Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: δίμηνη παράταση και «παράθυρο» διαλόγου από ΥΠΕΝ

0
193

Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε κανονική  εφαρμογή  η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Παράλληλα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ δίνει μηνύματα ότι προτίθεται να ανοίξει  διάλογο με τους τεχνικούς φορείς, ιδίως για τις ευθύνες των μηχανικών στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, ώστε να δώσει λύσεις σε ζητήματα που ανακύπτουν, θωρακίζοντας το νέο θεσμό.

Ασφαλείς πληροφορίες  του  ecopress  αναφέρουν ότι το υπουργείο ΠΕΝ, ακούγοντας τις προτάσεις φορέων μηχανικών, συμβολαιογράφων  και των ιδιοκτητών ακινήτων θα προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αντί της 1ης Φεβρουαρίου 2021, που είχε προγραμματιστεί,  μετά από δίμηνο μεταβατικό διάστημα από την 1η Απριλίου 2021.

Μέχρι την 1η Απριλίου 2021 αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα ισχύουν κανονικά οι βεβαιώσεις μηχανικών για τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων και κάθε άλλη νόμιμη χρήση. Λόγω της νομοθετικής πρόβλεψης ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών έχουν δίμηνη ισχύ αναφέρεται αρμοδίως ότι θα οριστεί ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών θα γίνονται αποδεκτές με ημερομηνία από την 31η Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι η  πρώτη ζήτησε την παράταση της έναρξης ισχύος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με επιστολή του προέδρου της Στράτου Παραδιά προς την νέα ηγεσία  του ΥΠΕΝ την ώρα που ορκιζόταν. Επίσης η  ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε, μετά την παρέλευση του εξαμήνου, να τρέξουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη αναγραφή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στις αγγελίες ακινήτων. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Στο μεταξύ αμβλύνεται το μέτωπο που άνοιξε ο Συλλόγος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), με δημόσια παρέμβαση του προέδρου του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Δημήτρη Ξυνομηλάκη. Από τους αρχιτέκτονες εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι άνοιξε “παράθυρο” διαλόγου με το ΥΠΕΝ.

Πληροφοριακό σύστημα

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2021 το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου του ΤΕΕ βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, εκδίδοντας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τα προβλεπόμενα  έγγραφα για τα ακίνητα τα οποία είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το  Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, υποχρέωση για εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου  έχουν τα νέα κτίρια (για όσα δηλαδή εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες) και τα παλαιότερα αλλά κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις ενοικιάσεις.

Υπουργική απόφαση

Οι τελικές ρυθμίσεις για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αναμένεται να περιληφθούν σε υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία είναι έτοιμη και αναμένεται να  εκδοθεί από τον αρμόδιο  υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά εντός των επόμενων ημερών. Η έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα καθορίσει πτυχές της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου προβλέπεται στο άρθρο 63 του νέου πολεοδομικού χωροταξικού νόμου 4759/20.  Αποτελεί εκκρεμότητα, καθώς είχε προετοιμαστεί από τον προηγούμενο υφυπουργό ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου, χωρίς να διεκπεραιωθεί, λόγω των ανακατατάξεων στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Πράγμα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική δήλωση των τομεαρχών του. Δείτε εδώ στο ecopress

Αμβλύνεται το μέτωπο με τους αρχιτέκτονες

Παράλληλα οι πληροφορίες του ecopress  αναφέρουν ότι αμβλύνεται το μέτωπο που άνοιξε μετά την παρέμβαση του  Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), ο οποίος κάλεσε  τους αρχιτέκτονες μέλη του να μη συντάσσουν Ταυτότητα Κτιρίου μέχρις ότου καταργηθεί η υποχρέωση ελέγχου της πολεοδομικής νομοθεσίας Δείτε εδώ στο ecopress

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς φέρονται να ανοίγουν πόρτα διαλόγου με τους φορείς και συλλόγους των μηχανικών, ώστε να εντοπίζονται και να επιλύονται προβλήματα που αναφύονται, με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και διευκρινιστικές εγκυκλίους. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συζητηθούν και να επιλυθούν θέματα που έθεσε ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ τόσο για τις ευθύνες των μηχανικών στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας όσο για τη Μελέτη Κατανομής Δαπανών Θέρμανσης, το δελτίο δομικής τρωτότητας κλπ στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Θέματα που ανέδειξε ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ με σχετική Οδηγία, προς τους αρχιτέκτονες  μέλη του. Δείτε εδώ στο ecopress

Η επίμαχη διάταξη

Παράγοντες του συλλογικού φορέα  των αρχιτεκτόνων σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν ικανοποίηση για τη θετική αντίδραση του ΥΠΕΝ και συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων.

Στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που θέτει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, με παρέμβαση του προέδρου του ΔΣ Δημήτρη Ξυνομηλάκη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Νικόλαο Ταγαρά και το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ  Ευθύμιο Μπακογιάννη για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι η  κατάργηση  του εδαφίου 4 άρθρου 63 Ν. 4759/20 ή η αναστολή της εφαρμογής της.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ζητά την κατάργηση του εδαφίου 4 του αρ. 63 του Ν. 4759/20 που αφορά στην «Ταυτότητα των Κτιρίων» και προβλέπει  ότι ο διαχειριστής μηχανικός είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η διατύπωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 54 του Ν. 4495/17 που προβλέπει τη συλλογή, όχι τον έλεγχο, νομιμοποιητικών στοιχείων (Αδειοδοτήσεις, Ρυθμίσεις) και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Παράταση 

Με την ίδια επιστολή το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ ζήτησε και παράταση της κανονικής εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου, πράγμα που φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά με τη δίμηνη μεταβατική περίοδο, που θα προβλεφθεί από το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ επισήμανε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πως  «διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή της «Ταυτότητας των Κτιρίων» δεν είναι άμεσα εφικτή, λόγω της προβληματικής λειτουργίας των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών και της υγειονομικής συγκυρίας. Δεν υπάρχει ευχέρεια πρόσβασης ή η απαραίτητη ηλεκτρονική οργάνωση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συλλογή των προβλεπόμενων αρχείων και βεβαιώσεων από ΥΔΟΜ, Κτηματολόγιο, Δασαρχείο κλπ.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του ΥΠΕΝ, ώστε τα προς ανάρτηση στοιχεία να ανταποκρίνονται στον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε η ΗΤΚ.

Ζητείται η αναστολή της εφαρμογής της Ταυτότητας των Κτιρίων τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, μέχρι να καταργηθεί η ανωτέρω διάταξη, να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σημεία που έχουμε επισημάνει και να διασφαλιστεί η δυνατότητα παροχής ψηφιοποιημένων αρχείων από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, ώστε να αποφύγουμε λάθη και την παραγωγή Εγκυκλίων και Ερμηνευτικών Οδηγιών σε δεύτερο χρόνο».

ΠΗΓΗ : https://ecopress.gr/