Θύμα κυκλώματος εφοριακών: «Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ από τους εκβιασμούς τους»

0
200

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών της ΔΟΥ Χαλκίδας που εκβίαζε επιχειρηματίες και απλούς φορολογούμενους αποσπώντας τους χιλιάδες ευρώ.

Το εγκληματικό δίκτυο είχε στηθεί από υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας, σε συνεργασία με λογιστές. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, με κέρδη της τάξεως των 95.000 ευρώ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ.

Η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται γενικότερα με υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της Τρίτης 21ης Μαΐου να γίνουν επτά συλλήψεις, μετά από έφοδο που έγινε στην εφορία Χαλκίδας: Πέντε συνολικά υπάλληλοι, ανάμεσά τους η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής, τρεις ακόμη εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εφορία, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής.

Η καταγγελία που ξεκίνησε την έρευνα – «Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ»

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της ομάδας ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 όταν ένας άγνωστος κάλεσε τις Αρχές και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας για επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι «Λίνα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι «Λίνα».

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.