Με ανοδικά πρόσημα σε ημερήσια βάση την Πέμπτη, αλλά μεικτά στην εβδομάδα, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να κάνουν μία εν μέρει επιτυχημένη προσπάθεια να κλείσουν την συντετμημένη – λόγω του Πάσχα των Καθολικών – εβδομάδα συναλλαγών με έναν θετικό τόνο.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 2,57 μονάδες ή 0,01%, στις 33.485,29 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 14,26 μονάδες ή 0,35%, στις 4.104,64 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 91,09 μονάδες ή 0,76%, στις 12.087,96 μονάδες.
Στην εβδομάδα, ο S&P υποχώρησε ελαφρά κατά 0,11%, ο Dow “πρόσθεσε” 0,64%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “έχασε” 1,10%. Για τον ευρύτερο δείκτη, ήταν η πρώτη εβδομάδα απωλειών μετά από τρεις συναπτές εβδομάδες ανόδου.
Η μεταβλητότητα σε επίπεδο ημέρας ήταν έντονη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ τα οποία, μετά τις μεγάλες αναθεωρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, διαμορφώνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για την αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς έδειξαν ότι για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 18.000 στις 228.000, από το ανοδικά αναθεωρημένο ωστόσο επίπεδο των 246.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν τις τελευταίες εννέα εβδομάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 200.000.
Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν την κυβερνητική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 239.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, μετά τις 311.000 τον Φεβρουάριο. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 3,6%.
Την ίδια ώρα, οι ανοικτές – διαθέσιμες θέσεις εργασίας παρέμειναν κάτω από τα 10 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο – για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο χρόνια. Οι περικοπές θέσεων εργασίας πενταπλασιάστηκαν εξάλλου σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.
Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές “πανηγύριζαν” τις ενδείξεις απόθέρμανσης της οικονομίας, καθώς θεωρούσαν ότι θα ωθούσαν την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων. Πλέον, ωστόσο, αναρωτιούνται εάν η Fed το παράκανε στην προσπάθειά της να μειώσει τον πλήθωρισμό, οδηγώντας την οικονομία των ΗΠΑ στο χείλος της ύφεσης.
“Η Fed έχτισε ένα τείχος με τα επιτόκια και τώρα η οικονομία πέφτει επάνω του”, σημειώνει η Jamie Cox, διοικούσα εταίρος στην Harris Financial Group.
“Τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά εργασίας και τραβά χειρόφρενο στην οικονομία”, σημειώνει ο Chris Zaccarelli, CIO στην Independent Advisor Alliance. “Οι πιθανότητες να προκληθεί ύφεση – ίσως και σημαντική ύφεση – είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που θέλουν να παραδεχθούν ως υπαρκτές οι περισσότεροι άνθρωποι”, συμπληρώνει.
Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ακολουθούν ένα σερί αρνητικών μάκρο τις προηγούμενες ημέρες που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της ύφεσης. Την Τρίτη, τα στοιχεία του ADP Research Institute για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ την Τετάρτη ο δείκτης του Institute for Supply Management για την οικονομική δραστηριότητα, επίσης έχασε τις εκτιμήσεις, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών μηνών.
Την επόμενη εβδομάδα, στο μεταξύ, ξεκινά η περίοδος των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να γνωστοποιούν τα μεγέθη τους για ένα τρίμηνο που σημαδεύτηκε από έντονους κλυδωνισμούς στο κλείσιμο του λόγω της κατάρρευσης των Signature Bank και Silicon Valley Bank.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 15 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνες των Microsoft, Walmart, UnitedHealth, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Caterpillar, Salesdforce, American Express.