Με βαριές απώλειες και κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσε η χθεσινή ανακοίνωση της Walmart για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην κερδοφορία της και η προειδοποίηση του ΔΝΤ σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρεθεί στο χείλος της ύφεσης αν δεν αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Ο κολοσσός του αμερικανικού λιανεμπορίου Walmart αναθεώρησε χθες καθοδικά τις προβλέψεις του για τα κέρδη στο σύνολο του έτους, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που έχει ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.
Η Walmart αναμένει πλέον τα κέρδη της να υποχωρήσουν κατά 8% με 9% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 11% με 13% στο σύνολο του έτους, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν αμετάβλητη ή ελαφρώς αυξημένη κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο με μικρή υποχώρηση 1% στο έτος.
Η προειδοποίηση της Walmart οδήγησε σε μεγάλες απώλειες και άλλους μεγάλους του κλάδου, όπως την Target και την Amazon που έκλεισαν στο -3,6% και -5,3% αντίστοιχα.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 228,50 μονάδες ή -0,71% και έκλεισε στις 31.761,54 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 45,79 μονάδες ή -1,15% στις 3.921,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 220,09 μονάδες ή -1,87% στις 11.562,57 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η 3Μ με κέρδη 6,63 δολ. ή σε ποσοστό 4,94% στα 140,75 δολ. και ακολούθησαν McDonald’s στα 257,09 δολ. με άνοδο 2,68% και η Coca-Cola με κέρδη 1,64% στα 63,21δολ καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της και αναθεώρησε ανοδικά τις πωλήσεις της για το έτος.
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walmart (-7,60%), Salesforce (-3,85%) και Nike (-3,73%).
Περαιτέρω πιέσεις στην επενδυτική διάθεση ήρθαν από το ΔΝΤ, το οποίο υποβάθμισε και πάλι σήμερα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Fed αύριο, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της. Η αγορά θεωρεί λίγο ή πολύ δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ξανά και αναζητά περισσότερο ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία τους.
Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οριακές τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσίασε για δεύτερο διαδοχικό μήνα η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, με τον εθνικό δείκτη Case-Shiller της S&P να επιβραδύνει ελαφρώς.
Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών τον Μάιο ήταν αυξημένες κατά 19,7% σε ετήσια βάση, μετά το 20,6% του Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Φεβρουάριο του 2021 εν μέσω των αρνητικών εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης του Conference Board κινήθηκε πτωτικά για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποχωρώντας στις 95,7 μονάδες έναντι της καθοδικά αναθεωρημένης μέτρησης των 98,4 του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους η μέση εκτίμηση ανέμενε πιο ήπια πτώση στις 97 μονάδες.