26.9 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

Must read

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, δίνοντας συνέχεια στις βαριές απώλειες της Τρίτης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της παρά τον προβληματισμό που εκφράζεται από ορισμένους αξιωματούχους της τράπεζας για τις αντοχές της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed ήταν διχασμένοι για την ανάγκη και νέων αυξήσεων στα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση τους στις 25-26 Ιουλίου, με “κάποιους” αξιωματούχους να επικαλούνται τους κινδύνους στην οικονομία από την υπερβολική σύσφιξη της πολιτικής, αν και οι  “περισσότεροι” συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

“Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στον επίσημο στόχο του 2%”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης η οποία κατέληξε σε άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50%.

“Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”, σημειώνεται. Ωστόσο, υπήρξαν και πιο επιφυλακτικές φωνές που επισήμαναν ότι ο αντίκτυπος από τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη φαίνεται πλέον να γίνεται περισσότερο αισθητός στην πραγματική οικονομία, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνει.

 

 

Σε γενικές γραμμές, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το επίπεδο της αβεβαιότητας παραμένει υψηλό και σε αυτό το πλαίσιο οι επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν “από το σύνολο των στοιχείων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες”.

Το κλίμα επιβάρυνε και η νέα ενίσχυση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση στο 10ετές να κινείται κοντά στο 4,26% σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 180,65 μονάδες ή -0,52% στις 34.765,74 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 33,53 μονάδες ή -0,76% στις 4.404,33 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 156,42 μονάδες ή -1,15% και έκλεισε στις 13.474,63 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο έξι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Travelers με κέρδη 1,89 δολ. ή 1,16% και κλείσιμο στα 165,37 δολ. και ακολούθησαν η Home Depot με άνοδο 0,27% στα 333,03 δολ. και η Merck με μικρά κέρδη 0,06% στα 108,73 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-3,57%), η Walgreens Boots Alliance (-1,43%) και η Caterpillar (-1,03%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Ιούλιο αντλώντας ώθηση από το άλμα στην παραγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας λόγω του ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιρινού καιρού.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή μόνο αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, με τα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά να σημειώνουν άλμα 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve. Χωρίς τα αυτοκίνητα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7%.

Η παραγωγή στον τομέα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας εκτοξεύτηκε 5,4% τον Ιούλιο καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίας αύξησαν τη ζήτηση στην ενέργεια. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον περασμένο Μάρτιο.

Η παραγωγή στον εξορυκτικό κλάδο που περιλαμβάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυξήθηκε 0,5%.

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε παράλληλα ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν άλμα 3,9% τον Ιούλιο, μετά τη βουτιά του Ιουνίου κατά 11,7%. Οι οικοδομικές άδειες εμφάνισαν μικρή αύξηση 0,1% τον Ιούλιο.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Target Corp. σημείωσε άλμα 3% καθώς η αλυσίδα λιανικής κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του β’ τριμήνου, αν και έχασε τις προβλέψεις για τα έσοδα.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα τριμηνιαία αποτελέσματα της εκπτωτικής αλυσίδας TJX Co, οδηγώντας τον τίτλο της εταιρείας σε ράλι 4,1%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article