Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

0
195

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας αποτέλεσε την σπουδαιότερη πολιτική ενέργεια του υπόδουλου ελληνισμού, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην έναρξη της Επανάστασης. Στην περιοχή της Αττικής ο Δημήτριος Ζωγράφος, ο Αθανάσιος Ζαρίφης και ο Δήμος Αντωνιάδης υπήρξαν οι απόστολοι της Φιλικής Εταιρείας. Σημαντικό ρόλο στο επαναστατικό κίνημα της Αττικής διαδραμάτισε ο Μελέτιος Βασιλείου ο οποίος όπλισε πολλούς κατοίκους της περιοχής. Ανάμεσα στους κατοίκους στρατολογήθηκαν και Κηφισιώτες. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στα αρχεία των αγωνιστών, βρέθηκαν και τέσσερις κάτοικοι της Κηφισιάς: οι Ιωάννης Αρμυριώτης , Ιωάννης Σαράντης , Μήτρος Κώστος και Νικόλαος Μούλος.

Ο Αρμυριώτης υπέβαλλε αίτηση στις 16 Ιουλίου 1863 περί “ επαξίας ανταμοιβής απέναντι της προς πατρίδα παλαιών εκδουλεύσεων “ αναφέροντας ότι ανήκε στους παραγνωρισμένους αγωνιστές της Επανάστασης. Την αίτηση του συνόδευε πιστοποιητικό που βεβαίωνε ότι έλαβε μέρος στις μάχες του Βρυσακίου, της Αράχοβας , των Σαλώνων, του Πειραιά και άλλες. Πολέμησε κάτω από τις διαταγές του Μαυροβουνιώτη, του Μακρυγιάννη, του Χατζηχρήστου, του Γκούρα , καθώς και στη χιλιαρχία του Δυοβουνιώτη.

Ο Μούλος που δήλωνε αγράμματος , υπέβαλε αίτηση στις 15 Ιουνίου 1865, για την ικανοποίηση των θυσιών του προς την Πατρίδα. Στην αίτηση του υπάρχει συνημμένο ένα πιστοποιητικό το οποίο ανέφερε ότι είχε λάβει μέρος στην μάχη των Αθηνών το 1824 και στην εκστρατεία της Καρύστου υπό τις διαταγές του Γκούρα. Στη συνέχεια αγωνίστηκε εκ νέου στην Αθήνα υπό τον Διονύσιο Ευμορφόπουλο. Το πιστοποιητικό ήταν επικυρωμένο από τον Δήμαρχο των Αθηνών.

Άλλοι αγωνιστές κάτοικοι της Κηφισιάς ήταν ο Αθανάσιος Βιλτανιώτης, ο Γεώργιος Κούρτης, ο Αλέξανδρος Καλλιπέτης και ο Κωνσταντίνος Νικόδημος. Ο Αθανάσιος Βιλτανιώτης έλαβε μέρος στην πολιορκία της Ακρόπολης, κατά την διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε θανάσιμα. Άφησε τέσσερα ορφανά παιδιά τα οποία κατοικούσαν στην Κηφισιά.

Ο Γεώργιος Κούρτης (1808-1893) , ανήκε σε παλιά αθηναϊκή οικογένεια. Πολέμησε υπό τις διαταγές του Καραϊσκάκη και έλαβε μέρος στην μάχη των Αθηνών. Μετά το τέλος του αγώνα κατοίκησε στην Κηφισιά σε κτήματα που του παραχώρησε το κράτος (προικοδότηση). Ως οικία του παραχωρήθηκε η θερινή κατοικία του Οθωμανού διοικητή των Αθηνών. Πέθανε στην Κηφισιά σε ηλικία 85 ετών.

Ο Αλέξανδρος Καλλιπέτης (1805-1872) γεννήθηκε στην Χίο. Αρχικά έστησε επιχείρηση (ποτοποιείο) στην Πλάκα και αργότερα απέκτησε αγροκτήματα στην περιοχή Αδάμες και Βαριές, όπου φύτεψε αμπέλια. Επίσης έστησε δικό του πατητήρι στη σημερινή διασταύρωση των οδών Φραγκοπούλου και Λύρα. Το ελληνικό κράτος του απένειμε το “ Χαλκούν Αριστείον “ για την συμμετοχή του στην επανάσταση. Πέθανε στην Κηφισιά το 1872.

Ο Κωνσταντίνος Νικόδημος (1795-1879) γεννήθηκε στα Ψαρά. Ως καπετάνιος εξόπλισε πλοία με τα οποία έλαβε μέρος το 1823 στην ναυμαχία του Τρίκερι και το 1824 σε ναυμαχία στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου, Μυτιλήνης και Καραμπουρνού, όπου και κατάφερε να πυρπολήσει μία τουρκική κορβέτα. Η έλευση του Καποδίστρια τον βρήκε επικεφαλής πενήντα Ψαριανών, επιφορτισμένο με την φύλαξη των κανονιοστασίων της πόλης του Ναυπλίου. Αργότερα διατέλεσε αξιωματικός του Ναυτικού και πρόεδρος της επιτροπής Εθνικού Στόλου. Το 1862 δημοσίευσε το έργο του Υπόμνημα περί της νήσου των Ψαρών. Είχε χτίσει τη θερινή του κατοικία στη διασταύρωση των οδών Λύρα και Φραγκοπούλου.

(Πηγή: Δήμος Κηφισιάς “ Όψεις της Ιστορίας της Πόλης και του Δήμου, αρχειακά τεκμήρια Σελ. 62-63).