Κράτησε το θετικό πρόσημο ο Dow Jones, επέμειναν οι πιέσεις στον τεχνολογικό Nasdaq

0
202

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αν και περιόρισε στο τέλος τα κέρδη του, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε και πάλι έδαφος, υποχωρώντας για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Ουσιαστικά αμετάβλητος έκλεισε ο S&P 500 αν και βρέθηκε να κερδίζει έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Οι επενδυτές λαμβάνουν θέσεις μάχης ενόψει των κρίσιμων στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό και λίγο πριν ξεκινήσει η νέα περίοδος των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο θα δείξουν περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 5,2% από 6% το Φεβρουάριο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να συγκεντρώσει ο δομικός δείκτης, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% από 5,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από την Κίνα έδειξαν πάντως ότι ο πληθωρισμός επιβράδυνε σε χαμηλό 18 μηνών τον Μάρτιο, κάτι που βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

 

 

Η Federal Reserve στο μεταξύ, φαίνεται να ετοιμάζεται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Μάιο, μετά και τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την πορεία της απασχόλησης.

Ο νέος πρόεδρος της Chicago Federal Reserve, Όσταν Γκούλσμπι, σε ομιλία του σήμερα ανέφερε πάντως ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει με “σύνεση και υπομονή” από εδώ και πέρα και μέχρι να είναι σε θέση να προσδιορίσει την έκταση της ζημίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον προηγούμενο μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 98,27 μονάδες ή 0,29% και σκαρφάλωσε στις 33.684,79 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με οριακές απώλειες στις 4.108,94 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 52,48 μονάδες ή -0,43% στις 12.031,88 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Caterpillar με άλμα 5,07 δολ. ή 2,35% και κλείσιμο στα 220,60 δολ. και ακολούθησαν 3M με κέρδη 1,75% στα 104,56 δολ. και Nike με άνοδο 1,14% στα 123,30 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Microsoft (-2,27%), η Cisco Systems (-1,38%) και η Salesforce (-1,36%).

Την Παρασκευή ξεκινά εξάλλου η περίοδος των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, με τον κλάδο των τραπεζών στην εμπροσθοφυλακή καθώς την αυλαία θα ανοίξουν οι κολοσσοί JP Morgan Chase, Wells Fargo και Citigroup.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα ο πρόεδρος της New York Fed, John Williams εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αντοχές του κλάδου παρά τις προσφατες αναταράξεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τον κεντρικό τραπεζίτη να σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια για μια πιστωτική κρίση.

“Δεν έχουμε δει ξεκάθαρα σημάδια ακόμα ότι οι πιστωτικές συνθήκες επιδεινώνονται”, ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας σε μαθητές στο New York University. “Υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν που οι τράπεζες περιόρισαν [τον δανεισμό] και αυτό επηρέασε τις δαπάνες και την απασχόληση. Η Fed δεν γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί ή πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα στοιχεία”, πρόσθεσε.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσαν σήμερα και οι τελευταίες – καθοδικά αναθεωρημένες – προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος και 3% το επόμενο έτος, από την προηγούμενη εκτίμηση του για 2,9% και 3,1% αντίστοιχα. Αυτό συγκρίνεται με επέκταση 3,4% το 2022.