Όχι μόνο έμειναν μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους, αλλά Dow και S&P 500 έχασαν το πρόσημο, που το διατήρησε ο Nasdaq έστω και οριακά. Οι επενδυτές στάθμισαν τις τάσεις υποχώρησης που έδειξε ο PCE, o προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού από τη Fed, που στο πιο στενό δομικό του μέτρο -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα- υποχώρησε στον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων περίπου δύο ετών. Το σημάδι ήταν θετικό έως τα μέσα της συνεδρίασης, ωστόσο οι πωλητές πήραν τα ηνία, στον επίλογο ενός κακού Σεπτέμβρη και ακόμα χειρότερου τρίτου τριμήνου.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 0,47% ή 158 μονάδες στις 33.507,50, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,27% στις 4.288,05 μονάδες ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq συγκρατήθηκε σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,14% στις 13.219,32 μονάδες.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 3,5 τον Σεπτέμβριο και κατά 2,6% στο τρίμηνο. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τον βιομηχανικό δείκτη από τον Φεβρουάριο.
Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τον Σεπτέμβριο, με απώλειες 4,9%, ενώ στο τρίμηνο διολίσθησε κατά 3,6%. Μεγαλύτερες απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτη που τον Σεπτέμβριο έκανε “βουτιά” 5,8%, ενώ σε τριμηνιαία βάση έχασε 4,1%. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για S&P 500 και Nasdaq από τον Δεκέμβριο του 2022.
Στις επιμέρους μετοχές ράλι 6,69% κατέγραψε η μετοχή της Nike στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε την Πέμπτη, με τα κέρδη α’ τριμήνου χρήσης να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και τα έσοδα κινήθηκαν ελάχιστα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street, εν μέσω πτώσης των πωλήσεων στα αθλητικά παπούτσια Converse.
Στον ίδιο ρυθμό οι ανταγωνίστριες της Nike, με την Adidas να σημειώνει άλμα σήμερα της τάξης του 6,22% και την Puma να προσθέτει 5,76%.
Στην αγορά των ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ έπεσε κατά 2.4 μονάδες βάσης στο 4,572%, παραμένοντας όμως κοντά στα υψηλά 16 ετών που είχαν επιτευχθεί στις αρχές της εβδομάδας.
Τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση έδωσε ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE), ο οποίος στο γενικό του μέτρο αυξήθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 3,5% ετησίως από το 3,4% που είχε προηγηθεί.
Ωστόσο, στο πιο στενό δομικό του μέτρο, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και αποτελεί τον υποδείκτη που παρακολουθεί στενά η Fed, ο PCE επιβράδυνε στο 3,9% από το 4,3% ετησίως, στον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου δύο ετών.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός PCE αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, μετά το +0,2% που είχε προηγηθεί – κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών της βενζίνης.
Αντίστοιχα, ο δομικός PCE σημείωσε οριακή επιτάχυνση 0,1%, επιβραδύνοντας από το 0,2% μηνιαίως που είχε προηγηθεί.
Σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab, σχολίασε για το σημερινό “ξεφούσκωμα” της Wall πως η μέτρηση για τον “πληθωρισμό της Fed” δεν είναι ήταν τόσο επιδραστικός παράγοντας, αφού δεν υπήρχαν μεγάλες εκπλήξεις στα στοιχεία.
“Ο δομικός PCE υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η επιθετική πολιτική της Fed λειτουργεί”, δήλωσε η Carol Schleif, επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office, σε σχόλιό της μέσω e-mail. “Η πρόκληση έγκειται στο ότι ο δομικός PCE παραμένει σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από τον στόχο της Fed για 2%, γεγονός που ωθεί τη Fed να κρατά ζωντανό το ενδεχόμενο μίας ακόμη αύξησης των επιτοκίων”, πρόσθεσε.
Ενισχύθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ – που αντιστοιχούν στα 2/3 της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας – αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4% τον Αύγουστο, ενώ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς και τα στοιχεία για τον Ιούλιο σε αύξηση κατά 0,9% έναντι του αρχικού 0,8%.
Μέρος βέβαια της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών τον περασμένο μήνα αντανακλά τις υψηλότερες τιμές σε ορισμένες κατηγορίες και ειδικά την βενζίνη, που κινήθηκε έντονα ανοδικά.
Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή της βενζίνης έφτασε την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου στα 3,984 δολάρια το γαλόνι, έναντι των 3,676 δολ. κατά την ίδια περίοδο τον Ιούλιο.
Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο
Οριακή βελτίωση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, ωστόσο υποχώρησε σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan ενισχύθηκε στις 68,1 μονάδες από 67,7 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ωστόσο διολίσθησε από τις 69,5 που βρισκόταν τον Αύγουστο.
Ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό δύο ετών τον Ιούλιο προτού υποχωρήσει. Η άνοδος της τιμής της βενζίνης και των επιτοκίων έχουν επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ο δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών συνθηκών διολίσθησε στις 71,4 μονάδες για τον Σεπτέμβριο.