24.6 C
Kifissia
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Η Wall έκανε την ανατροπή και έκλεισε θετικά την εβδομάδα

Must read

Με ισχυρό διήμερο ράλι η αμερικανική αγορά έδειξε θωρακισμένη απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις και κατάφερε όχι μόνο να διαγράψει τις απώλειες μιας δύσκολης εβδομάδας αλλά να κλείσει τελικά και σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στην ανατολική Ευρώπη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν πλέον την πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο, το γεγονός ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα δεν στόχευσαν στις εξαγωγές ενέργειας έδειξε να “ανακουφίζει” την αγορά.

Έτσι, στη χτεσινή συνεδρίαση, μετά το αρχικό σοκ της ρωσικής εισβολής που αποτυπώθηκε στο ταμπλό με συνθήκες sell-off στο άνοιγμα, οι δείκτες άρχιζαν γρήγορα να μαζεύουν τις απώλειες και με οδηγό την τεχνολογία τελικά έκλεισαν τη σε θετικό έδαφος.

Και αφού η αγορά πέρασε με επιτυχία τα “δύσκολα” της χτεσινής ημέρας, η υψηλή κεφαλαιοποίηση έλαβε τα ηνία σήμερα για να δώσει το ρυθμό στις συναλλαγές.

Έτσι η “αντεπίθεση διαρκείας” του Dow Jones που ολοκληρώθηκε με ημερήσιο άλμα 834 μονάδων ή 2,5%, ώθησε τον βιομηχανικό δείκτη ξανά πάνω από τις 34 χιλ. μονάδες (34.058), για να κλείσει ουσιαστικά αμετάβλητος σε επίπεδο εβδομάδας, έχοντας διαγράψει τις σημαντικές απώλειες των δύο πρώτων ημερών της.

Παρομοίως, ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε άλμα επίσης 2,2% κλείνοντας στις 4.384 μονάδες και μικρή άνοδο 0,8% σε επίπεδο εβδομάδας, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που μετά το χτεσινό ράλι άνω του 3% σήμερα κατάγραψε ένα πιο ήπιο +1,6% στις 13.684 μονάδες, κλείνοντας όμως την εβδομάδα με άνοδο 1,1%.

Στις εξελίξεις τις ουκρανικής κρίσης, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ ανακοίνωσαν πλέγμα κυρώσεων κατά της Μόσχας, μέρος των οποίων στοχεύουν προσωπικά τον πρόεδρο Πούτιν και τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ, με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Charles Schwab, Jeff Kleintop, “επικρατεί χάος επί εδάφους, αλλά υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τις κυρώσεις και νομίζω ότι αυτό “ανακουφίζει” την αγορά”.

Κατά τα άλλα, επιπλέον ώθηση στις συναλλαγές έδωσαν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για επιχειρηματικό εξοπλισμό αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, την ίδια ώρα οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά έντονες, καθώς ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό – αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,5% τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, στο 12μηνο μέχρι τον Ιανουάριο, ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 6,1% μετά το 5,8% του Δεκεμβρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1982.

Στις μεμονωμένες κινήσεις μετοχών σήμερα, η Etsy ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ισχυρό ράλι 16% έπειτα από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε και υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, η Beyond Meat πραγματοποίησε βουτιά σχεδόν 10% και η Foot Locker δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα κλείνοντας με θηριώδεις απώλειες που έφτασαν το 30%,  αφότου απογοήτευσαν και οι δύο στα δικά τους αποτελέσματα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article