22.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Κέρδη για τον Dow με “καύσιμα” ΑΕΠ ΗΠΑ, στο κόκκινο παρέσυρε τον Nasdaq η βουτιά 25% της Meta (Facebook)

Must read

Με μεικτά πρόσημα (θετικό για τον Dow Jones και αρνητικά για S&P 500 και Nasdaq) ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο να οδηγούν τους επενδυτές προς μετοχές οι οποίες συνδέονται με τον βαθμό υγείας της γενικής οικονομίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 197,40 μονάδες ή 0,62%, στις 32.036,51 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 21,10 μονάδων ή 0,55%, στις 3.809,50 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 178,32 μονάδες ή 1,63%, στις 10.792,67 μονάδες.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για 2,3%, δείχνει να κατασιγάζει προσώρας τους φόβους των επενδυτών για μια επερχόμενη ύφεση.

Ορισμένα στοιχεία, που δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών, κάνουν ορισμένους παρατηρητές να ελπίζουν ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα πατήσει φρένο ως προς την αύξηση των επιτοκίων μετά και από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, εκτιμά ο Cliff Hodge, επικεφαλής επενδύσεων στην Cornerstone Wealth. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

“Τα στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση ότι τα χειρότερα ίσως να είναι πίσω μας”, προσθέτει.

Τα δεδομένα για ΑΕΠ και πληθωρισμό ενισχύουν το επιχείρημα για μια μικρότερη αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης από τη Fed τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Curt Long,  επικεφαλής οικονομολόγο της National Association of Federally-Insured Credit Unions.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς να “σπάσει” η παράδοση των απανωτών αυξήσεων 75 μ.β. στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο ένα ηπιότερο βήμα στη συνέχεια θα είχε νόημα.

Ο κλάδος της τεχνολογίας συνέχισε ωστόσο την αναδίπλωσή του και επλήγη σφόδρα από τη “βουτιά” της μετοχής της Meta (Facebook) κατά 24,56%, επί τη βάσει μιας αδύναμης πρόβλεψης για το δ’ τρίμηνο, αλλά και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία προέβλεψε ότι θα χάσει ακόμη περισσότερα χρήματα το ερχόμενο έτος, καθώς θα αυξήσει τις δαπάνες της για το μετα-σύμπαν, που αποτελεί πλέον την κύρια έμφαση της δραστηριότητάς της. Οι ανακοινώσεις οδήγησαν πολλούς αναλυτές σε υποβάθμιση της μετοχής.

“Οι επενδυτές παλεύουν ακόμη να βρουν κατεύθυνση και θέλουν ξεκάθαρο τοπίο σχετικά με την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και με τις κινήσεις της Fed”, σημειώνει ο Adam Sarhan, CEO της 50 Park Investments. “Θυμηθείτε, η αγορά είναι ένας μηχανισμός με το βλέμμα μόνιμα προς το μέλλον και τα εταιρικά αποτελέσματα αφορούν το τι συνέβη στο παρελθόν. Οι επενδυτές επιζητούν καθαρό ορίζοντα και βεβαιότητες. Και, αυτή τη στιγμή, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα σε πολλαπλά επίπεδα”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 19 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Caterpillar, Boeing, McDonald’s, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, Apple και Nike.

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,6% στο γ’ τρίμηνο υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις

Το πρώτο τρίμηνο με επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2022 ολοκλήρωσαν οι ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, περιορίζοντας προς ώρας τουλάχιστον τους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6%, υπερβαίνοντας σημαντικά την εκτίμηση για αύξηση 2,3% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones.

Η θετική μέτρηση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έρχεται έπειτα από δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα. Κάτι που κάλυπτε μεν τον ευρέως αποδεκτό ορισμό της οικονομικής ύφεσης, αν και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δεν χαρακτήρισε την περίοδο ως τέτοια λόγω των ισχυρών επιδόσεων άλλων τομέων, όπως η αγορά εργασίας.

Σε μεγάλο βαθμό πάντως, η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο επιταχύνθηκε χάρη στη μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο η πλειοψηφία των οικονομολόγων ανέμενε αλλά θεωρεί ότι συνιστά έκτακτο γεγονός που δεν θα επαναληφθεί στα επόμενα τρίμηνα.

Η πορεία των καταναλωτικών δαπανών άλλωστε, οι οποίες αναλογούν σε περισσότερο από τα 2/3 του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβραδύνθηκε στο 1,4% κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου από το 2% προηγουμένως.

Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,5%, συνεχίζοντας την πτωτική τους τάση μετά τη βουτιά 14,1% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά θετικό ήταν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,4% την ώρα που οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,9%.

Παράλληλα, ο σταθμισμένος τιμάριθμος, ένα μέτρο του κόστους ζωής που προσαρμόζεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών, αυξήθηκε κατά 4,1% στο τρίτο τρίμηνο, κινούμενος πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση για άνοδο 5,3% στο Dow Jones.

Επίσης, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, αυξήθηκε συνολικά κατά 4,2%, υποχωρώντας έντονα από το 7,3% του περασμένου τριμήνου.

Όπως σημειώνει πάντως το Reuters, αν και η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει ότι δεν βρίσκεται σε ύφεση οι υφεσιακοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, καθώς η Fed συνεχίζει επιθετικά τις αυξήσεις των επιτοκίων της για να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο στο εύρος του 3% -3,25% σήμερα, και θεωρείται δεδομένο ότι θα προσθέσει ακόμα 0,75% την επόμενη εβδομάδα, στον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης νομισματικής πολιτικής εδώ και μια γενιά ή και παραπάνω.

Αύξηση αλλά μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου κατά 3.000 και διαμορφώθηκαν σε 217.000 νέες αιτήσεις, από 214.000 που ήταν οι νέες αιτήσεις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση, κατά 6.000.

Αύξηση σημείωσε, επίσης, και ο αριθμός των Αμερικανών που ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, με τον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό να φτάνει τα 1,44 εκατομμύρια άτομα, αυξημένο κατά 55.000.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, παρότι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο ρυθμός των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve θα επιβραδύνει τελικά την οικονομία και θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε απολύσεις εργαζομένων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article