11.5 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η North Project Real Estate σας ενημερώνει : Σε πλειστηριασμό 250.000 ακίνητα την επόμενη επταετία

Must read

Σε πλειστηριασμό θα βγουν τα επόμενα 5 με 7 χρόνια συνολικά 250.000 ακίνητα, των οποίων η πλειονότητα αφορά κατοικίες. Ειδικότερα, το επόμενο 10μηνο στο «σφυρί» βγαίνουν 14.000 ακίνητα αξίας 1,35 δισ. ευρώ. Οι πλειστηριασμοί αυτοί, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία, αναμένεται να καλύψουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό της ζήτησης που υπάρχει για τα οικιστικά ακίνητα, η οποία σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά, οδηγώντας τις τιμές πώλησης και ενοικίασης στα ύψη. Αυτό υποστήριξαν στελέχη της αγοράς κατά τη διάρκεια του 24ου συνεδρίου της Prodexpo.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, το οικιστικό απόθεμα της Ελλάδας έχει φτάσει στα όριά του, με την πλειονότητα μάλιστα των κατοικιών να είναι από τη δεκαετία του 60′, με αποτέλεσμα να είναι και εξαιρετικά δύσκολο να αναβαθμιστούν. Όπως σημείωσε, μάλιστα, θα χρειαστεί στο μέλλον αλλαγή στο μέσο μέγεθος της κατοικίας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς παιδιά. Στο θέμα της ανόδου των τιμών, υποστήριξε ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος για ενοίκιο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει εύκολη λύση με την ακρίβεια τους, παρά το γεγονός ότι οι τιμές ενοικίων αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές πώλησης των κατοικιών. Επίσης, για τον ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς επενδύσεις στην κατοικία, αλλά αυτή η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά και στην αγορά ακινήτων.

Από την πλευρά του ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Solum PY Gloval, Advisory Board RICS Greece για το θέμα του περιορισμένου αποθέματος, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κλειστά ακίνητα. Ο ίδιος ακόμη πρόσθεσε ότι συνολικά υπάρχουν 150.000 ακίνητα σε πλατφόρμες διαμοιρασμού και πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για το πώς αυτά θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μεγαλύτερες κατοικίες στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση,

Τον φρενήρη ρυθμό που ακολουθούν οι τιμές σχολίασε και ο Μηνάς Δήμος, ιδρυτής της Plasis Real Estate + Development. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τιμές σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές έχουν εκτοξευθεί. «Για παράδειγμα, στη νότια Αττική και το παραλιακό μέτωπο διατίθενται ακίνητα από 7.000 ευρώ/τμ. έως και 20.000 ευρώ/τ.μ.», εξήγησε ο κ. Δήμος, λέγοντας πως περίπου το 50% των αγοραστών οικιστικών ακινήτων είναι ξένοι.

O Γιώργος Δ. Σιούφας, managing partner της Sioufas and Associates Law Firm, υπογράμμισε πως την τελευταία πενταετία συντελείται η μεγαλύτερη μεταβίβαση ακινήτων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει ένα κατακερματισμένο οικιστικό πλεονέκτημα. Εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι περιορισμένες οι αποδόσεις των εμπορικών σε σχέση με τα οικιστικά ακίνητα. «Τα διαμερίσματα αποτελούν πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές κεφαλαίου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές», προσέθεσε.

Τα ακίνητα που θα βγουν, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια σε πλειστηριασμό θα επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty, Αντώνης Μαρκόπουλος, έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18,3 δισ. ευρώ. Μόνο, ωστόσο, το 13% κατέληξε σε κάποιον αγοραστή. «Μέσα στους επόμενους 10 μήνες σε πλειστηριασμό θα βγουν ακόμα 14.000 ακίνητα, ενώ η μέση αξία των ακινήτων αυτών είναι στις 109 χιλιάδες ευρώ. Ακόμη, τα επόμενα 5-7 χρόνια θα βγουν 250.000 ακίνητα», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως επενδυτική ευκαιρία την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin