22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Κλυδωνισμούς έφερε στη Wall Street η υποβάθμιση της Fitch, κατρακύλησε 2,2% ο Nasdaq

Must read

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 300 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά 2,2% καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch Ratings δημιούργησε ένα παγκόσμιο κύμα αποστροφής κινδύνου.

Η Fitch αιφνιδίασε τις αγορές με την απόφαση της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε AA+ από AAA προηγουμένως, επικαλούμενη “την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με άλλες χώρες” που έχουν την κορυφαία αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Η Fitch έγινε έτσι ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που υποβαθμίζει το αξιόχρεο των ΗΠΑ. Το μακρινό 2011, η S&P Global είχε υποβαθμίσει την αμερικανική κυβέρνηση μετά από μια μακρά μάχη στο Κογκρέσο για την αύξηση της οροφής στο ομοσπονδιακό χρέος.

Η υποβάθμιση έρχεται ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετοιμάζεται για ένα μπαράζ εκδόσεων νέου χρέους μετά το τελευταίο αδιέξοδο στο Κογκρέσο για το χρέος, που επιλύθηκε και πάλι την τελευταία στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει να δανειστεί 1,007 τρισ. δολ. το γ’ τρίμηνο.

 

 

Η απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ για δεύτερη φορά μπορεί να προκάλεσε κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά σήμερα, ωστόσο οι αναλυτές της Goldman Sachs εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι είναι απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι κρατικών τίτλων των ΗΠΑ που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 348,16 μονάδες ή -0,98% και έκλεισε στις 35.282,52 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 63,34 μονάδες ή -1,38% διολισθαίνοντας στις 4.513,39 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 310,47 μονάδες ή -2,17% στις 13.973,45 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο οκτώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walgreens Boots Alliance με άλμα 1,10 δολ. ή 3,72% και κλείσιμο στα 30,67 δολ. και ακολούθησαν Johnson & Johnson με άνοδο 0,60% στα 169,91 δολ. και η International Business Machines με κέρδη 0,59% στα 144,17 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-3,94%), η Walt Disney (-3,07%) και η Boeing (-2,79%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Automatic Data Processing έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 324.000 τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν προσωπικό καθώς περιμένουν η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η τελευταία μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ADP αναθεώρησε παράλληλα τη μέτρηση του Ιουνίου σε 455.000 νέες θέσεις εργασίας από 497.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων, ο κολοσσός των ημιαγωγών Advanced Micro Devices κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα του το τελευταίο τρίμηνο.

Η αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks από την πλευρά της έχασε τις εκτιμήσεις για τις συγκρίσιμες πωλήσεις της, παρά την ανάκαμψη των εργασιών της στην Κίνα.

Η φαρμακευτική Merck & Co. ανακοίνωσε ζημιές για το τελευταίο τρίμηνο καθώς κατέγραψε επιβαρύνσεις από την απόκτηση της Prometheus Biosciences έναντι 10,8 δισ. δολ.

Χαμηλότερες των εκτιμήσεων ήταν και οι πωλήσεις της εταιρείας τροφίμων Kraft Heinz, όπως και της Yum Brands Inc. μητρικής των αλυσίδων εστιατορίων Taco Bell, Pizza Hut και KFC.

Η αλυσίδα φαρμακείων και εταιρεία υπηρεσιών φροντίδας υγείας CVS Health από την πλευρά της ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article