9.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

Must read

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 400 μονάδες εν μέσω έντονης ανησυχίας για την αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Την ίδια στιγμή, οι σημερινές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve έπληξαν τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για για ηπιότερα στάση της Fed τους επόμενους μήνες προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία.

Η επικεφαλής της Cleveland Fed, Loretta Mester προειδοποίησε σήμερα ότι η Federal Reserve έχει ακόμα δουλειά να κάνει με τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει καν κορυφωθεί.

“Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε, επειδή δεν έχουμε δει ακόμα αυτή την αλλαγή στον πληθωρισμό”, σημείωσε η Mester σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post. “Θα πρέπει να είναι διατηρήσιμα στοιχεία, για κάποιους μήνες, πως ο πληθωρισμός βρήκε την κορυφή του – δεν έχουμε δει καν κάτι τέτοιο – και υποχωρεί”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Chicago Fed, Charles Evans δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο αν ο πληθωρισμός δεν βελτιωθεί, ενώ μια αύξηση κατά 75 μ.β. είναι επίσης στο τραπέζι.

“Αν πράγματι κανείς πιστεύει ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση… οι 50 (μ.β.) είναι μια λογική αξιολόγηση, αλλά και οι 75 μπορεί να είναι εντάξει. Δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι μεγαλύτερο”, δήλωσε ο Evans μιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης στα γραφεία της τράπεζας στο Σικάγο.

Η επιθετική στρατηγική της Fed στη σύσφιξη της πολιτικής της έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει στη συνέχεια τις αυξήσεις των επιτοκίων για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατρακύλησε 402,23 μονάδες ή -1,23% και έκλεισε στις 32.396,17 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 27,44 μονάδες ή -0,67% στις 4.091,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 20,22 μονάδες ή -0,16% στις 12.348,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο τέσσερις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημε’ιωσε η Salesforce με κέρδη 0,81 δολ. ή σε ποσοστό 0,44% στα 183,79 δολ. και ακολούθησαν η Travelers στα 156,71 δολ. με άνοδο 0,58% και η Walmart με κέρδη 0,11% στα 132,68 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Caterpillar (-5,82%), η Boeing (-3,42%) και η Intel (-2,57%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν την οποία η Κίνα θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η Πελόζι είναι το πιο υψηλόβαθμο εκλεγμένο στέλεχος από τις ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί τα τελευταία 25 χρόνια. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι επικεφαλής ειδικής αποστολής του Κογκρέσου στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, με επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Το Πεκίνο αντέδρασε με οργή προειδοποιώντας με “σοβαρές συνέπειες” και ανακοινώνοντας στρατιωτικά γυμνάσια λίγη ώρα μετά την άφιξη της Πελόζι στο νησί. Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Η νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article