Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Κλυδώνισαν το Χρηματιστήριο οι πωλητές – Βουτιά 2,5%

Κλυδώνισαν το Χρηματιστήριο οι πωλητές – Βουτιά 2,5%

0

Με βουτιά και απώλεια των πρώτων στηρίξεων άρχισε τη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, θολώνοντας το κλίμα σε μια χρονική περίοδο που τα περισσότερα χαρτοφυλάκια μετρούν πλέον αντίστροφα για την ετυμηγορία του οίκου DBRS, προσδοκώντας μάλιστα ότι και η εγχώρια αγορά θα “αναβαθμιστεί” στα μάτια των ξένων θεσμικών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,47% στις 1.267,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.305,35 μονάδων ( +0,45%) και 1.267,33 μονάδων ( -2,47% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,17  εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,23 εκατ. τεμάχια αξίας  3,16 εκατ. ευρώ.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,92% στις 3.060,34 μονάδες, ενώ στο -2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.105,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,28% στις  995,32 μονάδες.

Αχαρτογράφητα νερά

Αν και η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας, η σημερινή εικόνα προσγείωσε απότομα τους αισιόδοξους και έφερε και πάλι δεύτερες σκέψεις για την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS την προσεχή Παρασκευή (8/9). Ο οποίος αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα είναι ο πρώτος οίκος που θα δώσει την πολυπόθητη βαθμίδα στην Ελλάδα, με το πρώτο βήμα για την επιστροφή των ελληνικών assets στο κλαμπ των επενδύσιμων με χαμηλό κίνδυνο να έχει γίνει.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει ως ερώτημα είναι εάν η αγορά ήδη έχει προεξοφλήσει αυτήν την εξέλιξη, αφού μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τα σενάρια ήταν υπέρ της ανάκτησης. Και το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν το ΧΑ επωφεληθεί από αυτήν την εξέλιξη, πιθανόν με εισροές κεφαλαίων, την ώρα μάλιστα που το ίδιο παραμένει, και ίσως παραμείνει ακόμη για αρκετούς μήνες, στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, όμως, είμαστε σε μία φάση που η αγορά τηρεί στάση αναμονής με τους αγοραστές να έχουν μικρό προβάδισμα και πλέον να περιμένουν σε πρώτη φάση την αξιολόγηση της DBRS στο κλείσιμο της εβδομάδας. Ο ίδιος θυμίζει ότι η αγορά βρίσκεται στις παρυφές του υψηλού του 2014 με τελείως όμως διαφορετικά δεδομένα, ενώ πλέον χτίζει ένα μακροχρόνιο bull market με την ανάπτυξη να υποστηρίζει την αύξηση των αποτιμήσεων. Ο τραπεζικός κλάδος έχει “αλλάξει πίστα” μετά από πολλά χρόνια αναμένοντας πλέον το κράτος να δώσει σημαντικά πακέτα σε θεσμικούς μειώνοντας το ποσοστό που αγόρασε για τη διάσωσή του.

Η Ελλάδα είναι απλά μία κουκίδα στον επενδυτικό χάρτη και είναι δεδομένο ότι μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μετά την επενδυτική βαθμίδα, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης. Επομένως, είναι λογικό να τηρεί στάση αναμονής το τελευταίο δίμηνο χωνεύοντας εύκολα στην παρούσα τα σημαντικά κέρδη και έχοντας μπροστά της αρκετά νέα που θα μπορούσαν να προσδώσουν συνέχιση της τάσης.

Ο κ. Ζαχαράκης επαναλαμβάνει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν χρειάζεται βιασύνη μιας και η αγορά συνηθίζει να έχει να περιμένει ένα σημαντικό νέο και να συντηρεί την τάση της. Είναι ανώφελο να βλέπουμε την αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και είναι σίγουρο ότι οι αποδόσεις μας θα είναι πολύ χαμηλότερες μπροστά σε ένα μεγάλο bull market που εξελίσσεται μετά από πολλά χρόνια, τονίζει.

Στο ταμπλό

Jumbo, Εθνική, Eurobank, Aegean, Ελλάκτωρ και Alpha Bank σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, με τη Βιοχάλκο να χάνει 3,52% και τα ΕΛΧΑ να κλείνουν στο -3,26%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Πειραιώς.

Η πτώση σε Motor Oil, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή η Cenergy, ενώ Autohellas, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρά κέρδη, με την τελευταία να παίρνει ώθηση από το short covering που υπήρξε από το Millennium.

Exit mobile version