12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Κέρδη στην Wall Street με στήριξη από Fed

Must read

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς με τον “μεγάλο” S&P 500 να συμπληρώνει μάλιστα την τρίτη ανοδική του συνεδρίαση, καθώς η δημοσίευση των πρακτικών της Fed άλλαξε τους συσχετισμούς φέρνοντας στο προσκήνιο τους αγοραστές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 31.037 μονάδες με άνοδο 0,23% ή 70 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,27% τερματίζοντας στις 3.841 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που παρουσίασε κέρδη 0,35% κλείνοντας στις 11.361 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες ταλαιπωρήθηκαν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με εναλλαγές προσήμων, στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν σε αρνητικό έδαφος αλλά με ελεγχόμενες απώλειες, και όπως προαναφέρθηκε η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι αξιωματούχοι της Fed έδωσε σύνθημα επανεμφάνισης στους αγοραστές που πήραν να ηνία των συναλλαγών μέχρι το καμπανάκι της λήξης.

Συγκεκριμένα, κατά τις 9 η ώρα Ελλάδος δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουνίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με τους  αξιωματούχους της να τονίζουν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός ακόμη και αν αυτό σημάνει επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία εμφανίζεται να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης.

Τα μέλη της Τράπεζας ανέφεραν ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα έχει ακόμα άλλη μία κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης (+0,5% ή +0,75% αντίστοιχα).

Εκτίμησαν επίσης ότι οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής, που έχουν αυξήσει το βασικό επιτόκιο της Fed στο εύρος του 1,5% – 1,75%, έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα, ωστόσο αναγνώρισαν και ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα έχει τίμημα στο ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει πάντως η Κάθι Τζόουνς της Schwab, “τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν τη σχεδόν ακραία ανησυχία ή και κατάσταση πανικού στην οποία βρέθηκε η Fed”.

“Αλλά τις τρεις εβδομάδες αυτές έχουν αλλάξει πολλά”, συνεχίζει, επισημαίνοντας την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια, τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης και την άνοδο του δολαρίου, που ενδεχομένως ενισχύουν τους φόβους ύφεσης. “Φαίνεται σαν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος από ό,τι πριν από τρεις εβδομάδες”.

Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται σχεδόν απόλυτα εστιασμένη στα σημάδια επερχόμενης ύφεσης, με τις ενδείξεις να πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο καθώς παρατηρήθηκε και σήμερα, όπως και χτες, η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων.

Δηλαδή η απόδοση του δεκαετούς τίτλου των ΗΠΑ έπεσε κάτω από αυτή του διετούς – ένα από το πλέον ενδεικτικά σημάδια απώλειας εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, το οποίο διαχρονικά υποδηλώνει ότι πλησιάζει ύφεση ή έχει έρθει ήδη.

Στο ίδιο κλίμα, παρά την ανοδική αντίδραση το πρωί το πετρέλαιο διέγραψε γρήγορα τα κέρδη του και τελικά διεύρυνε τις απώλειες του χτεσινού άγριου sell off, με το WTI να μπαίνει και επίσημα σε περιοχή bear market (κλείσιμο στα 98,54 δολ.) ενώ το Brent υποχώρησε σήμερα ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, η ύφεση ενδεχομένως να είναι ήπια, ενώ η Credit Suisse προχώρησε παραπάνω εκτιμώντας ότι τελικά θα αποφευχθεί, αν και υποβάθμισε το στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του έτους.

″Η αγορά προετοιμαζόταν για ύφεση και τώρα πια ίσως να την αγκαλιάζει στην πραγματικότητα. Η ιδέα είναι: ας το ξεπεράσουμε, θα έχουμε ύφεση, πάμε, ας το κάνουμε. Ας ξεμπλέξουμε με τις υπερβολές και ας ξεκινήσουμε από την αρχή”, σημειώνει ο γερόλυκος της αμερικανικής αγοράς Ed Yardeni στο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η αγορά αρχίζει να κοιτάζει μπροστά, στο επόμενο έτος και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα έτος ανάκαμψης από όποιο κι αν είναι το υφεσιακό περιβάλλον που θα προκύψει. Κατά κάποιον τρόπο κάνουμε όλοι τον Άμλετ: να υπάρχει η ύφεση ή να μην υπάρχει. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ήπια ύφεση”.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ο  οποίος παραμένει ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, περίπου δύο για κάθε άνεργο στη χώρα.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 11,3 εκατομμύρια τον Μάιο, μειωμένες κατά περίπου 400.000 χιλιάδες από τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 11,7 εκατ. του Απριλίου.

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που λογίζονται άνεργοι στη χώρα διαμορφώθηκε στα 5,95 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι για κάθε άνεργο υπάρχουν διαθέσιμες 1,9 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέγεθος έχει υποδειχθεί αρκετές φορές από αξιωματούχους της Fed αλλά και τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ ως σημάδι αντοχής της οικονομίας απέναντι σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article