Ισραήλ: Δυσκολότερη η παραχώρηση ελέγχου τμήματων της Ιερουσαλήμ

0
184

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ υιοθέτησε σήμερα τροπολογία σε νόμο που καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση του ελέγχου τμημάτων της Ιερουσαλήμ σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι καταδίκασαν την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι υπονομεύει οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης των συνομιλιών για την δημιουργία κράτους.

Ο νόμος αυτός, τον οποίο προώθησε το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», αυξάνει σε 80 από 61 τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται στην 120μελή Κνεσέτ για την έγκριση οποιασδήποτε πρότασης για την παράδοση τμήματος της Ιερουσαλήμ σε «μια ξένη πλευρά».

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, όπως και ηγέτες χωρών στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είπε σχετικά με την πολιτική αυτή στροφή του Τραμπ όσον αφορά την αμερικανική πολιτική για την Ιερουσαλήμ, όπως και την υιοθέτηση σήμερα της τροπολογίας αυτής από το ισραηλινό κοινοβούλιο, ότι συνιστούν «κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό».

«Η ψήφος αυτή δείχνει σαφώς ότι η ισραηλινή πλευρά έχει κηρύξει επισήμως το τέλος της αποκαλούμενης πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινα, αναφερόμενος στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνομιλίες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, οι οποίες κατέρρευσαν το 2014.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια την προσάρτησε. Η κίνηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας.

Η τροπολογια αυτή ψηφίστηκε με 64 ψήφους υπέρ και 52 κατά.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το «Εβραϊκό Σπίτι» οδηγεί το Ισραήλ «σε μια τρομερή καταστροφή», ενώ ο ηγέτης του «Εβραϊκού Σπιτιού» Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η ψήφος αυτή δείχνει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο όλης της Ιερουσαλήμ για πάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ