22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Κέρδη στο Χρηματιστήριο

Must read

Στη ζώνη των 840 μονάδων επανήλθε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως η σημερινή αντίδραση να καταφέρει να αποκτήσει τη δυναμική που χρειάζεται ώστε να ανατρέψει το άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 838,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 839,54 μονάδων (+2,03%) και 825,36 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,64 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,97 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,39 εκατ. τεμάχια.

Κέρδη με αστερίσκους στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,38%, στις 2.028,26 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.297,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,82% στις 546,38 μονάδες.

Αν και η σημερινή συνεδρίαση είχε το αποτύπωμα της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τελικά η σύντομη και λιτή ανακοίνωση της σχετικά με τα μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης δεν φάνηκε να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στην αγορά, αν και βελτίωσε ελαφρώς το κλίμα με την τελική εικόνα να μην είναι αντιπροσωπευτική της σημερινής κίνησης. Άλλωστε, η ζώνη των 840 μονάδων είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση στην αγορά. Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει κίνηση προς τις 850.

Οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτικοί, ωσότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες των προθέσεων. Άλλωστε, αυτό που ανέφερε η ΕΚΤ είναι ότι δεν θα επιτρέψει τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης και θα ενισχύσει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα ενισχύσει την ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγων πανδημίας, στο οποίο εντάσσεται και η Ελλάδα), και θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν έδωσε όμως σημαντικές απαντήσεις στη δύσκολη εξίσωση που αντιμετωπίζει: να αυξήσει τα επιτόκια, να ελέγξει τον πληθωρισμό, να μην επηρεάσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων αλλά ούτε και να ανακόψει την ανάπτυξη. Μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, με την ιστορία να μην είναι υπέρ των νομισματικών αρχών.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το ΧΑ πλέον κινείται με βάση την ανατιμολόγηση του κινδύνου στις διεθνείς αγορές, αγνοώντας προς ώρας όλα τα θετικά στοιχεία που βρίσκονται στο πεδίο της οικονομίας. Φυσικά οι προοπτικές που υπάρχουν τώρα δεν είναι οι ίδιες με αυτές που εκτιμήθηκαν στην αρχή της χρονιάς, αλλά δεν είναι και για να κρατήσουν το ΧΑ κοντά στα χαμηλά του τελευταίου έτους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 4,45%, με τον Σαράντη και την Coca Cola να ακολουθούν με +3,75% και +3,48% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo και Motor Oil και άνω του 1% σε Εθνική, Λάμδα και Πειραιώς.

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Aegean, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank, Quest και ΕΛΧΑ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Titan και ΕΥΔΑΠ, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 1,52% και τη ΓΕΚ Τέρνα να υποχωρεί κατά 1,88%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article