Η Ελλάδα δεν μποϊκόταρε την ορκωμοσία Πούτιν

0
256
Russian President Vladimir Putin walks before his inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow, Russia May 7, 2024. Sputnik/Sergei Bobylev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, 71 ετών, ορκίστηκε σε μια ιδιαίτερη τελετή που έγινε στο Κρεμλίνο (μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας) για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα για μια ακόμη εξαετία, την ώρα που η σχέση της χώρας του με τη Δύση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη. Ενδεικτικό της σχέσης που έχει η Μόσχα με τη Δύση είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μποϊκόταραν την τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κι όμως υπήρξαν χώρες της ΕΕ που εκπροσωπήθηκαν στην τελετή, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Γαλλία. Τι έγινε; Θα πείτε. Άλλαξε κάτι από το αυστηρό εμπάργκο κατά της Ρωσίας; Όχι βεβαίως…

Η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα Αικατερίνη Ξαγοράρη ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινε στο Κρεμλίνο για να συναντήσει τον Πούτιν. Η πρώτη ήταν όταν έδωσε τα διαπιστευτήριά της και ο Πούτιν της εξέφρασε τότε την ελπίδα οι ελληνορωσικές σχέσεις να αναγεννηθούν. Αυτή τη φορά όμως πήγαινε στην τελετή της ορκωμοσίας του. Η ελληνική κυβέρνηση, μαθαίνω στάθμισε τα γεγονότα για μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από την πρέσβη μας. Άλλωστε δεν υπήρχε κανένας λόγος, όπως μου είπαν διπλωματικές πηγές να επιβαρυνθούν κι άλλο οι ελληνορωσικές σχέσεις για μια τελετή ορκωμοσίας. Διατηρήθηκε έτσι ένας δίαυλος επικοινωνίας χωρίς να αλλάξει κάτι στην πολιτική της χώρας μας έναντι της Ρωσίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.