Κλυδωνίζουν τη Wall Street οι υφεσιακές ανησυχίες – Σχεδον 900 μονάδες έχασε ο Dow, στο -4% ο Nasdaq

0
215

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κατρακυλά σχεδόν 900 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να γνωρίζει τις χειρότερες απώλειες από το 2022 καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι πως οι εμπορικές εντάσεις θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Το sell-off της Δευτέρας έρχεται σε συνέχεια μιας πολύ άσχημης εβδομάδας για την αμερικανική αγορά στη σκιά των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των αντιποίνων των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Ο S&P 500 γνώρισε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας συνολικές απώλειες 3,1%, ενώ ο Dow Jones “διολίσθησε” 2,4% και ο Nasdaq 3,5% σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι φόβοι για τον κίνδυνο της ύφεσης ήρθαν στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News για “μια μεταβατική περίοδο”. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ύφεσης, σημειώνοντας ότι “απεχθάνομαι να προβλέπω πράγματα όπως αυτό”.

“Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, επειδή αυτό που κάνουμε είναι πολύ μεγάλο”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Επιστρέφουμε τον πλούτο στην Αμερική. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα. Και πάντα υπάρχουν περίοδοι, χρειάζεται λίγος χρόνος… αλλά νομίζω ότι θα είναι σπουδαίο για εμάς”.

Παράλληλα, “καμπανάκι” για περαιτέρω πτώση των αμερικανικών μετοχών, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, κρούει η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, ο Michael Wilson της Morgan Stanley έσπευσε να προειδοποιήσει σήμερα για περαιτέρω “διολίσθηση” του S&P 500, ο οποίος – όπως προέβλεψε – θα μπορούσε να “πέσει” έως και 5% στις 5.500 μονάδες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω του πλήγματος που θα διαφανεί στα εταιρικά αποτελέσματα από τους δασμούς.

Την ίδια ώρα, η HSBC υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις αμερικανικές μετοχές, παραπέμποντας στις ανησυχίες γύρω από τους δασμούς, μειώνοντας τη σύσταση σε “neutral”.

Δείκτες – Στατιστικά 

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 890,01 μονάδες ή -2,08% και έκλεισε στις 41.911,71 μονάδες. Στα χαμηλά της ημέρας ο δείκτης βρέθηκε να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες.

Ο S&P 500 έχασε 155,64 μονάδες ή -2,70% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο στα χαμηλά της ημέρας, για να κλείσει τελικά στις 5.614,56 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 727,90 μονάδων ή -4% στη χειρότερη συνεδρίαση του από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκλεισε στις 17.468,32 μονάδες.

Ο S&P 500 απέχει 8,7% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έχει υποχωρήσει σχεδόν 14% από το τελευταίο υψηλό του. Πτώση πάνω από 10% θεωρείται διόρθωση στη Wall Street.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Verizon Communications με κέρδη 0,43 δολ. ή 0,93% και κλείσιμο στα 46,49 δολ. και ακολούθησαν 3M με άνοδο 0,90% στα 147,62 δολ. και η Chevron με κέρδη 0,79% στα 157,57 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Nvidia (-5,07%) η Goldman Sachs Group (-5,00%) και η Apple (-4,85%).

Τους φόβους για ύφεση τροφοδότησαν και τα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που δημοσιεύτηκε σήμερα έδειξε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές περιμένουν ο πληθωρισμός να είναι ελαφρώς υψηλότερος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση.

Ειδικότερα, οι μέσες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο 3,1% το Φεβρουάριο από 3% στην έρευνα του Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε τρία και πέντε χρόνια έμειναν σταθερές στο 3%.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Αμερικανοί βλέπουν ταχύτερη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, τα τρόφιμα, τις ιατρικές υπηρεσίες και τα νοίκια. Οι καταναλωτές εμφανίζονται ταυτόχρονα περισσότερο επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για την οικονομία.

“Τα νοικοκυριά εξέφρασαν μεγαλύτερη απαισιοδοξία για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο έτος, ενώ οι εκτιμήσεις για την ανεργία, την ικανότητα εξυπηρέτησης στο χρέος και την πρόσβαση στον δανεισμό επιδεινώθηκαν σημαντικά”, αναφέρει η New York Fed στην έρευνα της. Το μερίδιο των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση το επόμενο έτος θα είναι κάπως ή πολύ χειρότερη σκαρφάλωσε στο 27,4%, σημειώνοντας υψηλό 15 μηνών.