“Παγώνουν” τα σχέδια των εταιρειών ακινήτων να προχωρήσουν σε άντληση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν εμφανίζονται θετικά προσκείμενοι απέναντι στον κλάδο των ακινήτων, παρά μόνο αν εξασφαλίσουν μετοχές με discount που κινείται μεταξύ του 30% και του 35% της καθαρής αξίας του χαρτοφυλακίου των εταιρειών.
Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη διάθεσης “πακέτων” μέσω του Χρηματιστηρίου, οι εταιρείες του κλάδου αναβάλλουν μέχρι νεωτέρας τα σχέδιά τους, αναζητώντας κεφάλαια από άλλες πηγές. Το παράδειγμα της Lamda Malls είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Η θυγατρική της Lamda Development, η οποία συγκεντρώνει όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο νέων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, επρόκειτο να πραγματοποιήσει την δημόσια εγγραφή των μετοχών της αυτήν την περίοδο. Όπως όμως φάνηκε ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, κάθε κινητικότητα “πάγωσε” λόγω της διαπίστωσης ότι ακόμα και με τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που κατέγραψαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο τα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα του ομίλου, δεν θα ήταν εφικτή η άντληση των προσδοκώμενων κεφαλαίων, χωρίς σημαντικό discount. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda Development, κ. Οδυσσέα Αθανασίου, οι σύμβουλοι της εταιρείας διαμήνυσαν ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν θα συμμετείχαν στην δημόσια εγγραφή των μετοχών της Lamda Malls, αν αυτές δεν προσφέρονταν με σημαντικό discount της τάξεως του 30%. Κάπως έτσι, ματαιώνεται ο σχετικός σχεδιασμός, με τον κ. Αθανασίου, να δηλώνει στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ότι “δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε ένα IPO με τέτοιες αποτιμήσεις. Αν αλλάξουν οι συνθήκες το ξαναβλέπουμε. Η εταιρεία έχει ρευστότητα, δεν χρειάζεται άμεσα κεφάλαια”.
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, η καθαρή αξία (NAV) των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της Lamda Malls (Mediterranean Cosmos, The Mall Athens, Golden Hall και Designer Outlet Athens) διαμορφώνεται σε 610 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνη των υπό ανάπτυξη στο Ελληνικό (Ellinikon Mall και Riviera Galleria), σε 315 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 925 εκατ. ευρώ, ή 5,33 ευρώ/μετοχή. Σημειώνεται δε ότι η αξία των υπό ανάπτυξη κέντρων θα είναι υπερδιπλάσια μόλις αυτά κατασκευαστούν το 2026 και 2027 (με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό). Ήδη άλλωστε, η μικτή εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου αγγίζει το 1,5 δις ευρώ.
Με δεδομένη την αναβολή της εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ, η Lamda αναμένεται να αναθεωρήσει και το χρηματοδοτικό πλάνο για την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, των οποίων το κατασκευαστικό κόστος υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια 656 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 263 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος γης και τα συνοδευτικά έργα υποδομής. Με βάση το υφιστάμενο πλάνο, κεφάλαια 271 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της Lamda και 575 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό. Από την εισαγωγή της Lamda Malls αναμενόταν η άντληση κεφαλαίων 150 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρηματοδοτούσε την ανάπτυξη των κέντρων στο Ελληνικό.
Η εισαγωγή της Noval
Η ανάγκη για discount διαφοροποίησε και τα σχέδια της Noval Property του ομίλου Viohalco. Η εταιρεία δρομολογούσε την δημόσια εγγραφή των μετοχών της, επιδιώκοντας να αντλήσει κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 340 εκατ. ευρώ που έχει θέσει σε εξέλιξη. Τελικά όμως, υποχρεώθηκε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της αγοράς και να προσφέρει discount 30% επί της καθαρής αξίας του ενεργητικού, με αποτέλεσμα τελικά η εταιρεία να αντλήσει 48,34 εκατ. ευρώ. Ακόμα κι έτσι βέβαια, η εταιρεία έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον έως το τέλος του 2025. Ωστόσο είναι προφανές ότι η διοίκηση θα προτιμούσε να έχει αναβάλλει για αργότερα την δημόσια εγγραφή των μετοχών της Noval, κάτι όμως που δεν ήταν εφικτό, καθώς είχε ήδη εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο, με βάση και τις παρατάσεις που είχε χορηγήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το placement της Prodea
Ανάλογη είναι και η πραγματικότητα που περιέγραψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, κ. Άρις Καρυτινός. “Προφανώς επιθυμούμε να αυξήσουμε κι άλλο την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μας, διευρύνοντας την μετοχική μας βάση και με άλλους μετόχους, όχι μόνο μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, τα ζητούμενα discount του 30%, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τους υφιστάμενους βασικούς μετόχους κι έτσι απομακρύνεται κάθε σκέψη για διάθεση πακέτων μετοχών στην τρέχουσα συγκυρία, είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, είτε μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου”.
Όπως όλα δείχνουν, αν οι μετοχές του κλάδου των ακινήτων δεν καταγράψουν άνοδο των τιμών τους, ώστε να μειωθούν και τα τρέχοντα επίπεδα discount επί της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους, οι “πύλες” του ΧΑ θα παραμείνουν κλειστές. Το θετικό βέβαια είναι ότι στις πηγές χρηματοδότησης έχουν προστεθεί και τα εξαιρετικά ελκυστικά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ και η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, μειώνοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησης για τις εταιρείες.