Η νέα θεωρία για την προέλευση του κορονοϊού: Αναπτύχθηκε στο σώμα Κινέζου πριν 9 χρόνια

0
336

Η προέλευση της πανδημίας της Covid-19 παραμένει ένα μυστήριο, παρά τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τη θεωρία να «δημιουργήθηκε» ή να ξέφυγε ο ιός από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Ουχάν να συζητείται πλέον ανοιχτά.

Μια νέα θεωρία όμως υποστηρίζει κάτι άλλο. Ο Dr Jonathan Latham, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανού Bioscience Resource Project πιστεύει ότι η Covid-19 μπορεί να αναπτύχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου κινέζου ανθρακωρύχου σχεδόν μια δεκαετία προτού η πανδημία κάνει την εμφάνισή της και αλλάξει τρομακτικά τη ζωή μας στον πλανήτη.

Δείγματα της αινιγματικής ασθένειας του ανθρακωρύχου στάλθηκαν σε επιστήμονες που μελετούσαν τους ιούς στην Ουχάν και από εκεί μπορεί να διέφυγε ο ιός στον γενικό πληθυσμό, σημειώνει, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Dr Latham υποστηρίζει πως η εμφάνιση της μετάλλαξης Alpha στο Κεντ της Βρετανίας το περσινό φθινόπωρο αποδεικνύει ότι ο ιός «μπορεί να κάνει παράξενα εξελικτικά άλματα» και γρήγορα να αναπτύξει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων όταν βρίσκεται μέσα σε έναν άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα φέτος, το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Alpha πιθανόν να εξελίχθηκε σε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, ο οποίο έφερε τη νόσο για πολλούς μήνες.

Εκατοντάδες μεταλλάξεις

Επιστήμονες σε εργαστήριο στην Κίνα

Μιλώντας σε ένα webinar για την προέλευση της πανδημίας, ο επιστήμονας σημείωσε: «Η θεωρεία απαιτεί πολλές εκατοντάδες μεταλλάξεις σε έναν ανθρακωρύχο για να μετατραπεί σε Sars-Cov-2. Δεκαετίες συμπιέστηκαν σε περίπου έξι μήνες.

Έχουμε όμως ακούσει για το εκπληκτικό φαινόμενο μεμονωμένων περιπτώσεων πολύ επιταχυνόμενης εξέλιξης των ιών στη Βρετανία. Σε αυτό το ένα άτομο στην Αγγλία συνέβη τόση εξέλιξη όση είχε συμβεί σε εκατομμύρια άλλες μολύνσεις.

Η θεωρία μας προτείνει ότι μια παρόμοια εξέλιξη συνέβαινε στο εσωτερικό των πνευμόνων των ανθρακωρύχων μετά τη μυστηριώδη ασθένεια το 2012 και υποστηρίζει ότι ο ιός διέρρευσε από ένα ιατρικό δείγμα που ελήφθη από τους ανθρακωρύχους που μολύνθηκαν από το ξέσπασμα αυτό».

Πίσω στο 2012, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έξι ανθρακωρύχοι που καθάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ορυχείο Tongguan αρρώστησαν βαριά με μια ασθένεια που έμοιαζε με πνευμονία, η οποία έμοιαζε πολύ με την Covid-19. Τρεις από αυτούς πέθαναν και οι υπόλοιποι έμειναν στο νοσοκομείο έως και έξι μήνες.

Ένας κινέζος ερευνητής, ο οποίος ερεύνησε τους θανάτους για τη μεταπτυχιακή του διατριβή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργάτες πιθανότατα είχαν μολυνθεί από ένα είδους κορονοϊού που μοιάζει με τον Sars και προέρχεται από νυχτερίδες.

Ο ιός μέσα στις σπηλιές

Ανθρακωρύχος σε ορυχείο

Έναν χρόνο μετά τους θανάτους, επιστήμονες της Ουχάν βρήκαν έναν ιό που ονόμασαν RaTG13 σε αυτές τις σπηλιές. Διαπιστώθηκε αργότερα ότι ταυτίζεται κατά 96% με τον Covid-19, αλλά πρέπει να έχει αποκλίνει 40 χρόνια νωρίτερα.

Η νέα θεωρεία δείχνει ότι η εξέλιξη από έναν ιό όπως ο RaTG13 μπορεί να είχε γίνει πολύ πιο γρήγορα μέσα στο σώμα ενός ανθρακωρύχου.

«Ξέρουμε ότι οι κορονοϊοί ήταν άφθονοι κοντά στο ορυχείο, και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Δρ Latham.

«Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορονοϊών.

Ξέρουμε ότι πολλά ιατρικά δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τους ιούς που βρέθηκαν;», σημείωσε.

Οι επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση της πανδημίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει λεπτομέρειες για τις αλληλουχίες των ιών που στεγάζονται και μελετώνται στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Αλλά μια βάση δεδομένων που περιείχε λεπτομέρειες για τα δείγματα δεν είναι πλέον διαθέσιμη και τέθηκε offline λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η Alison Young, διευθύντρια της Έδρας στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μιζούρι, είπε επίσης στο ίδιο webinar πως τα εργαστηριακά ατυχήματα είναι συχνά. «Ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι τα εργαστηριακά πειράματα είναι εξαιρετικά σπάνια γεγονότα. Τα εργαστηριακά ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Στις ΗΠΑ το 2020 αναφέρθηκαν 134 περιστατικά έκθεσης σε ιούς, βακτήρια και τοξίνες σε εργαστήρια, τα οποία ρυθμίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά ατυχήματα και οι εκθέσεις συμβαίνουν συχνά».

Το δημοσίευμα της Telegraph για τη νέα θεωρία σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού