22.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Κορονοϊός: Φουντώνουν οι δύο υποπαραλλαγές της «Ο»

Must read

Κορονοϊός:  Δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον, η Ομικρον 4 και η Ομικρον 5, «δυναμιτίζουν» για ακόμη μια φορά την πανδημία, φέρνοντας έξαρση νωρίς το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην αρχή ενός νέου επιδημικού κύματος, έκτου κατά σειρά.

 

Και ενώ το τελευταίο μέτρο που αφορούσε στη χρήση της μάσκας καταργήθηκε πριν από 20 ημέρες, η συζήτηση για την επαναφορά της έχει ήδη «φουντώσει». Οι ειδικοί για την ώρα εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι το… στρώμα ανοσίας στην κοινότητα από εμβολιασμό και νόσηση θα προστατεύσει τον πληθυσμό από βαριά νόσο και ανάγκη για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μάλιστα τη χαρακτηρίζει «αναμενόμενη» και αναφέρει τις αιτίες για τις οποίες αυτή έχει προκληθεί: «Εχουμε δύο πιο μολυσματικά στελέχη, το ΒΑ.4 και το ΒΑ.5 και ταυτόχρονα έχουμε εξασθένηση της ανοσίας, επομένως έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για μια αύξηση των μολύνσεων], επισημαίνει, και προσθέτει ότι ταυτόχρονα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ιδιαίτερα στα νησιά όπου και λόγω τουρισμού καταγράφεται μεγάλη άνοδος του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων. Επίσης, σε όλους τους παραπάνω παράγοντες πρέπει να προστεθεί η χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών μετά την απελευθέρωση των μέτρων.

Αύξηση κρουσμάτων

Την εβδομάδα που πέρασε τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 50%, (48%) συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη, ενώ κατά 41% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Είναι πολύ δύσκολο για τους ειδικούς να προβλέψουν την πορεία του επιδημικού κύματος και το εάν θα απαιτηθούν μέτρα, ωστόσο με βάση την πίεση στο ΕΣΥ που είναι και ο βασικότερος παράγοντας για τη λήψη μέτρων, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια κατάσταση μη ελεγχόμενη. «Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας, αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα, προβλέπει ότι: 1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με Covid-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων», αναφέρει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος σημειώνει ότι το βασικό σενάριο για τη νέα έξαρση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατό με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.

Επαναφορά μέτρων

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείεται η επαναφορά ήπιων μέτρων όπως η μάσκα μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο θεωρούν πως είναι δύσκολο να ανασυρθούν περιορισμοί εάν δεν πιεστούν τα νοσοκομεία και η έξαρση παραμείνει σε επίπεδο λοιμώξεων. Επίσης, σημειώνουν πως κάθε μέτρο πρέπει να αξιολογείται με βάση τη φάση της πανδημίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πάντα η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους με συγχρωτισμό.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article