12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Η δέσμευση της Fed να κατατροπώσει τον πληθωρισμό έφερε άνοδο στη Wall

Must read

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, τερματίζοντας εμφατικά ένα πενθήμερο πτωτικό σερί, μετά την “επιθετική” αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed και το “σήμα” Πάουελ για παρόμοια αύξηση τον Ιούλιο, κινήσεις που έπεισαν τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να κατατροπώσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 και πλέον ετών χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Η Federal Reserve προχώρησε σήμερα στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά το θηριώδες 0,75%, στο εύρος του 1,50%-1,75%, στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό, την προηγούμενη Παρασκευή, που έδειξαν ότι έχει επιτύχει μικρή πρόοδο στη μάχη της για την άμβλυνση των τιμών. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός ανήλθε τον Μάιο στο 8,6%, σε ετήσια βάση.

Οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδότησαν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει μια ταχύτερη πορεία αύξησης του κόστους δανεισμού, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις, με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας παρόμοιας αύξησης τον Ιούλιο.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 3,4% έως το τέλος του τρέχοντος και στο 3,8% το 2023. Εκτίμηση σημαντικά διαφοροποιημένη από αυτήν του Μαρτίου όταν έκαναν λόγο για επιτόκια στο 1,9% φέτος.

Η ανακοίνωση της Fed οδήγησε πρόσκαιρα τους Dow Jones και S&P 500 σε αρνητικό πρόσημο, δεδομένου ότι η απότομη αύξηση των επιτοκίων εγείρει φόβους για ύφεση, ωστόσο επανήλθαν δυναμικά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Fed, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας για την “ασυνήθιστα” μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της -τη μεγαλύτερη σε διάστημα σχεδον 30 ετών- και φάνηκε να πείθει τους επενδυτές για την ορθότητά της.

Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η σημερινή αύξηση ήταν απαραίτητη λόγω της απρόσμενης εκτίναξης που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο, και παρότι δεν απέκλεισε μια ανάλογη αύξηση και τον επόμενο μήνα, τόνισε ότι δεν αναμένει αυτού του μεγέθους οι αυξήσεις να γίνουν συνήθεις. Παράλληλα, δε, διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, ενώ επανέλαβε ότι δεν διαβλέπει κανένα σημάδι ευρείας επιβράδυνσης της οικονομίας.

Η ρητορική Πάουελ και το γεγονός ότι η αγορά είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων, επανέφερε στους δείκτες σε έντονα ανοδική τροχιά, με τα κέρδη τους ωστόσο να μετριάζονται κατά το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που ξεκίνησε την ημέρα με άνοδο σχεδόν 400 μονάδων, στην πορεία κατέβασε ρυθμό και έχασε για λίγο το θετικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση της Fed, ανέκαμψε με “άλμα” άνω των 600 μονάδων την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ, για να κλείσει όμως τελικά μακριά από τα υψηλά ημέρας αν και με ισχυρά παρ’ όλα αυτά κέρδη 303 μονάδων ή 1%, στις 30.668,53 μονάδες.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος από το +1,4% γύρισε πρόσκαιρα σε αρνητικό πρόσημο, ανέκαμψε με ράλι 2,68%, για να “φρενάρει” στην τελική ευθεία και να κλείσει τελικά στις 3.789,99 μονάδες, με άνοδο 1,46%.

Πιο σταθερή πορεία κράτησε σήμερα ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος παρά την έντονη μεταβλητότητα κινήθηκε μόνιμα με έντονα θετικό πρόσημο και παρότι επιβράδυνε επίσης λίγο πριν το φίνις κατάφερε να τερματίσει πάνω από το επίπεδο των 11.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 11.099,16 μονάδες, με “άλμα” 2,5%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόνο εννέα έκλεισαν στο “κόκκινο”, με τους τίτλους των Dow Inc. και Chevron να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνοντας πτώση 1,96% έκαστη. Όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν ανοδικά, με τη Boeing να πρωταγωνιστεί με “άλμα” 9,46%, και τις Microsoft και Goldman Sachs να ακολουθούν με 2,97% και 2,67% αντίστοιχα.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες ανόδου, με τις αγορές οχημάτων να κατρακυλούν επιβαρύνοντας την ευρύτερη εικόνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, η αξία των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,3%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Χωρίς τα οχήματα ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για μικρή αύξηση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις, με άνοδο 0,7% χωρίς τα οχήματα.

Βελτιώθηκε τον Ιούνιο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Νέα Υόρκη, ωστόσο παρέμεινε σε αδύναμα επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η New York Fed.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες στον κλάδο της μεταποίησης κέρδισε 10,4 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο με αρνητικό πρόσημο, καθώς τον Μάιο είχε κατρακυλήσει στο -11,6%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο -1,2, μέτρηση που υποδηλώνει επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

Έκτακτη συνεδρίαση ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε έκτακτη συνεδρίαση, όπου συζήτησε “τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς”, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει έναν ευέλικτο μηχανισμό επανεπένδυσης των ποσών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP (το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην αποστολή της σταθερότητας των τιμών.

Επιπλέον, το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού για να αξιολογηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το χάσμα που δημιουργείται στις αποδόσεις των ομολόγων μεταξύ των υπερχρεωμένων χωρών και των ισχυρών χωρών του Βορρά.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article