Τo σπίτι βρίσκεται στο Μαρούσι και ουσιαστικά πρόκειται για μια μεζονέτα ενσωματωμένη σε κτίριο που χρονολογείται από το 1990. Ανακατασκευάστηκε και τροποποιήθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και επιθυμίες μιας σύγχρονης οικογένειας από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture και συγκεκριμένα τις αρχιτέκτονες Ναταλία Κοκοσαλάκη (ιδιοκτήτρια του γραφείο) και Βιργινία Χαριτάκη.
Χαρακτηριστικό στοιχείο μιας κλασικής μεζονέτας είναι η διάσπαση των εσωτερικών χώρων σε διάφορα επίπεδα, που πολλές φορές οδηγεί στη δημιουργία μικρών σε διάσταση και δυσλειτουργικών χώρων, με δυσπροσάρμοστη και πολλές φορές δύσκολη σύνδεση μεταξύ τους. Η ανακαίνιση του συγκεκριμένου σπιτιού, λοιπόν, είχε ως σκοπό την αποφυγή του παραπάνω προβλήματος και τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής που θα χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και ωραία αισθητική.
Η εντυπωσιακή ανακαίνιση σε μεζονέτα του ’90 στο Μαρούσι, συνδυάζει με άψογο τρόπο λειτουργικότητα & αισθητική
Η οργάνωση του σπιτιού έγινε σε τρία επίπεδα. Τα υπνοδωμάτια και ιδιωτικά λουτρά τοποθετήθηκαν στον πρώτο όροφο, ενώ το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται πλέον ως μία ενιαία οντότητα στον δεύτερο όροφο. Εκεί υπάρχει ένα ανοιχτό, με εντυπωσιακή θέα και άπλετο φως πατάρι, που λειτουργεί ως χώρος γραφείου – καθιστικού.
Οι κατόψεις, όψεις και τομές επανασχεδιάστηκαν ώστε να απλοποιηθεί ο υπάρχων χώρος, αλλά και να ενοποιηθούν τα αδιάφορα και στενόχωρα δωμάτια που αποκομμένα καταλάμβαναν θέση στο σπίτι, σπαταλώντας εκτός των άλλων και πολύτιμα τετραγωνικά.
Λόγω, λοιπόν, της κατανόησης των νέων απαιτήσεων της ανακαίνισης, οι αρχιτέκτονες του Kokosalaki Architecture που ανέλαβαν το έργο, εστίασαν στη δημιουργία αίσθησης πολυτέλειας που απορρέει πρωτίστως από την πρακτικότητα και την ελευθερία κίνησης του χρήστη στην καθημερινότητά του, αλλά και τη διάρθρωση των χώρων σε μία λογική ευρυχωρίας και διαπερατότητας του φωτός και των οπτικών σημείων φυγής.
Παλαιότερα, λόγω της διαρρύθμισης, αυτά τα στοιχεία έμεναν ανεκμετάλλευτα.
Μια από τις κυρίαρχες επεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ήταν η μετατροπή της στρογγυλής υπάρχουσας σκάλας σε μια άνετη, γραμμική, ελαφριάς κατασκευής κρεμαστή σκάλα, η οποία διατρέχει σε ύψος όλη τη μεζονέτα, με στόχο να απελευθερώσει και να ενοποιήσει τον χώρο τριγύρω της.
Στην συγκεκριμένη ανακαίνιση, η αρχιτεκτονική προσέγγιση καθορίστηκε σε έναν βαθμό από το ίδιο το κτίσμα, την έντονη και αυστηρή γεωμετρία που δέσποζε στον χώρο αρχικά, αλλά και την αισθητική και προσωπική ταυτότητα που αναζητούσε ο ιδιοκτήτης.
Το ξύλο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του ανακαινισμένου σπιτιού και για τον λόγο αυτό συναντάται σε όλους τους άξονες, σε διάφορες αποχρώσεις και υλικά, έχοντας κάθε φορά μία διαφορετική χρήση.
Επιφάνειες από μονοκόμματη επένδυση κρύβουν χώρους με μια παιχνιδιάρικη διάθεση, όπως χώρους αποθήκευσης και ατμοσφαιρικά φωτισμένο mini bar στο τζάκι ή ερμάρια και κρυφή πρόσβαση σε en-suite λουτρό στο υπνοδωμάτιο.
Τέλος, το φιμέ γυαλί έρχεται να συμπληρώσει τους ζεστούς τόνους χωρίς, όμως, να κάνει υπερβολικά έντονη την παρουσία του.
Το μαύρο μέταλλο και ο λευκός χαλαζίας προσθέτουν στο εσωτερικό μία ενδιαφέρουσα αντίθεση.