάν, μπορεί να μην ενέκρινε εν τέλει την απέλαση των ξένων διπλωματών, όμως προχώρησε επίδειξη δύναμης για εσωτερικούς λόγους, δηλώνοντας ότι “κανείς δεν μπορεί να μείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα” και προσέθεσε ότι από δω και πέρα οι πρέσβεις θα είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν δηλώσεις για την Τουρκία.

Επεσήμανε ότι οι δέκα πρέσβεις “έκαναν πίσω” μέσω των δηλώσεων της Δευτέρας, παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί ένα γκρουπ πρέσβεων να κάνει υποδείξεις στην τουρκική Δικαιοσύνη. “Η Τουρκική Δικαιοσύνη δεν παίρνει εντολές από κανένα”.

Αφότου φώναξε, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κι ένα βηματάκι πίσω λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει στόχο να προκαλεί κρίσεις, μόνο να προστατεύει τα δικαιώματά της.

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον μέτρα για να δείξει ότι “δεν θα συμβιβαστεί ως προς την εθνική κυριαρχία” της, είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν.

Σήμερα, οι 10 πρέσβεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση με βάση την οποία δηλώνουν ότι σέβονται και τηρούν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για το διπλωματικό πρωτόκολλο, σχετικά με την μη παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους στο οποίο υπηρετούν και τον σεβασμό στο νομοθετικό και ρυθμιστικό του πλαίσιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που είχε δηλώσει εντός του σαββατοκύριακου ότι είχε δώσει εντολές οι πρέσβεις να κηρυχθούν persona non grata, κάτι που πρακτικά θα οδηγούσε σε απέλασή τους, “χαιρετίζει” την δήλωση των πρέσβεων, με την διπλωματική κρίση να αποφεύγεται κυριολεκτικά στο “παρά πέντε”.

Οι πρεσβείες του Καναδά, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσαν ανάλογα μηνύματα, ενώ εκείνες της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας αναπαρήγαγαν το μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter.

Σε κοινή τους δήλωση στις 18 Οκτωβρίου, οι πρέσβεις Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ είχαν καλέσει σε μια “δίκαιη και ταχεία” επίλυση της υπόθεσης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά και σε “άμεση απελευθέρωσή του”.

Ο Καβαλά, ο οποίος έχει διατελέσει χορηγός και υποστηρικτής πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, καθώς και για εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει προφυλακισμένος όσο η δίκη του συνεχίζεται.

Μολονότι πηγές της τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η απόφαση για απέλαση ή μη των πρεσβευτών θα λαμβανόταν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό την προεδρία του Ερντογάν, διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι η διπλωματική “μηχανή” του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προσπαθούσε να αποτρέψει την κίνηση του αρχηγού του κράτους, λόγω του κόστους που αυτή θα είχε στην οικονομία, αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας.

Πέτρος Κράνιας

Exit mobile version