Home ΚΟΣΜΟΣ “Κατρακυλά” 67% η μετοχή της First Republic Bank – Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης

“Κατρακυλά” 67% η μετοχή της First Republic Bank – Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης

0

Η γενική αναταραχή την οποία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνέχισε να διασπείρεται ευρύτερα τη Δευτέρα, με την αμερικανική First Republic Bank να βλέπει τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.

“Η πρόσθετη δυνατότητα δανεισμού από τη Federal Reserve, η συνεχιζόμενη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του καταφυγίου Federal Home Loan Bank, καθώς και η δυνατότητα για πρόσθετη άντληση πόρων από τη JPMorgan Chase αυξάνει, διαφοροποιεί και ισχυροποιεί περαιτέρω το προφίλ ρευστότητας της First Republic”, σημείωσε η τράπεζα.

Οι διαβεβαιώσεις, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που καταφεύγουν σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικό και γερμανικό κρατικό χρέος για ασφάλεια, καθώς σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων φοβούνται την αποκάλυψη “κρυμμένων” κινδύνων και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακόμη περισσότερη ρευστότητα είναι διαθέσιμη μέσω του νέου δανειακού μηχανισμού της Fed, συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της η First Republic.

Μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος των περιφερειακών και πολιτειακών τραπεζών των ΗΠΑ έχει βρεθεί υπό πίεση μετά την κατάρρευση της SVB και το πέρασμά της υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ.

Exit mobile version