Η Ρωσία ετοιμάζει τις μισές δυνάμεις της για μια αντεπίθεση στην αντεπίθεση της Ουκρανίας

0
4188

Λίγο μετά την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στις 4 Ιουνίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη δική τους αντεπίθεση, με σαφή στόχο να αποτελέσουν εμπόδιο στις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις, αναγκάζοντας το Κίεβο να αναπροσανατολίσει τους πόρους του σε αμυντικές θέσεις.

Οι Ουκρανοί έχουν επικεντρώσει την επίθεσή τους σε βασικούς άξονες στις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ στη νότια Ουκρανία, καθώς και γύρω από τα ερείπια του Μπαχμούτ στo Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Οι Ρώσοι εν τω μεταξύ έχουν επικεντρώσει τη δική τους επίθεση στα δάση δυτικά της κατεχόμενης Κρεμίνας στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ενώ δικαιολογείται να πούμε ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στο νότο, προχωρώντας αργά αλλά με υψηλό κόστος, είναι εξίσου δίκαιο να πούμε ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση στα βορειοανατολικά: ρίχνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια που παραπαίει.

Το War Translated, ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεταφράζει βίντεο και έγγραφα από το μέτωπο της Ουκρανίας, ανέδειξε ένα βίντεο με Ρώσους στρατιώτες που οι Ουκρανοί κατέλαβαν πρόσφατα δυτικά της Κρεμίνας. Στο βίντεο, οι ταλαιπωρημένοι αιχμάλωτοι εκφράζουν την απορία τους για την αποστολή τους. “Δεν είχαμε άλλη επιλογή”, λέει ένας στρατιώτης.

“Απλώς μας έδειξαν με το δάχτυλο, μας έβαλαν σε ένα φορτηγό και μας έφεραν εδώ”, προσθέτει ένας στρατιώτης.

Αυτοί οι κρατούμενοι σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, 18 μήνες μετά τον ευρύτερο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Παρά τις βαριές απώλειες της Ρωσίας -πολλές δεκάδες χιλιάδες νεκροί και ακόμη περισσότεροι τραυματίες- εξακολουθούν να υπάρχουν καλά εκπαιδευμένα και αρκετά καλά εξοπλισμένα τάγματα και ταξιαρχίες αρμάτων μάχης, μηχανοκίνητων πυροβόλων και ειδικών δυνάμεων στον ρωσικό στρατό.

Και τα διαδοχικά κύματα κινητοποίησης και επιστράτευσης έχουν προσθέσει όγκο στους καλύτερους σχηματισμούς της πρώτης γραμμής. Από τον Απρίλιο, η ρωσική δύναμη στην Ουκρανία ήταν μεγαλύτερη από τη δύναμη που αρχικά διεύρυνε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ.

Αυτό ανεβάζει το σημερινό ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό στην -ή κοντά στην- πρώτη γραμμή του μετώπου σε 200.000 άτομα. Και αν μια πρόσφατη εκτίμηση από την εφημερίδα Kyiv Independent είναι ακριβής, το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει ίσως τη μισή από αυτή τη δύναμη στην Κρεμίνα και γύρω από αυτήν για την αντεπίθεση.

Το τεράστιο μέγεθος της ρωσικής δύναμης κατά μήκος αυτού του άξονα συμβάλλει στην εξήγηση του πώς μπόρεσε να προελάσει, ενώ οι Ρώσοι σχεδόν παντού αλλού απλώς κρατούσαν τη γραμμή -ή υποχωρούσαν. Οι Ρώσοι τις τελευταίες εβδομάδες κατέλαβαν μερικά τετραγωνικά μίλια δυτικά της Κρεμίνας. Αυτό είναι πολύ μικρότερο έδαφος από αυτό που οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν πρόσφατα στα νότια.

Κατά μία έννοια, το σχέδιο του Κρεμλίνου να χαλάσει την ουκρανική αντεπίθεση λειτουργεί. Το Κίεβο έχει αναπτύξει τουλάχιστον δύο από τις νεότερες ταξιαρχίες του -την 21η και την 44η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, αμφότερες με δυτικής κατασκευής οχήματα μάχης- στον τομέα της Κρεμίνας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ουκρανικό γενικό επιτελείο θα προτιμούσε να στείλει αυτές τις φρέσκες, καλά εξοπλισμένες ταξιαρχίες πιο νότια για να συμμετάσχουν στην αντεπίθεση.

Αλλά για να εξαναγκάσουν τους Ουκρανούς να εκτρέψουν τις ταξιαρχίες τους μακριά από το νότιο μέτωπο και προς την Κρεμίνα, οι Ρώσοι έπρεπε να στείλουν στον τομέα της Κρεμίνας έναν τεράστιο αριθμό δικών τους συνταγμάτων και ταξιαρχιών -μονάδες που δεν μπορούν να επανδρώσουν τις νότιες γραμμές χαρακωμάτων ενώ είναι απασχολημένοι με την επίθεση στα βορειοανατολικά.

Το Κρεμλίνο στοιχηματίζει ότι το κόστος για τους Ουκρανούς να αμυνθούν γύρω από την Κρεμίνα είναι μεγαλύτερο από το κόστος για τους Ρώσους να επιτεθούν γύρω από την Κρεμίνα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό το στοίχημα θα αποδώσει.

Και είναι εξίσου πιθανό ότι το στοίχημα θα γυρίσει μπούμερανγκ για τους Ρώσους, και μάλιστα άσχημα. Ότι οι Ρώσοι θα χάσουν τόσα πολλά στρατεύματα και οχήματα προσπαθώντας να χαλάσουν την ουκρανική επίθεση που θα καταλήξουν να χαλάσουν τη δική τους άμυνα.

Και μπορεί να το κάνουν αυτό χωρίς απαραίτητα να κερδίσουν πολύ έδαφος γύρω από την Κρεμίνα ως παρηγοριά. Σημειώστε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να αντεπιτίθενται γύρω από την Κρεμίνα. Σωστά, μια αντεπίθεση στην αντεπίθεση.

Ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ προειδοποίησε για ένα πιθανό αυτογκόλ των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με το War Translated. “Οι οχυρώσεις, όσο ισχυρές και αν είναι, δεν έχουν μεγάλη αξία χωρίς την απαραίτητη πλήρωση”, έγραψε.

“Ο εχθρός δεν ενδιαφέρεται για το βάθος της διείσδυσής του στην άμυνά μας, αλλά για την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στον τομέα”, πρόσθεσε. “Αν οι δικές μας χάνονται γρηγορότερα από τον εχθρό, τότε αντί για ένα ακλόνητο τείχος στην κύρια γραμμή άμυνας, μπορεί να συναντήσει ένα κενό ή σχεδόν ένα κενό”.

Αυτό το “κενό” θα μπορούσε να έρθει για τους Ρώσους -και αν είναι έτσι, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη δυναμική του πολέμου. Τα ίδα οχυρά που επιβράδυναν την ουκρανική αντεπίθεση ξαφνικά δεν θα αποτελούσαν κανένα εμπόδιο. Απλά μια ενόχληση.