9.8 C
Kifissia
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Must read

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, σβήνοντας μέρος των απωλειών του προηγούμενου διημέρου, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο. Την αγοραστική διάθεση των επενδυτών τροφοδότησαν κυρίως τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, καθώς εξέλειπε σήμερα η χθεσινή νευρικότητα που προκάλεσε η νέα ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις ως απόρροια της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου που θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της Κίνας.

Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν ήγειρε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο κύκλο προστριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με δυσμενείς επιπτώσεις για το εμπόριο, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από το σοκ που προκάλεσε αρχικά η πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά lockdowns των οικονομιών και στη συνέχεια ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς σοβαρές συνέπειες, καθώς το Πεκίνο αντέδρασε σχετικά ψύχραιμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να εστιάσουν στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται ότι δεν είναι τόσο άσχημα όσο αναμενόταν.

Την επενδυτική ψυχολογία ενίσχυσαν επίσης τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, όπως έδειξε η έρευνα του Institute for Supply Management, ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ εμφάνισε βελτίωση τον Ιούλιο. Ειδικότερα, το ISM ανακοίνωσε ότι ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI ανέκαμψε στις 56,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 55,3 μονάδες τον Ιούνιο, τερματίζοντας ένα σερί τριών διαδοχικών μηνών επιβράδυνσης.

Παράλληλα, οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 2%, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν μεν αύξηση αλλά μικρότερη, κατά 1,2%.

Βέβαια, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την επέλαση του πληθωρισμού και περιμένουν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, προκειμένου να δουν πόσο έχει επηρεάσει η εκτίναξη των τιμών την απασχόληση και την οικονομία.

Κι αυτό γιατί όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της, όπως ήλπιζαν ορισμένοι επενδυτές, παρότι αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Δείκτες – στατιστικά

Το θετικό επενδυτικό κλίμα της σημερινής ημέρας αποτυπώθηκε και στο ταμπλό, με τους δείκτες να επιταχύνουν μάλιστα τον βηματισμό τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για να ολοκληρώνουν τελικά την ημέρα με ισχυρά κέρδη, με οδηγό τον Nasdaq.

Ειδικότερα, ο Dow Jones τερμάτισε την ημέρα στις 32.812,50 μονάδες, με κέρδη 416,33 μονάδων ή 1,29%, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοσή του σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ισχυρά κέρδη 1,56% σημείωσε και ο ευρύτερος S&P 500, κλείνοντας στις 4.155,17 μονάδες, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να κρατά όμως σήμερα ο τεχνολογικός Nasdaq, που σημείωσε άλμα 2,59% ή 320 μονάδων, κλείνοντας στις 12.668,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις πέντε έγραψαν απώλειες, ενώ όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν στο πράσινο. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (+4,12%), Apple (+3,82%) και Saleforce (+3,19%), ενώ στον αντίποδα τη χειρότερη εικόνα εμφάνισαν οι μετοχές των Chevron (-2,38%) και Walmart (-1,64%).

Στις επιμέρους μετοχές, άλμα σχεδόν 10% σημείωσε ο τίτλος της PayPal, η οποία αργά εχθές το βράδυ ανακοίνωσε αποτελέσματα β’ τρίμηνου καλύτερα των προσδοκιών, με την εταιρεία ωστόσο να δίνει μια μεικτή πρόβλεψη για το σύνολο του έτους.

Άλμα 16% σημείωσε και η μετοχή της Moderna, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς.

Ισχυρά κέρδη άντω του 11% κατέγραψε και η μετοχή της Robinhood, η οποία εχθές ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του προσωπικού της κατά 23% επικαλούμενη το ασθενές οικονομικό περιβάλλον και την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article