Home ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλι 1 δισ. δολαρίων για το...

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλι 1 δισ. δολαρίων για το ισραηλινό «Iron Dome»

0
TOPSHOT - The Israeli Iron Dome missile defence system (L) intercepts rockets (R) fired by the Hamas movement towards southern Israel from Beit Lahia in the northern Gaza Strip as seen in the sky above the Gaza Strip overnight on May 14, 2021. - Israel bombarded Gaza with artillery and air strikes on Friday, May 14, in response to a new barrage of rocket fire from the Hamas-run enclave, but stopped short of a ground offensive in the conflict that has now claimed more than 100 Palestinian lives. As the violence intensified, Israel said it was carrying out an attack "in the Gaza Strip" although it later clarified there were no boots on the ground. (Photo by ANAS BABA / AFP)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία νέο κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται για τη χρηματοδότηση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος, έπειτα από τις αντεγκλήσεις που πυροδότησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η απόσυρση της διάταξης για τη δαπάνη από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ έναντι εννέα κατά (οκτώ στις τάξεις των Δημοκρατικών, μιας στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων), ενώ δύο από τα παρόντα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών απείχαν.

Πρόκειται πλέον να τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν συστηματικά εδώ και δέκα χρόνια στη χρηματοδότηση αυτού του αντιπυραυλικού συστήματος.

Στα τέλη του 2020, το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 1,6 δισεκ. δολάρια για δαπάνες συντήρησης και απόκτησης συστατικών στοιχείων του συστήματος Σιδηρούς Θόλος, έπειτα από ψηφοφορίες που υποστηρίχθηκαν τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Όμως την Τρίτη το νέο κονδύλι 1 δισεκ. δολαρίων αποσύρθηκε ξαφνικά από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν προσάπτοντας «αντισημιτισμό» στους Δημοκρατικούς συλλήβδην, μολονότι είχαν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα ενέκριναν το νομοσχέδιο για το όριο δανεισμού.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί πήραν αυτή την απόφαση επειδή πιέστηκαν από μερικά μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που δεν ήθελαν να συνδεθούν τα δύο κείμενα. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών, που διαθέτουν εύθραυστη πλειοψηφία, διαβεβαίωσαν αμέσως ότι η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί δι’ άλλης οδού, ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει καμιά «διακοπή» της.

«Η υιοθέτηση του κειμένου αυτού αντανακλά τη μεγάλη ενότητα του Κογκρέσου, των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων, όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, απευθυνόμενη στο ημικύκλιο.

«Η προσφορά βοήθειας στο Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας, διότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ουσιώδης για την ασφάλεια της Αμερικής», συνέχισε.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, η οποία τάχθηκε εναντίον της χρηματοδότησης του Σιδηρού Θόλου, είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως «θα έπρεπε να μιλάμε επίσης για την ανάγκη των Παλαιστινίων να προστατεύονται από τις επιθέσεις του Ισραήλ».

«Ο Σιδηρούς Θόλος είναι σύστημα εντελώς αμυντικό», αντέτεινε η κυρία Πελόζι, εν είδει απάντησης στους Δημοκρατικούς που εναντιώθηκαν στη χρηματοδότησή του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ευχαρίστησε μετά την ψηφοφορία τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την «τεράστια υποστήριξή της στο Ισραήλ και τη δέσμευσή της στην ασφάλειά του».

«Όποιος προσπαθεί να αμφισβητήσει την υποστήριξη αυτή έλαβε σήμερα (σ.σ. χθες) ηχηρή απάντηση», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version