Θετικό κλείσιμο στη Wall κόντρα στις γεωπολιτικές ανησυχίες

0
242

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ξεπερνούν το αρχικό σοκ από το νέο ξέσπασμα της βίας στη Μέση Ανατολή, βρίσκοντας στήριξη στις ενθαρρυντικές δηλώσεις δύο στελεχών της Federal Reserve τα οποία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της στη σκιά της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης.

Η Federal Reserve μπορεί να “προχωρήσει προσεκτικά” στην αξιολόγηση της αν δικαιολογούνται και νέες αυξήσεις στα επιτόκια της, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Philip Jefferson, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα σε ένα “ευαίσθητο” σημείο στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής. “Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο διαχείρισης των κινδύνων, όπου πρέπει να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο να μην έχουμε αυστηροποιήσει αρκετά [την πολιτική] με τον κίνδυνο η πολιτική μας να είναι τελικά πολύ περιοριστική”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων αναφέρθηκε και η πρόεδρος της  Dallas Fed, Lorie Logan, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πως πλέον υπάρχει μικρότερη ανάγκη η Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Αυτό “θα μπορούσε να κάνει ένα μέρος της δουλειάς μας για την επιβράδυνση της οικονομίας, περιορίζοντας την ανάγκη για επιπρόσθετη νομισματική σύσφιξη”, ανέφερε η αξιωματούχος.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 197,07 μονάδες ή 0,59% και έκλεισε στις 33.604,65 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 27,16 μονάδες ή 0,63% στις 4.335,66 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 52,90 μονάδες ή 0,39% στις 13.484,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και εννέα με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη 4,49 δολ. ή 2,77%  και κλείσιμο στα 166,72 δολ. και ακολούθησαν Walt Disney με άνοδο 2,12% στα 84,70 δολ. και η Walgreens Boots Alliance με κέρδη 2,11% στα 22,27 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Procter & Gamble (-0,51%), η Coca-Cola (-0,49%) και η Walmart (-0,36%).

Οι δείκτες κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στη σκιά της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός σκαρφάλωσε 1% σήμερα καθώς οι επενδυτές βλέπουν τη Μέση Ανατολή να βυθίζεται και πάλι στη βία και το χάος.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4% καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για σοβαρές διαταραχές στις προμήθειες από την περιοχή.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε “πλήρη πολιορκία” της Λωρίδας της Γάζας μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις του Σαββάτου, όταν μαχητές της Χαμάς ξεχύθηκαν στα ισραηλινά εδάφη, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους, Ισραηλινούς πολίτες αλλά και αλλοδαπούς, πριν επιστρέψουν στις βάσεις τους παίρνοντας μαζί τους δεκάδες ομήρους.

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολυεπίπεδη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας “θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή”, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αναμένονται και κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να αλλάξουν το κλίμα στις αγορές

Ειδικότερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο, τα οποία εφόσον δείξουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα επιλέξει να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στη συνέχεια.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, ξεκινά η νέα περίοδος των αποτελεσμάτων, με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo να γνωστοποιούν τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις για το γ’ τρίμηνο.