12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Ισχυρή άνοδος στη Wall με οδηγό τον Nasdaq

Must read

Με κέρδη ολοκλήρωσαν ακόμα μία συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις ενδείξεις για επικείμενη ύφεση. Παρά την έντονη αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος και τις πολλαπλές πιέσεις από τα δεδομένα που ανακοινώνονται, ο μεγάλος δείκτης της αμερικανικής αγοράς S&P συμπλήρωσε σήμερα την τέταρτη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση, ο Dow ενισχύθηκε κατά 350 μονάδες, ενώ τα κέρδη οδήγησε ο Nasdaq με “άλμα” 2,28%.

Η επενδυτική διάθεση έδειξε να ενισχύεται χτες μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, στα οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό με περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ακόμα και αν αυτό έχει κόστος στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Παράλληλα, υπέδειξαν -όπως αναμενόταν- νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή και 75, χαρακτηρίζοντας “κρίσιμη” την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% “προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απασχόληση σε βιώσιμη βάση”.

Σε αυτό το κλίμα, ο Christopher Waller της Fed δήλωσε σήμερα πως θα πρέπει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα. “Υποστηρίζω οπωσδήποτε την πραγματοποίηση άλλης μίας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Waller. “Πιθανότατα 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και μετά από αυτό μπορούμε να συζητήσουμε αν θα επιστρέψουμε στις 25 μονάδες ή αν ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να μειώνεται, να πρέπει να κάνουμε περισσότερα”.

Στο μεταξύ, τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι αντικρουόμενα, καθώς την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση, ορισμένες μετρήσεις υποδεικνύουν σημαντική ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που δημοσιεύθηκε χτες έδειξε ήπια υποχώρηση παραμένοντας όμως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με περίπου 2 θέσεις εργασίας ελεύθερες για κάθε άνεργο στη χώρα. Ομοίως, ο δείκτης PMI υπηρεσιών του ISM, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της οικονομίας, παρουσίασε χτες επίσης μεγάλη πτώση αλλά παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, ο δείκτης GDPNow της Fed της Ατλάντα, ο οποίος εστιάζει στην παρακολούθηση του ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο, έχει υποχωρήσει στο -2,08% για το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ύφεσης, δηλαδή είσοδο της οικονομίας και τεχνικά σε ύφεση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένας διευρυμένος δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών, τον οποίο ο Τζερόμ Πάουελ είχε υποδείξει ως μια βασική αιτία για την θηριώδη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% του Ιουνίου, αναμένεται να σημειώσει νέο άλμα, ίσως και σε ιστορικό υψηλό.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας υψηλό έξι μηνών στις 235.000, το οποίο όμως εξακολουθεί να συνιστά χαμηλό επίπεδο και υποδηλώνει σφιχτή αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα,  το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά το ρεκόρ των 107,7 δισ. δολαρίων που σημείωσε τον Μάρτιο, υποχωρώντας στα 85,5 δισ. δολ. τον Μάιο με – 1,3%.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα και η αγορά ομολόγων, με το 10ετές να προσθέτει 7 μονάδες βάσης στο 3%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 346 μονάδων ή 1,12% στις 31.384,87 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 3.902,62 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη επίδοση κατέγραψε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με άνοδο 2,28% στις 11.621,35 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, οι 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 6 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η Caterpillar που ενισχύθηκε κατά περίπου 5%, ενώ ακολουθήσαν με κέρδη άνω του 3% οι Nike και Ιntel. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Coca-Cola στο -1,73%.

Σημαντική ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση έδωσαν οι μετοχές των κατασκευαστών μικροτσίπ, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κορεατικός γίγαντας του κλάδου Samsung, με τη Micron στο +2,58%, την Nvidia στο +4,8% και την AMD στο +5,24%.

Άλμα άνω του 15% πραγματοποίησε και ο τίτλος της GameStop, της άλλοτε “αγαπημένης” των μικροεπενδυτών των WallStreetBets του Reddit, η οποία ανακοίνωσε χτες split 4 προς 1. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της θα λάβουν μέρισμα 3 επιπλέον μετοχών στο κλείσιμο της 18ης Ιουλίου

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article