15.2 C
Kifissia
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Ισχυρές απώλειες στην Wall “διά χειρός” Πάουελ – Βουτιά 500 μονάδων ο Dow

Must read

Η αγορά των ΗΠΑ έδειξε να πανηγυρίζει την ανακοίνωση της Fed που περιλάμβανε την πολυπόθητη αναφορά σε μείωση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά ο επικεφαλής της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ προσγείωσε απότομα τους επενδυτές επαναφέροντας τους “γερακίσιους” τόνους, με τους δείκτες να καταλήγουν τελικά σε “βαθύ κόκκινο”.

Ειδικότερα, σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά πριν τη Fed, στη συνέχεια πέρασε σε θετικό έδαφος με κέρδη άνω του 1% όταν έγιναν οι ανακοινώσεις και τελικά βρέθηκε να υποχωρεί έντονα από όταν άρχισε η ομιλία Πάουελ με τις πιέσεις να διευρύνονται μέχρι το κλείσιμο.

Έτσι, ο ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 500 μονάδων ή 1,5% στις 32.147 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 2,5% στις 3.758 μονάδες, και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε βουτιά 3,3% στις 10.524 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, η Fed ανακοίνωσε όπως αναμενόταν ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση 75 μονάδων βάσης των επιτοκίων της, τα οποία έφτασαν πλέον στο εύρος του 3,75% – 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, αλλά επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των επενδυτών πως προτίθεται να αφήσει το πόδι από το γκάζι, προχωρώντας πιο προσεκτικά τους επόμενους μήνες.

Οι εν λόγω προσδοκίες άλλωστε είχαν πυροδοτήσει το εντυπωσιακό ράλι στη Wall Street τον Οκτώβριο, με τον βιομηχανικό Dow να σημειώνει την καλύτερη μηνιαία του επίδοση από το 1976 με άνοδο πάνω από 14%.

Ωστόσο, η αρχική ευφορία από τις ανακοινώσεις της Fed περιορίστηκε άμεσα με την ομιλία του επικεφαλής της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος παρότι επιβεβαίωσε ότι επίκειται η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων, υπογράμμισε και ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά (στην περιοχή το 4,6%).

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και με μικρότερου επιπέδου, η τράπεζα έχει μπροστά της αρκετές ακόμα αυξήσεις, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ, “η ερώτηση πότε θα περιορίσουμε το ρυθμό είναι πολύ μικρότερης σημασίας από το πόσο υψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια και για πόσο θα διατηρηθούν εκεί”.

Σε αυτό το κλίμα, με τα επιτόκια να αναμένονται σε δυσθεώρητα επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα, οι πρώτοι που δέχθηκαν “επίθεση” ήταν οι αναπτυξιακοί τίτλοι της τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις Big Tech, οι Apple, Alphabet και Microsoft είδαν απώλειες που πλησίασαν το 4%, οι Amazon, Netflix και Meta Platform το 5%, η Tesla έχασε 5,6% και η Salesforce  6,1%.

Παράλληλα, η Advanced Micro Devices που σημείωνε άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων της για το γ’ τρίμηνο τελικά έκλεισε στο -1,8% και η Airbnb “γκρεμίστηκε” με -13,4% έχοντας απογοητεύσει στα δικά της μεγέθη.

“Όταν ο Πάουελ έκανε τα σχόλιά του που δεν είχαν τίποτα απολύτως που να σχετίζεται με περιστροφή της Fed, ή και ούτε καν ελπίδα για αυτό, νομίζω ότι ήταν η μαχαιριά για την αγορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έιλον Ρόσιν, επικεφαλής μετοχικών παραγώγων στην Oppenheimer.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μόγια της Oanda, “οι μετοχές πιθανώς να δυσκολευτούν πλέον καθώς ο κίνδυνος να ανεβάσει η Fed τα επιτόκια πάνω από το 5% είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι”.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, τα μακροοικονομικά στοιχεία είχαν δείξει ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση για την απασχόληση του ερευνητικού ινστιτούτου ADP έδειξε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 239.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 195.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτό ήταν και ένα από τα σημεία που έθιξε στις δηλώσεις του ο Τζ. Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης που θα ήθελε να δει η Fed.

Ερωτηθείς για το αν η αύξηση των τιμών προκαλεί ανοδικό σπιράλ στις τιμές, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε μεν ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι σχετικό, αλλά επισήμανε πως σκοπός της Fed είναι να λειτουργήσει προληπτικά για να μην προκύψει.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στο ίδιο κλίμα, χτες είχε ανακοινωθεί νέο άλμα στις κενές θέσεις εργασίας επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας παρά την επιβράδυνση της οικονομίας μετά τις διαδοχικές και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article