9.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Θερμή υποδοχή της Wall στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Must read

Με άλμα αντέδρασαν οι δείκτες της Wall Street στα ενθαρρυντικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητα για τον πληθωρισμό τα οποία άνοιξαν τη συζήτηση για το πόσο σύντομα η Federal Reserve θα περάσει στις περικοπές των επιτοκίων της το επόμενο έτος.

Τα τελευταία στοιχεία του CME Group δείχνουν ότι οι traders πλέον τοποθετούν στο 100% την πιθανότητα η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στην τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν να εξετάζουν την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να επιστρέψει το 2024 στις μειώσεις των επιτοκίων της εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει, δίνοντας έτσι περιθώρια στη Fed να χαλαρώσει την πολιτική της.

Ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee προσπάθησε να μετριάσει κάπως τον ενθουσιασμό, δηλώνοντας σε εκδήλωση στο Detroit Economic Club ότι “έχουμε ακόμα πολύ δρόμο πριν πετύχουμε τον στόχο για πληθωρισμό στο 2%”.

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε πάντως τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι το 2023 ενδεχομένως να είναι το έτος με τη μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού σε καιρό ειρήνης τα τελευταία 100 χρόνια.

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση. Αυτό μπορεί να είναι “η πιο ομαλή από όλες τις ομαλές προσγειώσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά για την οικονομία.

Δείκτες – Στατιστικά 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 489,83 μονάδες ή 1,43% και έκλεισε στις 34.827,70 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 84,15 μονάδες ή 1,91% στις 4.495,70 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 326,64 μονάδες ή 2,37% και σκαρφάλωσε στις 14.094,38 μονάδες.

Ο Nasdaq κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη από τον περασμένο Απρίλιο, με τον τεχνολογικό δείκτη να βγαίνει από την περιοχή διόρθωσης που μπήκε πριν από τρεις εβδομάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις πέντε με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Home Depot με άλμα 15,56 δολ. ή 5,40% και κλείσιμο στα 303,63 δολ. και ακολούθησαν η Walgreens Boots Alliance με κέρδη 4,56% στα 21,09 δολ. και η Dow με άνοδο 3,68% στα 51,05 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Travelers (-1,35%) η UnitedHealth Group (-0,39%) και η Merck (-0,29%).

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα κατρακύλησαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η απόδοση στο διετές υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 4,815%, ενώ αυτή την ώρα κινείται στο 4,819%. Η απόδοση στο 10ετές κατρακυλά πάνω από 18 μονάδες βάσης στο 4,443%, ενώ νωρίτερα διολίσθησε σε χαμηλό δύο μηνών στο 4,432%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 3,2% τον Οκτώβριο από 3,7% το Σεπτέμβριο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη υποχώρηση στο 3,3%.

Στη μηνιαία σύγκριση δε ο δείκτης δεν εμφάνισε μεταβολή (0%) μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,4% που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δείκτης επιβράδυνε στο 4% ετησίως από το 4,1% του Σεπτεμβρίου, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος. Την ίδια στιγμή, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,2% από τον προηγούμενο μήνα, επιβραδύνοντας από την αύξηση του 0,3% που είχε προηγηθεί το Σεπτέμβριο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, το ράλι της Home Depot σε ποσοστό άνω του 6% ακολούθησε την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι συγκρίσιμες πωλήσεις της αλυσίδας καταστημάτων οικιακής βελτίωσης υποχώρησαν κατά 3,1% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για πτώση 3,31%. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 3,81 δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,76 δολ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin