5.1 C
Kifissia
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Η παράνομη στάθμευση απαξιώνει την πόλη μας. Προτάσεις. Γράφει ο Γιάννης Καπάτσος.

Must read

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης απαξιώνει την  πόλη μας. Αποτρέπει την ανάδειξη του φυσικού της χώρου, των παραδοσιακών και ιστορικών της κτισμάτων και δυσχεραίνει τον περίπατο των δημοτών και των επισκεπτών της. Η αντικοινωνική στάθμευση ορισμένων πάνω σε ράμπες αναπήρων, πεζοδρόμια, πεζόδρομους, ακόμη και σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε κατοικίες είναι πρόκληση σε βάρος των δημοτών, αλλά κυρίως των ΑΜΕΑ που πασχίζουν να περάσουν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο.

Δυστυχώς, η ασυνειδησία ορισμένων, συνδυάζεται με την αναλγησία της Δημοτικής Αρχής, ρίχνοντας τη χαριστική βολή στην δύσκολη καθημερινότητα των δημοτών και στην εικόνα του ιστορικού κέντρου της Κηφισιάς και των ευρύτερων περιοχών. Φανερώνει ότι εκτός από την ανικανότητα του Δημάρχου, δεν υπάρχει παιδεία.

Ο κύριος Θωμάκος, στις προεκλογικές του δεσμεύσεις:

α) αναφέρει την «Απελευθέρωση  πεζοδρομίων από παράνομα εμπόδια και θάμνους». Μάλιστα αναγράφει: «Τέλος στα αδιάβατα πεζοδρόμια»!!!

β) υπόσχεται την: «Ανάδειξη των πινακίδων σήμανσης της τροχαίας και των εξαφανισμένων διαγραμμίσεων  και  τη συνεχή συντήρησή τους» και τάζει την: «Συνεργασία με εταιρείες parking, ώστε να παραχωρούν, ως  χορηγία προς τον Δήμο,  τμήμα των χώρων στάθμευσης, είτε δωρεάν κάποιες ημέρες και ώρες, είτε με συμβολικό τίμημα»!!!

γ) κάνει λόγο για την άμεση ανάδειξη της πόλης με την κατασκευή εντός (3) τριών μηνών!!! ποδηλατοδρόμων, πέριξ των σχολείων, με διεθνείς προδιαγραφές και η παροχή ηλεκτροφωτισμού  παντού…!!!

Όμως, το πιο εξοργιστικό, είναι το γεγονός ότι υπόσχεται ασφαλείς διαδρομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Οι κατευθύνσεις από την Περιφέρεια για χωροταξική δομή και οργάνωση, προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, του τοπίου και των πολιτιστικών πόρων, η χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων και υποδομών μεταφορικής, τεχνικής, διοικητικής και κοινωνικής υποδομής, η πολεοδομική οργάνωση, η πολιτική γης, ο σχεδιασμός ζωνών ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών προβλημάτων αποτελούν, δυστυχώς άγνωστες λέξεις για το Δήμαρχό μας…

Η στάση της Δημοτικής Αρχής, απέναντι στην παράνομη στάθμευση και τα αδιάβατα πεζοδρόμια παραμένει αποκαρδιωτική. Αντί να γίνεται συζήτηση για την βελτιστοποίηση των συνθηκών εντός της πόλης, για άλλη μια φορά, συζητάμε για αυτονόητες παρεμβάσεις…

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, πράγματι, ξηλώθηκαν κάποιες πικροδάφνες σε σημεία των δρόμων όπου εμπόδιζαν, αλλά υφίστανται πολλές ταμπέλες και οδοσημάνσεις, όπου το συγκεκριμένο πρόβλημα παραμένει. Ξανά μόνο μπαλώματα για τα αυτονόητα…

Προτείνονται, λοιπόν, οι εξής παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την στάθμευση:

  • Σύστημα Ελεγχόμενης στάθμευσης: όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να παρκάρουν 24ωρες το 24ωρο σε συγκεκριμένα σημεία, έχοντας ειδική κάρτα κατοίκου. Επίσης θα υπάρχουν αποκλειστικές θέσεις φορτοεκφόρτωσης και συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης των επισκεπτών της πόλης, όπου θα μπορούν να παρκάρουν πληρώνοντας σχετικό αντίτιμο ως χρήστες εφαρμογών (applications) στα κινητά και τα tablets ή αγοράζοντας χρονοκάρτες σε σημεία πώλησης (όπως περίπτερα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, mini market κλπ).
  • Μέριμνα για τα ΑΜΕΑ και τους φροντιστές τους: θα δικαιούνται δωρεάν άδεια στάθμευσης κοντά στην είσοδο της οικίας τους, της εργασίας τους ή της αγοράς.
  • Διαρκείς περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του μέτρου.
  • Τοποθέτηση τροχοσφιγκτήρων (δαγκανών) ακινητοποίησης οχήματος σε όσους παρκάρουν σε ράμπες ΑΜΕΑ, πεζοδρόμους, ιδιωτικά parking πολυκατοικιών κλπ, προκειμένου να αναγκάσει τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να πληρώσουν άμεσα το σχετικό πρόστιμο, αλλά κυρίως για να αντιληφθούν τη ζημιά που προξενούν στην τοπική κοινωνία.

Το Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα αναβαθμίσει  την ποιότητα ζωής στην πόλη έχοντας θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Δήμαρχε, το 2019 έχουμε δημοτικές εκλογές! Μήπως θα ήθελες να κάνεις κάτι έστω για το τέλος; Όχι για να ξαναβγείς, αλλά για να πεις ότι έκανες έστω κάτι στη θητεία σου και να παραδώσεις τη Δημαρχία όσο γίνεται αξιοπρεπώς… Κι αν δεν γνωρίζεις τι έργα να κάνεις, παράτα το γραφείο σου, κάνε μια βόλτα και ρώτα επιτέλους τους δημότες…  

Γιάννης Καπάτσος

Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς

ykapatsos@gmail.com

 

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article