Κομοτηνή: «Έτσουξε» το λουκέτο στο αθλητικό σωματείο με την ονομασία «Δυτική Θράκη»

0
291

Στα… κάγκελα βρίσκονται από χθες όλα τα πιόνια του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στη Θράκη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικειου Κομοτηνής να μπει λουκέτο στον Αθλητικό – Πολιτιστικό Σύλλογο με τον τίτλο: «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσέ ’Δυτικής’ Θράκης».

 

Ήταν μία ακόμη προσπάθεια του Προξενείου να αναμιχθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αποδέχεται τον όρο Θράκη και όχι τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Δυτική». Αντίθετα, η Άγκυρα επιμένει στον γεωγραφικό προσδιορισμό και για αυτό κάθε Σωματείο που ελέγχεται από το Προξενείο εκτός από την παράνομη χρήση της λέξης «Τουρκικό», προσθέτει από πίσω και το «Δυτική» Θράκη.

Από χθες το βράδυ, οι ανακοινώσεις παραγόντων και φορέων που βρίσκονται κοντά στο Προξενείο, πέφτουν… βροχή! Άλλες πιο ήπιες που απλά καταδικάζουν την απόφαση και άλλες πιο… αιχμηρές που ισχυρίζονται ότι «δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι!». Φυσικά, πρώτη το χορό των αντιδράσεων σέρνει η πρόεδρος του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, Τσιντέμ Ασάφογλου, η οποία πραγματοποίησε χθες βράδυ προεκλογική ομιλία στην Κομοτηνή φορώντας κασκόλ της Φενερμπαχτσέ, ενώ το βήμα ήταν καλυμμένο με τη σημαία της τουρκικής ομάδας και όχι με το υπό διάλυση αθλητικό σωματείο καθώς σε εκείνη τη σημαία ξεχωρίζει το «δυτική Θράκη». «Σήμερα είμαστε όλοι Φενέρμπαχτσέ», είπε και υποστήριξε ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί.

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, «καταδίκασε έντονα» τη δικαστική απόφαση, ισχυριζόμενος ότι «αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες της μειονότητας στη… ‘δυτική’ Θράκη». Και οι αντιδράσεις για ένα αθλητικό σωματείο, το οποίο στην ουσία ποτέ δεν λειτούργησε και δεν συμμετείχε σε αγώνες, συνεχίστηκαν… Πάντα βέβαια με τη στήριξη του Προξενείου… Η αποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Τουρκική Ομοσπονδία Δυτικής Θράκης (ABTTF)» καταδίκασε τη δικαστική απόφαση και απείλησε: «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την ανομία»! Τη σκυτάλη πήρε η… Συμβουλευτική Επιτροπή «Τουρκικής» Μειονότητας «Δυτικής» Θράκης, η οποία υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί καν τους διαφορετικούς φίλαθλους», και πρόσθεσε ότι αναμένει «την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του σωματείου μας!!».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση του Αθλητικού Σωματείου «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσέ ’Δυτικής’ Θράκης», η  Δικαιοσύνη κινήθηκε αυτεπάγγελτα, ενώ προσφυγή κατέθεσε και η Π.Α.Ε. Ποντίων Θρυλορίου. Και οι δύο είχαν ζητήσει την ανάκληση της ίδρυσης του Συλλόγου ή έστω τη διαγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού.

Πριν από έξι μήνες και πριν καν «μιλήσει» η Δικαιοσύνη, ο σύλλογος «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσέ ’Δυτικής’ Θράκης» έκανε εγκαίνια (!) και διοργάνωσε χοροεσπερίδα! Πραγματοποιήθηκε στο Posidonio Hall στην Κομοτηνή συμμετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αϊκούτ Ουνάλ, οποίος μάλιστα στον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος στους φιλάθλους της Φενέρμπαχτσε που κουνούσαν σημαίες της ομάδας, αισθάνθηκε την ανάγκη να τους αποκαλύψει ότι είναι φίλαθλος της… Μπεσίκτας! Φυσικά, φρόντισε να υποστηρίξει τον Σύλλογο, κάνοντας συνεχώς αναφορά σε… «Δυτική» Θράκη, όπως άλλωστε ήταν και ο βασικός τίτλος του! «Είναι πολύ σημαντικό να βιώνει κανείς αυτό το πνεύμα φιλίας, αδελφοσύνης, ενότητας και αλληλεγγύης σε κάθε ευκαιρία, ειδικά στη ‘δυτική’ Θράκη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς ότι ο Σύλλογος φιλάθλων ‘δυτικής’ Θράκης, κρατά ζωντανό το πνεύμα συναδέλφωσης. Ο σύλλογος κάνει σπουδαία δουλειά σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης. Είμαστε πάντα μαζί τους», είχε δηλώσει τότε. Να σημειωθεί ότι καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας.