Η North Project Real Estate σας ενημερώνει : Συμβολαιογράφοι: επ’ αόριστον αποχή από τις 20/11 αντιδρώντας στο “ψηφιακό συμβόλαιο”

0
1029

Αποχή διαρκείας αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η Χριστίνα Μάνδρου, μέλος ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Όπως έγραψε προ ημερών το dikastiko.gr ζητούν απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων» καθώς  αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και δια ζώσης υπογραφή

Αποχή διαρκείας αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι: Σε 15 μέρες θα επανεξετάσουν τη στάση τους

Ωστόσο, όπως είπε η κυρία Μάνδρου, στις 4 Δεκεμβρίου οι συμβολαιογράφοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους, σε συνελεύσεις που είναι ήδη προκαθορισμένες.

“Ας μας πουν συγκεκριμένα σε τι διαφωνούν” λέει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Να απαντήσουν συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες τους, αναφορικά με την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων καλεί τους συμβολαιογράφους οι οποίοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης με ανάρτησή του.

Κυρανάκης

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Κυρανάκη

“Οι Συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.
Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
1) Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.
Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.
Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα.
Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν”