24.6 C
Kifissia
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Κόλαφος ο εισαγγελέας στη δίκη του «ψευτογιατρού»

Must read

Σε ένα κατάμεστο ακροατήριο με δεκάδες συγγενείς θυμάτων που αναζητούν τη δικαίωση, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στη δίκη του 50χρονου «ψευτογιατρού», αγορεύει από το πρωί, προτείνοντας την ενοχή του για το «εμπόριο ελπίδας» που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, οδηγώντας τους ασθενείς στο θάνατο.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Νικόλαος Πασχάλης, πρότεινε ήδη την ενοχή του 50χρονου, Νίκου Κοντοστάθη, για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία, με θύματα, μεταξύ άλλων, ένα 16χρονο αγόρι και ένα 14χρονο κοριτσάκι.

«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και τους συγγενείς τους ως όργανα…Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευδαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του 16χρονου Θεοδόση, το στήσιμο του ήταν τέτοιο, που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν» επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του και πρόσθεσε: «Αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος, να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία, ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα» είπε ο εισαγγελέας, εξηγώντας «Ο Θεοδόσης είχε τη  δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

Ο εισαγγελέας μίλησε για 21 περιπτώσεις απάτης που προέκυψαν για τον κατηγορούμενο, υπολογίζοντας ότι  απεκόμισε 687.104 ευρώ ενώ για 11 συγκατηγορούμενους του, μεταξύ των οποίων, ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων, επισήμανε ότι δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.

«Ο Νικολαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες (νευροογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.) αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Ο Νικ. Κονταστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα. Προέβαλε τον εαυτό του, ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς, με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως είχε σώσει πολλούς ασθενείς μεταξύ των οποίων ο Μίκαελ Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπουλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες τον κυνηγάνε να τον σκοτώσουν» τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης  να κριθεί ένοχος ο 50χρονος “ψευτογιατρός’ για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, να απαλλαγεί για άλλες έξι ενώ εισηγήθηκε να μετατραπεί η κατηγορία σε πλημμέλημα για τρεις πράξεις που είχαν εισαχθεί στο ακροατήριο ως απόπειρες ανθρωποκτονίας.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article