16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Η “ένεση” της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας χαρίζει λίγο χρόνο στην Credit Suisse – Σκεπτικισμός από αναλυτές

Must read

Η ριζοσπαστική υπόσχεση της Ελβετίας να χρηματοδοτήσει την Credit Suisse δίνει την ευκαιρία να αναστηθεί η τράπεζα μετά από μια σχεδόν πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης που ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές.

Σκεπτικισμός

Μέσα σε λίγες ώρες από τη διάσωση, πάντως ορισμένοι εξέφραζαν σκεπτικισμό.

“Οι ελβετικές αρχές πιθανότατα θα θελήσουν να την κρατήσουν “ζωντανή” λόγω του εθνικού συμβολισμού”, δήλωσε ο Thomas Hayes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Great Hill Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Θα την στηρίξουν και θα την περιφέρουν σαν να είναι ζωντανή, αλλά ουσιαστικά θα είναι μια τράπεζα ζόμπι που θα ελέγχεται από το κράτος”, πρόσθεσε.

Διαχειριστής μετοχών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ενώ η “ένεση” μπορεί να σταματήσει την πτώση των μετοχών της τράπεζας, η Credit Suisse ενδέχεται ωστόσο να αναγκαστεί να εξετάσει την πώληση επιχειρήσεων όπως ο ελβετικός της βραχίονας. Άλλοι αναλυτές ανέφεραν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χρειαστεί διάσπαση.

Για τους επί χρόνια παρατηρητές της τράπεζας, το τελευταίο επεισόδιο επαναλαμβάνει ένα γνωστό μοτίβο.

“Πρόκειται για ένα ναυάγιο σε αργή κίνηση εδώ και μια δεκαετία”, δήλωσε ο Hayes. Στην κοινή ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA ανέφεραν ότι η “τρέχουσα αναταραχή στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ” δεν θα έχει καμία μετάδοση για τις τράπεζες της Ελβετίας.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, τουλάχιστον ένας αναλυτής δήλωσε ότι αναμένει την εξαγορά της Credit Suisse.

Η JPMorgan ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η εξαγορά της από την ελβετική ανταγωνίστρια UBS. Ανέφερε ότι η στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δεν είναι “αρκετή”.

“Ό,τι χρειαστεί”

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να παράσχει σωσίβιο στην Credit Suisse, η οποία ισοδυναμεί με λευκή επιταγή από μία από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, όπως σημειώνουν οι Stefania Spezzati and John O’Donnell για το Reuters, θυμίζει την υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “να κάνει ό,τι χρειαστεί” για να στηρίξει το ευρώ κατά τη διάρκεια του χρηματοπιστωτικού κραχ πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες τύπωσαν δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια εποχή ελεύθερου χρήματος που προκάλεσε ένα παγκόσμιο ράλι στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Η αντιστροφή των χαμηλών επιτοκίων για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού υποχρέωσε σε επανεξέταση των κινδύνων και εξέθεσε την ευπάθεια εταιρειών όπως η Credit Suisse.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας, FINMA, με κοινή ανακοίνωσή τους το βράδυ της Τετάρτης προσπάθησαν να βάλουν τέλος στις πολύμηνες εικασίες σχετικά με το μέλλον της τράπεζας, οι οποίες κορυφώθηκαν με την πτώση της τιμής της μετοχής της έως και κατά 30% χθες. “Εάν χρειαστεί, η SNB θα παράσχει στην CS ρευστότητα”, ανέφεραν. Πράγματι, τις πρώτες πρωινές ώρες η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

Η κίνηση για τη στήριξη αποσκοπεί στην ανάσχεση της κρίσης εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η οποία προκύπτει από χρόνια σκανδάλων και ζημιών. Βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια πλήρη διάσωση, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρηματοπιστωτικού κραχ πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Εν τω μεταξύ, η Credit Suisse πρέπει ακόμη να προωθήσει τη ριζική αναδιάρθρωση που ανέλαβε τον Οκτώβριο για να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ την Παρασκευή προκάλεσε μια ευρεία φυγή καταθετών, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να θεωρούνται πιο σταθερές, και να προσελκύουν καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής ανταγωνίστριας UBS Group, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα της Credit Suisse.

“Να αποφευχθεί το χάος”

Η κρατική διάσωση έρχεται έπειτα από μια από τις χειρότερες ημέρες στην πρόσφατη ιστορία της τράπεζας, σε ένα επεισόδιο που τάραξε πολιτικούς και τραπεζίτες σε όλη την Ευρώπη, προσελκύοντας ακόμη και την προσοχή του Αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

“Δεν μπορείς παρά να συμβουλεύσεις την Ελβετία να οργανώσει γρήγορα ένα πακέτο διάσωσης…για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, δήλωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, πριν από την ανακοίνωση. “Ο στόχος πρέπει να είναι να αποφευχθεί το χάος”.

Ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν τόσο μεγάλος που τουλάχιστον τρεις μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη και τη Βρετανία έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ελβετική τράπεζα, δήλωσαν στο Reuters τρεις ανώτεροι τραπεζίτες.

“Η Credit Suisse ήταν στη λίστα παρακολούθησής μας για αρκετό καιρό”, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα επί μακρόν, κορυφώθηκαν πέρυσι εν μέσω μιας καταιγίδας εικασιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει. Έκτοτε αγωνίζεται να ανακάμψει αφού οι πελάτες απέσυραν περίπου 120 δισ. δολάρια το δ’τρίμηνο.

Η κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αποσκοπεί στην εξάλειψη αυτών των αμφιβολιών. Η Credit Suisse είναι η πρώτη παγκοσμίως συστημικά σημαντική τράπεζα που λαμβάνει μια προσαρμοσμένη σανίδα σωτηρίας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν άλμα έως και 32% την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τις απώλειες της Τετάρτης.

Όμως, ενώ η χρηματοδότηση εγγυάται το μέλλον της τράπεζας, ελάχιστα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στρατηγικής της “αταξίας” ούτε στην αδυναμία της να πείσει τους επενδυτές και τους πελάτες ότι μπορεί να αλλάξει σελίδα.

Η τράπεζα προσπαθεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

Η τράπεζα είδε τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων να υποχωρούν κατά 88% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει επειδή οι πελάτες μετέφεραν τις δραστηριότητές τους αλλού, ανέφερε το Reuters νωρίτερα τον Μάρτιο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article