Κλοπή «μαμούθ» με θύμα τον νέο Δήμαρχο Λαμίας

0
284

Ο νέος δήμαρχος Λαμίας και μεγαλομέτοχος της ομάδας ποδοσφαίρου της πόλης, Πανουργιάς Παπαϊωάννου ήταν ένα από τα θύματα σπείρας που έκλεβε μηχανήματα έργων μεγάλης αξίας και εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. Ο κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου είδε να κάνουν «φτερά» δύο εκσκαφείς συνολικής αξίας 245.000 ευρώ, που έγινε το πρωί της περασμένης Τρίτης στην περιοχή της Φθιώτιδας. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος στάθηκε τυχερός, μέσα στην ατυχία του, καθώς βρέθηκε το ένα από τα δυο μηχανήματα στην ευρύτερη περιοχή και του επιστράφηκε. Ωστόσο, για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων το μεγάλο «στοίχημα» είναι να βρεθούν και τα υπόλοιπα μηχανήματα που κατηγορείται ότι έκλεψε η σπείρα. «Δεν αποκλείουμε τα μηχανήματα να μην έχουνε προλάβει να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας και θεωρούμε ότι αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Η εγκληματική οργάνωση κατηγορείται για «κλοπή χωματουργικού μηχανήματος έργων, αξίας 100.000 ευρώ, που έλαβε χώρα πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2023 σε περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο εντοπίστηκε την 26/11/2023 σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, φορτωμένο σε ρυμουλκούμενο επικαθήμενο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη. Επίσης, κλοπή καμπίνας και μηχανής, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, που αποσυναρμολόγησαν από ερπυστριοφόρο εκσκαφέα από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας την 18/10/2023».

Η δράση της σπείρας, που υπολογίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διέθετε μεγάλη τεχνογνωσία για να μπορεί να αποσυναρμολογεί επί τόπου τα μηχανήματα και ήδη έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» και άλλες κλοπές μηχανημάτων έργου σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, αφού εντόπιζαν τα μηχανήματα σε εργοτάξια, στη συνέχεια, με τη χρήση φορτηγών με ρυμουλκούμενα, τα μετέφεραν σε άλλες περιοχές για να τα αποκρύψουν, ενώ κατά τις μετακινήσεις των φορτηγών χρησιμοποιούσαν ως προπομπό ακριβά αυτοκίνητα. Στόχος τους ήταν να μεταφέρουν τα κλεμμένα μηχανήματα έργων εκτός Ελλάδας, όπου θα τα μεταπωλούσαν, αυτούσια ή ως ανταλλακτικά, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

«Εγκέφαλος» της οργάνωσης ήταν ένας 45χρονος ο οποίος, σύμφωνα με την έρευνα των διωκτικών αρχών, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρίας στην Αλβανία που αναλαμβάνει δημόσια έργα στην γειτονική χώρα. Επίσης, πληροφορίες που έφτασαν στην πόλη των Ιωαννίνων ανέφεραν ότι ο 45χρονος έκανε χλιδάτη ζωή και έμενε σε πολυτελή βίλα καθώς φαίνεται ότι οι «δουλειές» του πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο. Συνελήφθη επίσης ο συνεργός του ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον δύο αλλοδαπές. Η λεία της εγκληματικής δραστηριότητάς τους εκτιμάται στις 645.000 ευρώ.

Στον πλαίσιο των ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και το Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • ο τράκτορας καθώς και τα δύο ρυμουλκούμενα, που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε μία από τις περιπτώσεις κλοπής στα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα,
  • δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν ως προπομποί στις παραπάνω κλοπές,
  • 4 κινητά τηλέφωνα,
  • συσκευή εντοπισμού GPS και καμερών,
  • ρουχισμός και γάντια εργασίας και
  • διάφορα κλειδιά και εργαλεία.

Οι δύο συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, αναμένεται εντός της ημέρας να απολογηθούν στον ανακριτή Ιωαννίνων.