Home ΚΟΣΜΟΣ Κέρδη στη Wall – Δεν πτοήθηκε από Πάουελ και ΕΚΤ

Κέρδη στη Wall – Δεν πτοήθηκε από Πάουελ και ΕΚΤ

0

Δεν πτοήθηκε η Wall Street την Πέμπτη εν τέλει από τις νέες “επιθετικές” δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελο οποίος έδωσε σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών, με στόχο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό μετά το τελευταίο του άλμα σε νέο ιστορικό υψηλό στο 9,1% τον Αύγουστο.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος τελικά, έπειτα από έντονες μεταβολές στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Ειδικότερα, ο Dow Jones κέρδισε 0,61% ή 193,24 μονάδες στις 31.774,52 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,66% ή 26,31 μονάδες στις 4.006,18 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,60% ή 70,23 μονάδες στις 11.862,13 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, έξι έκλεισαν με απώλειες και οι υπόλοιπες κατέγραψαν άνοδο. Συγκεκριμένα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Salesforce, JPMorgan και Goldman Sachs με άνοδο 2,36%, 2,31% και 1,44% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των 3m Co, Apple και Honeywell International με πτώση 1,05%, 0,96% και 0,67% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Wall σημείωσε χθες ισχυρά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο Dow κέρδισε χθες περίπου 436 μονάδες ή 1,4%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 2,1%. Ήταν η καλύτερη μέρα από τις 10 Αυγούστου και για τους τρεις δείκτες ενώ ο Nasdaq διέκοψε ένα σερί επταήμερο σερί απωλειών.

Παρά το ράλι της Τετάρτης και τα σημερινά κέρδη, οι αγορές βρίσκονται σε πτωτική τάση συνολικά. Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed προκαλούν ανησυχίες στους επενδυτές.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση για τη μείωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, ο Πάουελ δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων ή μια στροφή στη μείωση των επιτοκίων δεν θα έρθει σύντομα. “Η ιστορία έχει προειδοποιήσεις για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής”, είπε. “Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και θα το ακολουθήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά”.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Σικάγο, Charles Evans, ανέφερε την Πέμπτη ότι η μείωση του πληθωρισμού από τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται είναι η “δουλειά Νο1” των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής.  Τόνισε δε ότι δεν αναμένει η αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της Fed να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.

Και η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος της Fed δήλωσε την Τετάρτη ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ωστόσο δημιούργησε αισιοδοξία στους επενδυτές επισημαίνοντας τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα να το “παρακάνει”. “Θα συνεχίσουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι της Nomura αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση των επιτοκίων της Fed, προβλέποντας πλέον αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες αντί για 0,50 ποσοστιαίες μονάδες. Η Goldman Sachs και η Bank of America έχουν την ίδια εκτίμηση για τον Σεπτέμβριο. Η αγορά επίσης βλέπει 86% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75%, υψηλότερα από το 77% που ήταν το χθεσινό ποσοστό.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι χθες η έρευνα της Fed, γνωστή ως Beige Book, ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτυσσόταν ελαφρώς, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους “παραμένουν σχετικά αδύναμες”, λόγω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων και των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και στην προσφορά αγαθών.  Η έρευνα τανέφερε ότι η οξύτατη άνοδος των τιμών νωρίτερα εντός του έτους έχει αρχίσει να ατονεί, ωστόσο ο πληθωρισμός “παραμένει υψηλός”. Το ποσοστό του πληθωρισμού, στο 9% τον Ιούνιο, άγγιξε υψηλά 41 ετών.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας συνεχίζουν να υποχωρούν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας εν μέσω φόβων για ύφεση.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν 222.000, μειωμένες κατά περίπου 6.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον τον χαμηλότερο αριθμό αρχικών αξιώσεων από την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαΐου.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν επίσης, φθάνοντας τις 1.414.849 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Αυγούστου.

Best Wordpress Popup Plugin
Exit mobile version